Η NASA κάλεσε τον Elon Musk και ετοιμάζει νέες αποστολές στην Σελήνη

Techblog.gr

Η NASA ανακοίνωσε μεγάλες συνεργασίες με εταιρείες οι οποίες θα την βοηθήσουν να στείλει την πρώτη γυναίκα στην Σελήνη μέχρι το 2024. Ο διαστημικός οργανισμός έχει ήδη ανακοινώσει 9 εταιρείες οι οποίες θα την βοηθήσουν στις μελλοντικές της αποστολές, την Δευτέρα όμως ανακοίνωσε την συνεργασία της με άλλες 5 εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ οι οποίες είναι οι: SpaceX, Blue Origin, Sierra Nevada Corporation, Ceres Robotics και Tyvak Nano-Satellite Systems.

Οι συνολικά 14 εταιρείες, θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα Artemis της NASA, με το οποίο ο διαστημικός οργανισμός θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μία βιώσιμη παρουσία στο φεγγάρι με σκοπό την αποστολή πληρώματος στον Άρη σε επόμενες αποστολές.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι 14 εταιρείες θα συνεισφέρουν στην προσεδάφιση στο φεγγάρι. Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το πως θα μεταφέρουν υλικό στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσω του προγράμματος Commercial Lunar Payload Services που είναι μέρος του Artemis.

Οι επιλεγέντες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία τους για να μεταφέρουν στο φεγγάρι εξοπλισμό ξεκινώντας από το 2021. Ο εξοπλισμός που θα πρέπει να μεταφέρουν οι εταιρείες στην Σελήνη θα περιλαμβάνει ρομπότ, πηγές ενέργειας αλλά και εξοπλισμό ο οποίος θα επιτρέψει την εκτέλεση πειραμάτων στο φεγγάρι. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μελετήσουν τον πλανήτη, ώστε να ανακαλύψουν τις απαιτούμενες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την προσεδάφιση στον Άρη αλλά και σε άλλους πλανήτες.

Μέχρι τώρα, η NASA έχει συνεργαστεί με τις εταιρείες Astrobotic, Intuitive Machines και Orbit Beyond, για να στείλει τα πρώτα φορτία στο φεγγάρι το 2021, ωστόσο η Orbit Beyond θα αποχωρήσει καθώς δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην προθεσμία.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης