Κομοτηνή: Δότες μυελού των οστών με «Δύναμη Ψυχής»

Κομοτηνή: Δότες μυελού των οστών με «Δύναμη Ψυχής»

Στο πλευρό της Σχολής Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού στάθηκε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και φίλων «Δύναμη Ψυχής» αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την καθιερωμένη πια εθελοντική αιμοδοσία των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ, την 21η στη σειρά, κατάφερε να ενημερώσει για την αξία της δωρεάς μυελού των οστών και να εγγράψει νέους εθελοντές-δότες.

«Κάθε χρόνο αυτή η αιμοδοσία λειτουργεί παράλληλα και ως πηγή εγγραφών νέων δοτών μυελού των οστών» δηλώνει η πρόεδρος του Συλλόγου, η κα Ροδούλα Κοκκινάκη και σημειώνει πως: «η εγγραφή κάθε φορά 80 και 100 ατόμων είναι πολύ σημαντική». Όπως εξηγεί η κα Κοκκινάκη, με τα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου απευθύνονται σε νέο κόσμο, από 18 έως 45 ετών, χωρίς να είναι πάντα εύκολο να τους προσεγγίσουν. «Στη Σχολή αυτή τα παιδιά ασχολούνται με τον αθλητισμό. Θέλουν να συμμετέχουν, τους το προτείνουν και οι καθηγητές τους κι έτσι η επικοινωνία μας είναι πάντα πιο εύκολη» σημειώνει.

Η κα Ροδούλα Κοκκινάκη

Όπως τονίζει η δραστήρια πρόεδρος στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε πάρα πολύ λίγους δότες μυελού των οστών. «Δεν διαθέτουμε μεγάλο ποσοστό και βρίσκουμε πολύ λίγους από την παγκόσμια τράπεζα» δηλώνει αναφέροντας το παράδειγμα της Κύπρου. «Η Κύπρος είναι αυτάρκης, καθώς όποιος κλείνει τα 18 του χρόνια, γίνεται δότης μυελού των οστών. Εμείς δεν έχουμε την ανάλογη παιδεία ή την ενημέρωση να το κάνουμε. Προσπαθούμε με πολλές ενημερώσεις να αλλάξουμε το σκηνικό. Είμαστε πολύ πίσω σ’ αυτό το θέμα παρά την προσπάθεια των Συλλόγων. Βέβαια, η παρουσία του Πανεπιστημίου βοηθά.»

Σύμφωνα με την κα Πρόεδρο είναι μονόδρομος για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη αυτής της «δωρεάς». « Όλα εξαρτώνται από το αν θα βρουν δότη» δηλώνει προσθέτοντας πως «Κάποιοι που πάσχουν από Λευχαιμία ή από Λευκώματα δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι μονόδρομος . Κι έναν ακόμη να κάνουμε εγγραφή, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι συμβατός με κάποιον και να τον σώσει.»

Όσον αφορά στην ίδια την διαδικασία; «Είναι κάτι ανώδυνο για τον δότη» δηλώνει με σιγουριά η κα Κοκκινάκη και σημειώνει πως «Όπως πάει κάποιος να δώσει αιμοπετάλια, να δώσει αίμα, έτσι και με τη δωρεά μυελού των οστών, απλώς κάθεται περισσότερο. Στο youtube υπάρχουν ωραία βίντεο με ανθρώπους που έχουν γίνει δότες, αν τα παρακολουθήσει κάποιος, καταλαβαίνει σίγουρα πόσο ωραία νιώθουν γι αυτό που κάνουν.» τονίζει η κα Κοκκινάκη και προτρέπει όλους και όλες, όσο ακόμη το μπορούν, να γίνουν δότες μυελού των οστών. «Δίνουμε αίμα, γιατί αυτό είναι κάτι που δεν αγοράζετε μόνο χαρίζετε, χαρίζουμε αίμα, χαρίζουμε μυελό των οστών, χαρίζουμε ζωή.»
Φώτο: Ροδούλα Κοκκινάκη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου