Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-12-2019

Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 2-12-2019

Πρωτογενής Τομέας
Λύση στην πληρωμή του προγράμματος νιτρορύπανσης
με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης
σχετικά με το μέτρο της «Μείωσης της Ρύπανσης Νερού από Γεωργική Δραστηριότητα» (νιτρορύπανση), δίνει ουσιαστική λύση προς όφελος του συνόλου των αγροτών, που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.
Ο κ. Βορίδης με απόφασή του αποκαθιστά την κανονικότητα ορίζοντας την άμεση καταβολή του 75% του ποσού και διασφαλίζει την ομαλή χρηματοδότηση των αγροτών και για το μέτρο αυτό.
Βασική υποχρέωση όσων εισπράξουν την προκαταβολή είναι να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2020.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των αγροτών τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου 2019.

Πολιτική-Κόμματα
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Αλεξ/πολη
Τον Έβρο θα επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, με κεντρικό σύνθημα, «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου».
Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Εγνατία», ενώ από σήμερα το πρωί θα βρεθεί στην Ορεστιάδα, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συνέλευση μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, αφού προηγουμένως επισκεφθεί την αγορά της πόλης.
Στις 11:30 στο Δημαρχείο Αλεξ/πολης, θα έχει συνάντηση με τους Δημάρχους της Θράκης, όπου μεταξύ άλλων θα τεθεί και το θέμα του Χρυσού.

Κίνδυνο αποκλεισμού εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής βλέπει ο Ιλχάν Αχμέτ

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης με το Κίνημα Αλλαγής Ιλχάν Αχμέτ, σχετικά με τον κίνδυνο αποκλεισμού από τους αξιολογικούς πίνακες της Προκήρυξης 3ΕΑ/2019 του ΑΣΕΠ, για τον διορισμό υποψήφιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ).
Ο Βουλευτής επισημαίνει στην ερώτηση του πως μετά την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων, 1750 εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, με όλα τα απαιτούμενα προσόντα διορισμού, μετά από χρόνια προσφοράς και εμπειρίας στη δημόσια εκπαίδευση, κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τους διορισμούς, εξαιτίας ασαφών και συγκεχυμένων οδηγιών του συστήματος για την καταβολή του απαραίτητου παραβόλου των τριών (3) ευρώ!
Οι εν λόγω υποψήφιοι, έχοντας πάρει κωδικό παραβόλου και συμπληρώσει το IBAN, θεώρησαν πως η πληρωμή του έχει δρομολογηθεί μέσω τραπέζης και ως εκ τούτου η αίτησή τους είναι ενεργή και έχει υποβληθεί με επιτυχία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι αφενός δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση εκκρεμότητας πληρωμής και αφετέρου τους δόθηκε αριθμός μητρώου για την αίτησή τους, που επιβεβαίωνε την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Αυτοδιοίκηση-Τουρισμός
Θ. Τσιώνης: «Το αεροδρόμιο της Αλεξ/πολης χρειάζεται αποθήκες καυσίμων για να προσγειώνονται πτήσεις του εξωτερικού»
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγε η ΠΑΜ-Θ από την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού που διεξήχθη στην Πολωνία, η οποία έχει την Ελλάδα σε πρώτη Χώρα ως τουριστικός προορισμός με δεύτερη την Τουρκία!
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Θανάσης Τσιώνης, τόνισε πως η ΑΜ-Θ διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις το ετήσιο συνέδριο των τουριστικών πρακτόρων της Πολωνίας που διεξάγεται κάθε χρονιά και σε διαφορετική χώρα, με σκοπό να αναπτυχθεί τουριστικά.
Η τελική απόφαση θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.
Ο κ. Τσιώνης στάθηκε ιδιαίτερα στο αεροδρόμιο της Αλεξ/πολης, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να αποκτήσει αποθήκη καυσίμων για να δέχεται πτήσεις εξωτερικού.
Αναφέρθηκε και στην τακτοποίηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, ειδικά με τη Σαμοθράκη που αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το ποια εταιρεία θα αναλάβει τα δρομολόγια.
Ακολουθούν η συμμετοχή της ΑΜ-Θ σε Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού σε Βρυξέλλες και Ισραήλ τον Φεβρουάριο.
Εξ άλλου στις 17 Δεκέμβρη στην Αθήνα, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά ο νεοσύστατος θεσμός του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, που θεσμοθέτησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Τετάρτη, Πάμε Ακαδημία
Δυναμική ήταν η έναρξη του 5 ου κύκλου διαλέξεων της Ακαδημίας – Δομής Διά Βίου Μάθησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ΑΜ-Θ, καθώς 450 πολίτες ξεκίνησαν ήδη να παρακολουθούν το διαδραστικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με αυτό καθηγητές και ειδικοί επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας παραδίδουν διαλέξεις σε επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και θεματικά πεδία, όπως η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός, η Επιχειρηματικότητα, η Τεχνολογία, η Ενέργεια, το Περιβάλλον κ.ά.
Για τη φετινή χρονιά υλοποιούνται διαλέξεις σε εφτά διαφορετικές θεματικές ενότητες.

Σ. Τσακιρίδης: «Μεγάλη έμφαση στην Καθημερινότητα δίνει η Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής»

«Μεγάλη έμφαση στην Καθημερινότητα δίνει η Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής».
«Μεγάλη έμφαση στην Καθημερινότητα δίνει η Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής».
Αυτό τόνισε από τον ραδιοθάλαμο της ΕΡΤ Κομοτηνής ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης Συντονισμού και Καθημερινότητας, Στράτος Τσακιρίδης.
Ήδη εδώ και ένα μήνα τα απορριμματοφόρα βγαίνουν και το απόγευμα και αδειάζουν τους κάδους ειδικά όταν πρόκειται για κλαδιά δέντρων και ογκώδη αντικείμενα.
Ο κ. Τσακιρίδης αναφέρθηκε στην επέκταση του κυνοκομείου και παραδέχθηκε πως τα δέσποτα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα.
Για το θέμα της ανάπλασης στην περιοχή της παλιάς Νομικής, τόνισε πως σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει η απάντηση για την ένταξη των έργων ανάπλασης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους 12,5 εκ ευρώ. Το χαρακτήρισε δε ως ένα από τα εμβληματικά έργα της παρούσας θητείας.
Για δε τα έργα στο Ιστορικό κέντρο είπε πως προχωρούν και εφόσον ολοκληρωθούν θα γίνει και ο σχεδιασμός για την προσέλκυση επισκεπτών με βάση την ταυτότητα της Κομοτηνής που είναι η Πολυπολιτισμικότητα, με σημεία κρούσης τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την γαστρονομία.
Για δε το κομμάτι του τουρισμού υπογράμμισε πως με τον Βιολογικό στο Φανάρι, ενισχύονται οι υποδομές και δίνεται το έναυσμα για κατασκευή Ξενοδοχείων.

Στην Αθήνα ο Οντέρ Μουμίν, συνάντηση με Κώστα Μπακογιάννη
Στην Αθήνα βρέθηκε ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, με αφορμή τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Μια μέρα πριν τις εκλογές, ο Δήμαρχος Ιάσμου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Η συνάντηση του Μουμίν με τον κο Μπακογιάννη κράτησε περίπου μία ώρα κι έγινε σε πολύ ευχάριστο κλίμα. «Σκοπός μας είναι να αναπτύξουμε σχέσεις και κοινές συνισταμένες μεταξύ των Δήμων Ιάσμου-Αθηναίων με προοπτική το μέλλον», είπε ο κ. Μουμίν.

Επί πλέον ο κ. Μουμίν επισκέφθηκε το παράρτημα του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Ο Δήμαρχος Ιάσμου συνομίλησε με τους φοιτητές που σπουδάζουν στην Αθήνα κι άκουσε τα προβλήματά τους.

ΔΠΘ
Κέντρο Αριστείας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από το ΔΠΘ και την Νομική
Αποφασισμένο να διατηρήσει την έδρα Ζαν Μονέ,-καθώς λήγει η χρηματοδότηση- είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Νομική Σχολή, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας ενός Κέντρου Αριστείας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, από τον επόμενο Φεβρουάριο.
Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Καθηγητής ΔΠΘ Μιχάλης Χρυσομάλλης, για την διεξαγωγή Συνεδρίου με τίτλο, «Κράτος Διακίου στην ΕΕ Κεκτημένο ή Ζητούμενο;» στις 3-4 Δεκεμβρίου στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής.
Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του καθηγητή και Δικαστή στο ΔΕΕ, Κρατερού Ιωάννου και μάλιστα την πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα γίνει τελετή ονοματοδοσίας του Αμφιθεάτρου της Νομικής σε Κρατερού Ιωάννου με την συμπλήρωση 20 ετών από το θάνατό του.
ΑΜΕΑ
Εννέα ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης στη Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης από το 2020

Εννέα άτομα θα φιλοξενηθούν από τη νέα χρονιά στη Στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συλλόγου ΜΕΡΙΜΝΑΣ Α.μεΑ. ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ , « Α Γ Ι Ο Ι Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Ι, η οποία θα εγκαινιασθεί το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωΐ.
Πρόκειται για τρία διαμερίσματα μέσα στην πόλη, δύο στην οδό Υψηλάντου και ένα στην Σιδηροχωρίου. Τα εννέα άτομα αυτά θα παρακολουθούνται από εξειδικευμένο προσωπικό και στόχος είναι η ομαλή κοινωνικοποίηση τους.
«Πρόκειται για την εκπλήρωση ονείρου ζωής, για να έχουν τα άτομα αυτά εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης, από τη στιγμή που δεν θα έχουν κανένα γονέα», τόνισε η ψυχή του Συλλόγου Νατάσσα Λιβεριάδου.

Επί πλέον πρόσθεσε πως θα γίνει και επέκταση της κεντρικής μονάδας,-που βρίσκεται στο 6ο χλμ της περιφερειακής οδού Κομοτηνής Ιάσμου- με χώρους και γραφεία επιστημόνων.
Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Δεκέμβρη, καλείται το κοινό στη βραδινή Μουσικοθεατρική Παράσταση με τίτλο “You can be a star” που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 6.30 μ.μ.

Αυτοδιοίκηση-Πολιστισμός
«Χριστούγεννα 2019 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων γιορτών, διοργανώνει σειρά δράσεων για τα παιδιά από Δευτέρα 16 έως και Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και καλεί τους μικρούς της αναγνώστες να συμμετέχουν.
Τα παιδιά θα απολαύσουν ποικίλες δραστηριότητες, όπως
Παραστατική αφήγηση χριστουγεννιάτικων παραμυθιών από το
Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Δ.Π.Θ., θα δημιουργήσουν τις δικές τους μουσικές Χριστουγεννιάτικες ιστορίες και θα κατασκευάσουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Οι δράσεις θα λάβουν χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη μεταξύ των ωρών 17:30 – 19.30
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σύλλογοι

Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ εξορμά στην 3η πεζοπορική διαδρομή για αρχάριους!
Ο ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιήσει την 3η πεζοπορία του τμήματος… αυτή τη φορά για τους ενήλικες.
Προορισμός…τα στενά του Νέστου, η διάσχιση των οποίων είναι μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει στην Ελλάδα. Η διαδρομή είναι εύκολη και κατάλληλη για αρχάριους αλλά και παιδιά άνω των 12 ετών.
Το σημείο εκκίνησης του μονοπατιού βρίσκεται έξω από το χωριό Γαλάνη.
Η επιστροφή θα γίνει από το ίδιο μονοπάτι.

Πολιτισμός
Μαγεμένα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής
Εκδηλώσεις μεγάλες και σπουδαίες περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην περίοδο των Χριστουγέννων!
Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις 8 Δεκεμβρίου ο διεθνούς φήμης Βιολιστή Λεωνίδα Καβάκο με 70μελή ορχήστρα.
Στις 14 Δεκέμβρη «Φωνές Χριστουγέννων», με την διεθνούς φήμης υψίφωνο, Σόνια Θεοδωρίδου, για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής!
Στις 27 Δεκεμβρίου το αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων » Ο Καρυοθραύστης», σε μουσική Τσαϊκόφσκι!!!

Αστυνομικό Δελτίο
Θανάσιμος τραυματισμός 39χρονου από την Ξάνθη μετά από εκτροπή του οχήματός του
Θανάσιμα τραυματίστηκε ένας 39χρονος ημεδαπός την περασμένη Παρασκευή, στον οικισμό Κουτσού Ξάνθης, καθώς το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε διαδοχικά σε πινακίδα σήμανσης, σε κολώνα φωτισμού και σε τσιμεντένιο τοιχίο, καταλήγοντας να ανατραπεί εκτόςτης οδού.
Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αβδήρων.

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα