Αλλαγές προκύπτουν από δικαστική απόφαση στις μισθώσεις Αirbnb (video)

Αλλαγές προκύπτουν από δικαστική απόφαση στις μισθώσεις Αirbnb (video)

«Μπλόκο» σε ιδιοκτήτες, που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, έβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ναυπλίου.

Η δικαστική απόφαση, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και ανάλογες διεκδικήσεις, από ιδιοκτήτες και ενοίκους διαμερισμάτων, που αντιδρούν σε τέτοιου είδους μισθώσεις. H απόφαση – βόμβα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, απαγορεύει τη χρήση διαμερίσματος για Αirbnb σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το δικαστήριο του Ναυπλίου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ενοίκων της πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της με Airbnb, να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή χιλίων ευρώ.

Σε 1,15 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσα απ΄ τις πλατφόρμες Airbnb και HomeΑway το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, η συντριπτική πλειονότητα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αφορά βραχυχρόνιες μισθώσεις, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των γηγενών ιδιοκτητών.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 90.000 ακίνητα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων με την μερίδα του λέοντος να κατέχουν η Σαντορίνη και η Μύκονος. Τα 15 χιλιάδες καταγράφονται στο ιστορικό κέντρο της Αττικής και στις γύρω συνοικίες, όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και οι Αμπελόκηποι.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Γιάννης Γαλανόπουλος, Άντζελα Ζούγρα

Πηγή: EΡΤ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος