Π. Πολάκης: Επίσκεψη στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές του Ν. Χανίων

Π. Πολάκης: Επίσκεψη στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές του Ν. Χανίων

Τις περιοχές του Ελαφονησίου, των Πλεμενιανών και της Κουντούρας, που επλήγησαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα επισκέφθηκε το Σάββατο 1ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης συνοδευόμενος από την πρ. Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και τον υποψήφιο Βουλευτή στις εκλογές του Ιουλίου Μιχάλη Χαιρετάκη ξεκίνησε τις επισκέψεις του από το Ελαφονήσι.. Αρχικά επισκέφτηκε όλη την πληγείσα περιοχή μαζί με τον Δήμαρχο Κισσάμου, κ. Μυλωνάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Χριστουλάκη και παραγωγούς και διαπίστωσε ο ίδιος προσωπικά το μέγεθος της καταστροφής που υπέστησαν τα θερμοκήπια από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.

Θερμοκήπια, συνολικής επιφάνειας 700 στρεμμάτων, έχουν υποστεί ζημιά στο υλικό επικάλυψής τους που έχει γίνει διάτρητο από τις ριπές του χαλαζιού που έπεσε με σφοδρότητα στην περιοχή.

Αφού μετέβησαν στα γραφεία του Συνεταιρισμού Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Ελαφονησίου, όπου τον περίμενε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Κοντοπυράκης και παραγωγοί μέλη του Συνεταιρισμού (αλλά και ανεξάρτητοι παραγωγοί) για να του εκθέσουν αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει και την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει, ο Π. Πολάκης δήλωσε: «Επειδή δεν βρίσκομαι εδώ για να ακούσω απλά τα προβλήματα σας, αλλά κυρίως για να προτείνω λύσεις, σας ενημερώνω ότι η πλέον άμεση αντιμετώπιση για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών που έχετε υποστεί είναι εκείνη από το ταμείο αποζημιώσεων «De minimis» που αφορά σε αποζημιώσεις μικρής έκτασης. Το ειδικό αυτό ταμείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το παραδώσαμε με το ποσόν των 70.000.000 €, αφού διαθέσαμε απ’ αυτό 90.000.000 € περίπου στη διάρκεια της θητείας μας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Κτηνοτροφία, σε μανταρινοπαραγωγούς, μαστιχοπαραγωγούς κλπ. Αναφέρω την συγκεκριμένη χρηματοδότηση, την οποία θα προτείνω και στην ηγεσία του Υπουργείου στο πλαίσιο της Επερώτησης που θα καταθέσω στην αρχή της επόμενης εβδομάδας, γιατί οι διαδικασίες χρηματοδότησης από την πηγή αυτή είναι πιο ευέλικτες. Γνωρίζω ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα και επίσης αν δεν απορροφηθεί το ποσόν αυτό έως 31/12/19 θα χαθεί, αφού προορίζεται για χρηματοδοτήσεις εντός της τριετίας 2017-2019, χωρίς να μπορεί να μεταφερθεί το όποιο αδιάθετο ποσόν στην επόμενη τριετία».

Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης μετέβη στην περιοχή των Πλεμενιανών και περιηγήθηκε από ελαιοπαραγωγούς σε ελαιώνες όπου μετά την σφοδρή κακοκαιρία σχεδόν η συνολική παραγωγή ελαιοκάρπου έχει χαθεί, αλλά ακόμα και η λιγοστή παραγωγή που «γλύτωσε» έχει υποστεί σημαντική ποιοτική βλάβη με το παρασχεθέν ελαιόλαδο να ανέρχεται στους τρεις βαθμούς. Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε στους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής ότι το πρόβλημα δεν είναι τοπικό, αλλά αφορά το σύνολο του Νησιού και δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα των πρόσφατων καιρικών φαινομένων ή της προσβολής από τον δάκο, αλλά συνολικά της κλιματικής αλλαγής που έχει επιφέρει υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και τους χειμερινούς μήνες. Δεσμεύτηκε δε ότι θα θέσει και αυτό το θέμα με κοινοβουλευτική Επερώτηση σύντομα στην Βουλή.

Τελευταίος σταθμός στην περιοδεία του Π. Πολάκη ήταν η Κουντούρα, η οποία σε διάστημα τεσσάρων ημερών επλήγη με τρία σφοδρά καιρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή 150 στρεμμάτων θερμοκηπιακής καλλιέργειας από τους ανεμοστρόβιλους και την μερική καταστροφή (στην οροφή κάλυψης) σε άλλα 300 στρέμματα από την χαλαζόπτωση. Εκεί ο Π. Πολάκης, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Καντάνου-Σελίνου κ. Περάκη, τον Αντιδήμαρχο κ. Βακάκη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σελίνου και της Ομάδας Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιά, περιηγήθηκε στα θερμοκήπια που υπέστησαν ολική αλλά και μερική καταστροφή.

Στη συνάντηση που ακολούθησε με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων, τονίστηκε από όλους πως η καταστροφή που υπέστησαν θα οδηγήσει τους πληγέντες παραγωγούς στο δρόμο, αφού η ζημιά είναι μεγάλη. Ενώ ο συνδυασμός μηδενικής παραγωγής, των μεγάλων εξόδων και του τραπεζικού δανεισμού στον οποίο είχαν καταφύγει οι παραγωγοί για να μπορέσουν να ανταποκριθούν, τους οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή και απόγνωση. Ο Π. Πολάκης αφού επανέλαβε την προτεινόμενη από τον ίδιο διεκδίκηση για χρηματοδότηση (De minimis) και την κατάθεση Επερώτησης στην αρχή της επόμενης βδομάδας, διαβεβαίωσε πως θα αιτηθεί ταυτόχρονα την παράταση αποπληρωμής των δανείων των καλλιεργητών όπως είχε γίνει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών (πχ στην περίπτωση των κατοίκων στο Μάτι Αττικής).

Οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποι φορέων ευχαρίστησαν τον Π. Πολάκη και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την προτεινόμενη λύση, η οποία δεν είχε τεθεί από κανέναν άλλον βουλευτή που επισκέφτηκε την περιοχή. Κλείνοντας ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «είναι χρέος μας να κινηθούμε όλοι συντεταγμένα, καθώς τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν κομματικό χρώμα. Κομματικό χρώμα βέβαια, έχουν οι οριστικές λύσεις κι εκεί θα δούμε την πολιτική βούληση και την αποτελεσματικότητα της σημερινής Κυβέρνησης».

Τέλος ο Παύλος Πολάκης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στην περιοχή και ύστερα από την επιθεώρηση και ενημέρωση του από τον Δήμαρχο κ. Περάκη, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία του έργου του οδικού άξονα Παλαιόχωρας – Κουντούρας που χρηματοδοτήθηκε από το Π.Δ.Ε. του Υπουργείου Υποδομών με το ποσόν των 6.500.000 € επί θητείας Χρήστου Σπίρτζη.

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου