Κάλυψη των ελλείψεων στις δομές ειδικής αγωγής ζητά ο σύλλογος δασκάλων Λήμνου

Κάλυψη των ελλείψεων στις δομές ειδικής αγωγής ζητά ο σύλλογος δασκάλων Λήμνου

Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου “Αργύριος Μοσχίδης” αναφέρεται στις ελλείψεις και ζητάει την άμεση κάλυψη τους στις δομές της ειδικής αγωγής Λήμνου.

“Για καθέναν από τους εκπαιδευτικούς που δίνουμε καθημερινά τη μάχη να προσφέρουμε μόρφωση στους μαθητές μας, η Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία δεν είναι ξεχωριστή απ’ όλες τις άλλες. Με συναίσθημα ευθύνης παλεύουμε στις σχολικές τάξεις, για να προσφέρουμε όχι αυτό που είναι μορφωτικά αναγκαίο για τους μαθητές μας, αλλά αυτό που είναι δυνατό, μέσα στις υπάρχουσες, αρνητικές συνθήκες, που αφορούν στην συνολική λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος. Συνθήκες, που καθορίζονται από την πολυετή στραγγισμένη κρατική χρηματοδότηση (το ίδιο ισχύει και για τον φετινό προϋπολογισμό), που αφήνει ακάλυπτα χιλιάδες κενά, υποσυντήρητα κτίρια, 37.000 συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, ελάχιστες ειδικές δομές και σχολεία, ανύπαρκτο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.

Θεωρούμε ότι οι παγκόσμιες “εορταστικές μέρες”, μάλλον αξιοποιούνται για να ξεσκονίζονται διακηρυκτικές αρχές κυβερνήσεων, ΕΕ και ΟΟΣΑ, προσπαθώντας να καλλωπίσουν μια πραγματικότητα, ντύνοντας την με ευχολόγια περί ισοτιμίας των παιδιών με αναπηρία, που, όμως, τους διαψεύδει πεισματικά.

Στη Λήμνο, οι ελλείψεις σε προσωπικό στις δομές Ειδικής Αγωγής και σε κτιριακές υποδομές, παραμένουν. Συγκεκριμένα, με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, υπάρχουν κενά σε νηπιαγωγό Παράλληλης Στήριξης, σε νηπιαγωγό για το ΚΕΣΥ, σε δάσκαλο Παράλληλης Στήριξης, σε Ειδικό Βοηθητικό και Εκπαιδευτικό. Παράλληλα, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής παραμένει αναξιοποίητη, σε βάρος των μαθητών ΑμεΑ, η αίθουσα ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας. Επιπλέον, το Ειδικό Νηπιαγωγείο δε λειτούργησε για τη φετινή χρονιά, παρόλο που υπήρχαν αιτήσεις γονέων νηπίων ΑμεΑ.

Το ουσιαστικό για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία, προκύπτει από τις σύγχρονες δυνατότητες που υπάρχουν. Έτσι, σύγχρονη δυνατότητα είναι η έγκαιρη διεπιστημονική διάγνωση, και κατόπιν η κατάλληλη ειδική επιστημονική παρέμβαση με βάση τις ανάγκες του κάθε παιδιού, αφού υπάρχουν τα επιστημονικά εργαλεία. Η ίδρυση σύγχρονων, ασφαλών, πολλαπλάσιων ειδικών σχολείων, ειδικών δομών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ειδικών επαγγελματικών εργαστηρίων που να καλύψουν όλες τις ανάγκες, αφού υπάρχει η τεχνογνωσία. Η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, αφού υπάρχει και ετοιμάζεται διαρκώς. Η κοινωνική και παραγωγική ένταξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των παιδιών, καθώς η τεχνολογία μπορεί να υποκαταστήσει την δυσκολία που προκύπτει από την αναπηρία.

Βέβαια, γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι αυτό που δεν υπάρχει είναι ο πολιτικός και οικονομικός σχεδιασμός που να έχει στο επίκεντρο του τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με αναπηρία και την ικανοποίησή τους.

Αυτό μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να το αλλάξουμε!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

· Την επαναφορά της οργανικής θέσης του Εργοθεραπευτή και τη σύσταση οργανικών θέσεων Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού και Ψυχολόγου για το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας Λήμνου.

· Την άμεση επισκευή της αίθουσας ΔΟΥΚΑΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ του Ειδικού Σχολείου Καλλιθέας, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα ψυχοκινητικής μαζί με τον υπάρχοντα εξοπλισμό που τώρα παραμένει αναξιοποίητος.

· Να διοριστεί νηπιαγωγός Παράλληλης Στήριξης για το 3ο Νηπιαγωγείο Μύρινας.

· Να διοριστεί δάσκαλος Παράλληλης Στήριξης ώστε τα δημοτικά σχολεία 3ο Μύρινας και Μούδρου να καλύπτονται από ένα δάσκαλο Παράλληλης Στήριξης για τα παιδιά που τον έχουν ανάγκη και να μην έχουμε την απαράδεκτη κατάσταση να μοιράζεται μια δασκάλα Παράλληλης Στήριξης σε 2 σχολεία, γεγονός που υποβαθμίζει το θεσμό της Παράλληλης Στήριξης. Τα παιδιά έχουν ανάγκη το δάσκαλό τους παράλληλης Στήριξης κάθε μέρα και όχι 2 ή 3 μέρες μόνο την εβδομάδα.

· Να στελεχωθεί το ΚΕΣΥ Λήμνου με νηπιαγωγό Ειδικής Αγωγής.

· Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

· Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει αποκλειστικά τα μαθήματα που αντιστοιχούν στο επιστημονικό αντικείμενο της ειδικότητάς του.”

The post Κάλυψη των ελλείψεων στις δομές ειδικής αγωγής ζητά ο σύλλογος δασκάλων Λήμνου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb