Πελοπόννησος: Ανακοινώσεις Π. Νίκα για υποδομές και λοιπά έργα

Πελοπόννησος: Ανακοινώσεις Π. Νίκα για υποδομές και λοιπά έργα

Με αφορμή την επαφή που είχε πρόσφατα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στην Αθήνα, με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο πρώτος, σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, στην Τρίπολη, ανακοίνωσε τα εξής:

– Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας

Η περιφέρεια της Πελοποννήσου, έχει επικαιροποιήσει τις μελέτες της Εγνατίας ΑΕ., σχετικά με το πρόγραμμα παρεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας, του συνόλου του οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου. Μέχρι τέλος του χρόνου, αρχίζει η εκκίνηση της δράσης, για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο προυπολογισμός για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ανέρχεται περίπου σε 67 εκατ. ευρώ. Το έργο θα δημοπρατηθεί απ’ τη διεύθυνση του Υπουργείου και υποέργα αυτού, απ΄ τη ΔΤΕ της Περιφέρειας.

– Υδατοδρόμια

Θα υπάρξει ανάπτυξη δικτύου υδατοδρομίων στην Περιφέρεια. Εκκρεμούν αιτήσεις προς έγκριση με βάση τη νέα νομοθεσία. Θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο με περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

– Αργολίδα

Αναβάθμιση και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος-Άργος-Ναύπλιο. Υπάρχει στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο μεταφορών, με συμμετοχή και της Περιφέρειας.

– Αρκαδία

Ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού Τρίπολης (υπάρχει ώριμη μελέτη). Καταγράφεται ως δημοτική οδοποιία.
Παράκαμψη Λαγκαδίων (Τρίπολη-Βυτίνα-Αρχαία Ολυμπία). Απαιτούνται οριστικές μελέτες-γεωτεχνικές-χρηματοδότηση-αίτηση στην ΕΤΕΠ. Ο προυπολογισμός είναι της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

– Κορινθία

Συντήρηση και ενίσχυση της παλαιάς γέφυρας Ισθμού (φορέας εκπόνησης μελέτης είναι η Περιφέρεια).
Εκχώρηση στην Περιφέρεια της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής.

– Λακωνία

Οδική τμήμα, Σπάρτη-Γύθειο. Εκκρεμούν υποστηρικτικές μελέτες. Απαιτείται οριστική τεχνική μελέτη. Ένταξη στο ΠΕΠ/ΕΣΠΑ, προυπ. 55 εκατ. ευρώ.

– Μεσσηνία

Οδικός άξονας Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη
Οδικό τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα (ώριμη μελέτη, 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, χρειάζονται υποστηρικτικές μελέτες, δημόσιο έργο-ΠΔΕ)
Αεροδρόμιο Καλαμάτας (ιδιωτικοποίηση)
Αντιπλημμυρική προστασία Καλαμάτας (εκκρεμούν υποχρεώσεις παραχωρησιούχων)
Αντιπλημμυρική προστασία άλλων περιοχών μέσω άλλων προγραμμάτων
Λιμάνι Καλαμάτας (ιδιωτικοποίηση)

– Μητρώο Γεφυρών

Εκπόνηση μελέτης για το σύνολο των γεφυριών του επαρχιακού και εθνικού δικτύου της Πελοποννήσου. Υποστήριξη απ’ το ΤΕΕ Πελοποννήσου. Στοχος το 1ο εξάμηνο του 2020 να έχει τελείωσει ο έλεγχος.

– Στέγαση Υπηρεσιών Περιφέρειας

Σήμερα η Περιφέρεια δαπανά 1,8 εκατ. ευρώ για μισθώματα. Τα περισσότερα κτίρια σήμερα είναι ακατάλληλα.
Στην Τρίπολη, χρησιμοποιούνται 11 κτίρια. Με την τυπική παράδοση χώρων του στρατοπέδου Τρίπολης, θα υπάρξει άμεση μεταφορά των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Θα δοθούν 6.000 τ.μ. Το ίδιο θα συμβεί και με το στρατόπεδο του Ναυπλίου (πήγαν εκεί και μηχανικοί για έλεγχο των χώρων).

– Αθλητικό Κέντρο Βυτίνας

Υπήρξε έγγραφο απ’ το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου παραχωρείται η χρήση του επίμαχου χώρου για τα επόμενα 50 χρόνια. Πρόκειται για έκταση 17 στρεμμάτων. Θα δημιουργηθεί σύγχρονο αθλητικό κέντρο, ικανό να φιλοξενήσει προετοιμασίες ομάδων και αθλητών (και όχι μόνο).

– Ξενία Βυτίνας

Στις 4 Δεκεμβρίου θα υπάρξει στην Αθήνα συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού κ Θεοχάρη, για την παράδοση του Ξενία Βυτίνας.

– Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Σύντομα θα υπάρξει δημόσια πρόσκληση για όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να ενισχυθούν οικονομικά. Η επιδότηση θα αφορά μόνο αγροτικές επιχειρήσεις.

– Προσλήψεις δικηγόρων

Έρχονται οι πρώτες μόνιμες προσλήψεις δικηγόρων. Οι προσλήψεις θα γίνουν πρώτα στην Αρκαδία, ώστε να στελεχωθεί η κεντρική διοίκηση, με δικηγόρους που τόσο πολύ χρειάζεται η Περιφέρεια.

– Εορτασμός Χριστουγέννων

Η Τρίπολη θα είναι το επίκεντρο των εορταστικών δράσεων. Η περιφερειακή αρχή, έχει αποφασίσει να στηρίξει την Τρίπολη στο κομμάτι αυτό, θέλοντας έτσι, να ωθήσει την Αρκαδική πρωτεύουσα, στην προσπάθειά της να γίνει η … πρωτεύουσα των εορταστικών δράσεων.

– Ηλεκτροφωτισμός

Αποσύρεται ο τωρινός διαγωνισμός. Θα βγει νέα διακήρυξη για τον ηλεκτροφωτισμό των Π.Ε.

– Πράσινο

Προβλέπεται δαπάνη 300.000 ευρώ για δενδροφύτευση και πολιτική πρασίνου στην περιφέρεια Πελοποννήσου.

– Αντιδιαβρωτικά έργα

Ένα πολύ μεγάλο θέμα. Σύντομα θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για την αντιδιαβρωτική πολιτική της περιφερειακής αρχής.

* Σε ερώτηση για το πότε η περιφερειακή αρχή, θα προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις, για τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται σ’ όλα τα οικονομικά ζητήματα της Περιφέρειας, κατά την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Νίκας, δήλωσε τα εξής: «Είναι σε εξέλιξη η έρευνα αυτή. Γύρω στα Χριστούγεννα θα είμαστε σε θέση να πούμε κάποια πράγματα. Περιμένετε λίγο».

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

www.ert.gr

Σταύρος Ζορμπαλάς