“Φως” στα αίτια θανάτου του βρέφους στη Μόρια θα ρίξει το πόρισμα του ιατροδικαστή

“Φως” στα αίτια θανάτου του βρέφους στη Μόρια θα ρίξει το πόρισμα του ιατροδικαστή

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του 9 μηνών βρέφους στο ΚΥΤ της Μόριας πριν από μια εβδομάδα. Το τραγικό περιστατικό έφεραν στη  δημοσιότητα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όπου σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από αφυδάτωση. Η οργάνωση αναφέρει ότι έχει διασταυρώσει την είδηση με το νοσοκομείο ενώ παράλληλα καταγγέλλει τις πολύ δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν στο ΚΥΤ Μόριας 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες με τα περισσότερα από τα 5.000 να είναι παιδιά.

Tο 9 μηνών βρέφος που καταγόταν από το Κονγκό, κατέληξε πριν από μία εβδομάδα με τ’ ακριβή αίτια του θανάτου του να γίνονται γνωστά από τ’ αποτελέσματα της νεκροψίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ωστόσο σύμφωνα με την διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, που επιβεβαίωσε το τραγικό περιστατικό, το μωρό μεταφέρθηκε τις πρωινές ώρες της περασμένης Κυριακής 10 Νοεμβρίου στον εφημερεύοντα στο ΚΥΤ ιατρό οπλίτη ο οποίος και διέγνωσε συμπτώματα αφυδάτωσης. Στη συνέχεια το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης όμως στο μεταξύ είχε εκπνεύσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βρέφος είχε εξετάσει τις προηγούμενες ημέρες και άλλος γιατρός, όπου και του είχε χορηγήσει αγωγή.

Όμως τα προβλήματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο ΚΥΤ της Μόριας φαίνεται να επιλύονται με τις προσλήψεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Σήμερα στο ΚΥΤ της Μόριας παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες 3 γιατροί, καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας και τις βραδινές ώρες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ιατροί οπλίτες, συνεπικουρούμενοι από γιατρούς οργανώσεων.

Τα ζητήματα της ιατρικής κάλυψης των διαμενόντων στο ΚΥΤ  συζητήθηκαν εκτενώς κατά την διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του την Παρασκευή στο ΚΥΤ της Μόριας.

Ο υποδιοικητής του ΚΥΤ Μόριας Δημήτρης Βαφέας δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου: «Θετικό είναι το γεγονός της επίσκεψης του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα καθώς ενημερώθηκε απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες, θέσαμε τα αιτήματα για κάλυψη με προσωπικό και μας ενημέρωσε για τις επικείμενες προσλήψεις που θα καλύψουν τα κενά. Εμείς ζητήσαμε την δημιουργία μιας πρωτοβάθμιας μονάδας υγείας εντός του ΚΥΤ, λόγω μεγάλου πληθυσμού, γιατί πλέον αποτελεί μια πόλη».

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία στο ΚΥΤ της Μόριας διαμένουν 15.200 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σήμερα έφτασαν στο νησί με 3 βάρκες 127 άτομα.

The post “Φως” στα αίτια θανάτου του βρέφους στη Μόρια θα ρίξει το πόρισμα του ιατροδικαστή appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb