«Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από τους διοικούντες, περιμένουμε μέχρι αύριο αντιδράσεις»

«Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από τους διοικούντες, περιμένουμε μέχρι αύριο αντιδράσεις»

Κλειστές σήμερα οι υπηρεσίες δήμων και Περιφέρειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου , μετά την απόφαση Περιφερειάρχη και Δημάρχων σαν ένα πρώτο δείγμα αντίδρασης στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία νέων δομών προσφύγων στα νησιά.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου κύριοι Κύτελης και Βέρρος, ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «αυτή είναι μία πρώτη αντίδραση όπως είχε αποφασιστεί σε συνεννόηση με τους δημάρχους, περιμένουμε  αντιδράσεις μέχρι αύριο, διαφορετικά θα αντιδράσουμε περαιτέρω .»

Ο Κώστας Μουτζούρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το σχεδιασμό και το ποια θέση έχει επιλεγεί για τη νέα δομή. Επανέλαβε ότι συμφωνούσε με το σχεδιασμό που εκφράστηκε από τον Πρωθυπουργό για κλείσιμο όλων των υπαρχουσών δομών και δημιουργίας μίας ελεγχόμενης δομής σε κάθε νησί, όχι όμως συνλειτουργία παλιών και νέων δομών όπως είχε διατυπωθεί από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Την ίδια ώρα διογκώνεται το πρόβλημα στα νησιά αφού σήμερα στη Λέσβο βρίσκονται πάνω από 19,5 χιλιάδες πρόσφυγές ενώ συνεχίζονται οι ροές . «Μόνο χθες έφτασαν 500 πρόσφυγες στα νησιά του Αιγαίου. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης , είπε ο κ. Μουτζούρης, θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε . Από τις 30 Οκτωβρίου έχουμε καταθέσει αίτημα συνάντησης με τον Πρωθυπουργό να μας δεχθεί και δεν έχουμε πάρει απάντηση».

 

Στρατής Κύτελης : Είμαστε μόνοι μας

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου υποστήριξε ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «Είμαστε μόνοι μας δυστυχώς, πρώτα εγκατέλειψαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τώρα η Ελλάδα εγκαταλείπει τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο. Σε μία δομή που χωρά 2.800 ανθρώπους αυτή τη στιγμή βρίσκονται 17.000 άνθρωποι που έχουν εγκατασταθεί γύρω από το κέντρο με ότι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους αλλά και για τους ντόπιους Η απόφασή μας είναι όχι επιπλέον δομή στο νησί.»

 

Ταξιάρχης Βέρρος : Κόκκινη γραμμή η δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο

 

Η δημιουργία νέας δομής στη Λέσβο αποτελεί κόκκινη γραμμή για το δήμο δυτικής Λέσβου υποστήριξε ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος που ενημέρωσε ότι στο δήμο του εκείνη την ώρα πραγματοποιούνταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κλειστά τα καταστήματα.  «Οι έχοντες την ευθύνη δείχνουν ότι δεν μπορούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν με το προσφυγικό» είπε και αναφέρθηκε στην περιφερόμενη θέση από δω και από κει στη Λέσβο της προαναγγελθείσας θέσης αφού μετά τα Μυστεγνά ακολούθησε το Διαβολόρεμα, μετά θέση στα βορειοδυτικά της Λέσβου , ενώ ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι η ευρύτερη περιοχή Αχλαδερής – Πολιχνίτου.   «Δεν μπορεί να υπάρχει μία θέση πάνω στον αραμπά, οι διοικούντες είναι σε σύγχυση».

The post «Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού από τους διοικούντες, περιμένουμε μέχρι αύριο αντιδράσεις» appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb