Tim Berners-Lee: Θα σώσει το ίντερνετ με τη βοήθεια των Facebook και Google

Techblog.gr

Tim Berners-Lee Contract for the Web Launch Facebook Google

Ο Tim Berners-Lee, ο εφευρέτης του World Wide Web, ξεκίνησε επίσημα το Contract for the Web, ένα σύνολο αρχών που αποσκοπούν στο να διορθώσουν το διαδίκτυο και να μας αποτρέψουν από το να οδηγηθούμε σε μία ψηφιακή δυστοπία.

Τι είναι το “Συμβόλαιο για τον Ιστό” και ποιοι συμμετέχουν

Το Contract for the Web του Tim Berners-Lee απαριθμεί εννέα βασικές αρχές που αφορούν τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τα όσους χρησιμοποιούν το διαδίκτυο.

Μεταξύ των αρχών αναφέρονται η ευθύνη που έχουν οι εμπλεκόμενοι για την παροχή προσιτής και αξιόπιστης πρόσβασης στο διαδίκτυο, καθώς και ο σεβασμός του πολιτικού λόγου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Με την έναρξη της, η πρωτοβουλία έχει λάβει τη στήριξη περισσότερων από 150 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Google, το DuckDuckGo και το Facebook. Επιπλέον, συμμετέχουν και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation.

Αν και η Guardian ανέφερε ότι η Amazon και το Twitter απουσιάζουν από τον κατάλογο των υποστηρικτών, στις 25 Νοεμβρίου εμφανίστηκε στην αρχική σελίδα του συμβολαίου το λογότυπο του Twitter.

Η έναρξη του συμβολαίου από τον Tim Berners-Lee είναι ένα σημαντικό γεγονός. Εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook και το Google βρίσκονται διαρκώς στο στόχαστρο εξαιτίας του όγκου και του τρόπου με τον οποίο συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών.

Το Contract for the Web περιλαμβάνει αρχές που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης οι επιχειρήσεις να σέβονται την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων.

Εκτός από τις 9 αρχές, το συμβόλαιο του Tim Berners-Lee περιλαμβάνει 72 ρήτρες. Όσες εταιρείες δεν δείξουν ότι συμμορφώνονται με τις αρχές του συμβολαίου κινδυνεύουν να αφαιρεθούν από τον κατάλογο των υποστηρικτών του έργου.

Επιπλέον, το συμβόλαιο προσφέρει ένα κοινό όραμα για το διαδίκτυο, καθώς και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Παράλληλα, παρέχει ένα εργαλείο που έχει ως στόχο να “αναγκάσει” τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να λογοδοτούν για τις πράξεις τους.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γκάνα έχουν επίσης προσυπογράψει τις ιδρυτικές αρχές του συμβολαίου. Με βάση όσα ορίζει το συμβόλαιο, οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν ότι όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και πως ο ιστός θα είναι πάντα διαθέσιμος.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο κομμάτι του συμβολαίου θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρο υπό το πρίσμα της πρόσφατης απόφασης της ιρανικής κυβέρνησης να κλείσει το διαδίκτυο σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση των διαμαρτυριών.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος