Lisa Badum: Κάθε χώρα μέλος της Ευρώπης πρέπει να δεχθεί πρόσφυγες, δεν είναι καλό που η Ελλάδα είναι μόνη της

Lisa Badum: Κάθε χώρα μέλος της Ευρώπης  πρέπει να δεχθεί πρόσφυγες, δεν είναι καλό που η Ελλάδα  είναι μόνη της

«Νομίζω ότι το θέμα των προσφύγων απασχολεί όλη την Ευρώπη και πρέπει να το λύσουμε μαζί. Κάθε χώρα μέλος της Ευρώπης πρέπει να δεχθεί πρόσφυγες και νομίζω ότι δεν είναι καλό που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μόνη της στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος» δηλώνει η κα Lisa Badum, βουλευτής /μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Γερμανική Βουλή, εκπρόσωπος της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή της κοινοβουλευτικής ομάδας της Συμμαχίας 90/Πράσινοι (Bundis 90/Die Grunen) .

Lisa Badum, βουλευτής /μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Γερμανική Βουλή

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής η νεαρή βουλευτής των Πρασίνων με σπουδές και στο ΑΠΘ σχολιάζει τη στάση της Τουρκίας «πρέπει να πάρουμε κυρώσεις εναντίον της. Έχουμε στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά πρέπει να ασκήσουμε πίεση για να αλλάξει την τακτική που ακολουθεί.»

Η κα Lisa Badum σημειώνει πως ο χρόνος πιέζει. «Πρέπει να λύσουμε το θέμα των προσφύγων. Σε έξι μήνες αναλαμβάνει την προεδρεία της Ε.Ε. η Γερμανία θα διαδραματίσει μεγάλο ρόλο. Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία με την Τουρκία» δηλώνει και στην παρατήρηση ότι οι Έλληνες νιώθουν απογοητευμένοι από τη στάση της ΕΕ στο θέμα αυτό απαντά: «Και η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Ξέρω ότι στην Ελλάδα ακούγεται αλλιώς. Η Ευρώπη ξεκινάει με την Ελλάδα. Και η Ελλάδα είχε πολλά πλεονεκτήματα με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να βρούμε τι είναι καλό και τι είναι κακό. Δεν είναι όλα μαύρο – άσπρο. Και η Ελλάδα δέχθηκε οικονομική βοήθεια και υποστήριξη από την Ευρώπη, Θα πρέπει να δούμε και τις δύο πλευρές.»
Αναφερόμενη στο θέμα των αποζημιώσεων σημειώνει πως «είναι ήδη ανοιχτό, είναι μια πληγή και πρέπει να το συζητήσουμε» και προσθέτει ότι «Στη Γερμανική Βουλή δεν θέλουν να ακούσουν το θέμα. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο για να λύσουμε το θέμα που έρχεται από το παρελθόν, αλλά και πώς θα ζήσουμε στο μέλλον. Οι Πράσινοι κάνουν την προσπάθειά τους.»

Όσον αφορά στη στάση της χώρας μας για το θέμα των αποζημιώσεων απαντά «Δεν είναι θέμα πίεσης. Πρέπει να κάνουμε διάλογο, να έχουμε τους νεότερους ανθρώπους μαζί μας. Όχι μόνο τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Προσπαθώ να βρω ένα τρόπο να το κάνουμε.»
Φώτο: Η κα Lisa Badum, βουλευτής /μέλος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου