COP25: Η καρδιά του πλανήτη χτυπά στη Μαδρίτη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποδέχεται στη Μαδρίτη τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα.

Από σήμερα και επί δύο εβδομάδες, η καρδιά του πλανήτη χτυπά στη Μαδρίτη. Εν μέσω μία κρίσης που διογκώνεται, 50 πολιτικοί ηγέτες και διπλωμάτες καλούνται να απαντήσουν στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης και να προχωρήσουν σε γενναίες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Διά της απουσίας του θα λάμψει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Δυναμικό «παρών» ωστόσο δίνει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου.

«Το σημείο μη επιστροφής δεν είναι πλέον στον ορίζοντα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP25) υπογραμμίζοντας ότι τα τεχνολογικά και τα οικονομικά μέσα υπάρχουν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ενώ αυτό που πραγματικά λείπει είναι η πολιτική πρωτοβουλία.

Η ανθρωπότητα, που υφίσταται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να επιλέξει μεταξύ της ελπίδας ενός καλύτερου κόσμου αναλαμβάνοντας δράση και «της παράδοσης», προειδοποίησε ο Γκουτέρες ενώπιον των εκπροσώπων περίπου 200 χωρών που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού. «Θέλουμε πραγματικά να μείνουμε στην Ιστορία ως η γενιά που στρουθοκαμήλισε, που αδιαφορούσε την ώρα που ο κόσμος καιγόταν;», έθεσε ευθύς αμέσως το ερώτημα.

Η Νάνσι Πελόζι επέλεξε να κρατήσει τις αποστάσεις των Δημοκρατικών από τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι στην κλιματική αλλαγή. «Είμαστε ακόμη εδώ», δήλωσε η Πελόζι εκφράζοντας τη στήριξη του αμερικανικού λαού προς τη Συμφωνία του Παρισιού παρά την αποχώρηση της χώρας της από αυτήν.

Η Πελόζι καθώς και περίπου 15 μέλη του Κογκρέσου μετέβησαν στη Μαδρίτη για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, μια σημαντική πολιτική κίνηση ένα μήνα μετά την επισημοποίηση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

«Είμαστε εδώ για να σας πούμε, σε όλους σας, εξ ονόματος της Βουλής των Αντιπροσώπων και του αμερικανικού Κογκρέσου ότι είμαστε ακόμη εδώ», τόνισε η Πελόζι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με πολλούς ηγέτες κρατών λίγη ώρα πριν από την έναρξη της Συνόδου.

Η κλιματική αλλαγή, «μια υπαρξιακή απειλή», προκαλεί προβλήματα δημόσιας υγείας, οικονομικά και εθνικής ασφάλειας, επεσήμανε η Πελόζι και πρόσθεσε πως υπάρχει μία «ηθική ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές να τους δώσουμε έναν πλανήτη σε καλύτερη κατάσταση, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση».

Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν πλέον επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού και θα πρέπει να υποβάλουν νέες δεσμεύσεις για το κλίμα πριν από το τέλος του 2020.

Η COP25 επρόκειτο να διεξαχθεί στη Χιλή, αλλά ακυρώθηκε λόγω της εξέγερσης των πολιτών κατά της κυβέρνησης, και η Ισπανία προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη διάσκεψη, την οποία για δύο εβδομάδες θα παρακολουθήσουν 29.000 συμμετέχοντες.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, ΑΜΠΕ, AFP

Αφήστε μια απάντηση