Aπάντηση Τσαβούσογλου: Η συμφωνία προστατεύει τα τουρκικά δικαιώματα

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει ως στόχο την προστασία των τουρκικών δικαιωμάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μία ημέρα μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι η Τουρκία δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει με κάποιες άλλες χώρες, αλλά θα μπορούσε να το κάνει στο μέλλον.

Tουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο καθώς και συμφωνία επέκτασης της συνεργασίας τους σε στρατιωτικά θέματα και ασφάλεια, όπως ανακοίνωσε χθες η τουρκική κυβέρνηση. Η συμφωνία θα μπορούσε να οξύνει ακόμη περισσότερο τις διαφορές μεταξύ Τουρκίας, Κύπρου, Αθήνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν πριν από δύο εβδομάδες την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, καθώς οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί ανοικτά της Κύπρου παραβιάζουν την κυπριακή ΑΟΖ.

Αφήστε μια απάντηση