Συνεχίζεται η βία σε Κολομβία, Χιλή και Ιράκ- Αναφορές για νεκρούς (video)

Συνεχίζεται η βία σε Κολομβία, Χιλή και Ιράκ- Αναφορές για νεκρούς (video)

Κλιμακούμενες και αλυσιδωτές είναι οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Δεν λέει να κοπάσει η κοινωνική αναταραχή στην Χιλή αλλά και την Κολομβία, όπου τις τελευταίες ώρες υπάρχουν και αναφορές για νεκρούς.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε εξέπεμψε χθες έκκληση «για εθνικό διάλογο», μία ημέρα μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του, που προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και προκάλεσε ταραχές στην πρωτεύουσα Μπογοτά, όπου ο δήμαρχος της διέταξε την επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλην την επικράτειά της.

Διαδηλωτές αψήφησαν χθες Παρασκευή την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί στην πρωτεύουσα και πραγματοποίησαν διαμαρτυρία με κατσαρόλες μπροστά από το σπίτι του προέδρου της Κολομβίας, κυρίως στην πλατεία Μπολίβαρ ιστορικό κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως το Μεντεγίν και η Κάλι. Περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που διασχίζει τη Μπογοτά, στην οποία δεν έχει επιβληθεί πλήρης απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις διαδηλώσεις του 1977.

Αρχικά την Παρασκευή οι αρχές είχαν κάνει λόγο για επιστροφή της ηρεμίας σε όλη την Κολομβία. Όμως λίγο αργότερα ξέσπασαν νέα επεισόδια μεταξύ κατοίκων των νότων προαστίων της Μπογοτά και της αστυνομίας κοντά σε σταθμούς μέσων μαζικής μεταφοράς οι οποίοι είχαν υποστεί ζημιές στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης. Καταστήματα λεηλατήθηκαν και λεωφορεία δέχθηκαν επίθεση.

Τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν επίσης στην Κολομβία σε επίθεση με γκαζάκια εναντίον αστυνομικού τμήματος στη Σανταντέρ ντε Κουλιτσάο, στην επαρχία Κάουκα της νοτιοδυτικής Κολομβίας, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης. Οι τοπικές αρχές αποκλείουν η επίθεση αυτή, που σημειώθηκε περίπου στις 04:00 ώρα Ελλάδας, να συνδέεται με το κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε. Εκτιμούν ότι ευθύνονται ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Κάουκα, μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για τη διακίνηση μαριχουάνας και κοκαΐνης.

Διαφωνούντες πρώην αντάρτες Farc, που έχουν απορρίψει την ειρηνευτική συμφωνία του 2016, μέλη του ELN, της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών στην Κολομβία, αλλά και συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών μάχονται για τον έλεγχο της επαρχίας Κάουκα, όπου υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις ναρκοκαλλιεργειών και από όπου αναχωρούν μεγάλα φορτία ναρκωτικών με προορισμό τις ΗΠΑ. Στα τέλη Οκτωβρίου και τις αρχές Νοεμβρίου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους αυτόχθονες, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη.

Από την αρχή του έτους το γραφείο στην Κολομβία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει καταγράψει τουλάχιστον 52 δολοφονίες στην περιοχή που ζουν οι αυτόχθονες Νάσα, στο βόρειο τμήμα της Κάουκα.

Έκκληση για ηρεμία κάνει η κυβέρνηση της Χιλής

Η κυβέρνηση της Χιλής απηύθυνε έκκληση χθες Παρασκευή για ηρεμία μετά την αναζωπύρωση της βίας στις διαδηλώσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας που ξέσπασαν πριν πέντε εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί 23 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 2.000.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση της αύξησης της τιμής του μετρό στο Σαντιάγο, γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα αιτήματα, προκαλώντας την πιο σοβαρή κοινωνική κρίση στη Χιλή εδώ και τρεις δεκαετίες.

Αν και οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κινητοποιούνται λιγότερο απ’ ό,τι στην αρχή του κινήματος, οι λεηλασίες και οι πυρκαγιές δεν σταματούν, ενώ παρατηρείται και αναζωπύρωση των βίαιων ενεργειών. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν ξανά χθες στην πλατεία Ιταλίας στο κέντρο του Σαντιάγο για την πέμπτη «μεγαλύτερη πορεία της Χιλής», μια διαδήλωση που πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή σε αυτή την πλατεία μετά το ξέσπασμα του κινήματος.

Για την κυβέρνηση τα πιο σοβαρά επεισόδια οφείλονται «σε υποστηρικτές ποδοσφαιρικών ομάδων που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και την πιο σκληρή εγκληματικότητα», κατήγγειλε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κάρλα Ρουμπιλάρ στον ραδιοφωνικό σταθμό Cooperativa.

Η Διεθνής Αμνηστία έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα έκθεση στην οποία κατηγορεί τις δυνάμεις της τάξης στη Χιλή ότι εφαρμόζουν μια πολιτική συστηματικής βίας για να αποθαρρύνουν τους διαδηλωτές.

Αιματηρές συγκρούσεις και στο Ιράκ

Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν και πάλι σήμερα την είσοδο στο βασικό λιμάνι του Ιράκ, Ουμ Κασρ, στον Κόλπο αφού απομάκρυναν με τη βία τους διαδηλωτές που το είχαν αποκλείσει, με τον ανώτατο σιίτη ιερωμένο της χώρας να προειδοποιεί ότι μόνο οι άμεσες εκλογικές μεταρρυθμίσεις θα τερματίσουν τις ταραχές.

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη, ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ και εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στη γέφυρα Αχράρ στο κέντρο της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και τραυματίζοντας 22 άλλους, σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία. Η αιτία των θανάτων ήταν πραγματικά πυρά και κάνιστρα δακρυγόνων που εκτοξεύθηκαν κατευθείαν στο κεφάλι των διαδηλωτών, ανέφεραν οι πηγές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ