Ημέρα μνήμης για το Πολυτεχνείο – Μικροεντάσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ημέρα μνήμης για το Πολυτεχνείο – Μικροεντάσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Η 46η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας τιμήθηκε με πορείες και εκδηλώσεις μνήμης σε όλη τη χώρα. Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, συνετέλεσαν ώστε οι εκδηλώσεις να είναι ειρηνικές χωρίς να εκδηλωθούν επεισόδια.

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στην πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην κορυφή της ειρηνικής διαδήλωσης  ήταν το μπλοκ των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Την κρατούσαν με σεβασμό φοιτητές της ΠΑΣΠ καθώς πορεύονταν προς την Αμερικανική Πρεσβεία. Στις 4 και μισή το απόγευμα, η σημαία έφτασε μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Οι φοιτητές τραγούδησαν τον εθνικό μας ύμνο.  Στη συνέχεια κάλυψαν τη σημαία και εν μέσω τεχνητής έντασης τη φυγάδευσαν. Χιλιάδες οι διαδηλωτές στην κεντρική πορεία: Φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία συνδικάτα και απλοί πολίτες. Στην κεφαλή  της πορείας ήταν τα μέλη του συλλόγου Φυλακισθέντων εξορισθέντων. Εκεί ήταν και οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ. Τα συνθήματα επίκαιρα, μεταξύ των οποίων για το Πανεπιστημιακό Άσυλο.

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Φορείς και πολιτικά κόμματα έδωσαν επίσης το παρόν. Στο μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας,  επικεφαλής στην πορεία του ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

ΟΛΑ ΚΥΛΗΣΑΝ ΗΡΕΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Στις 19.30 ολοκληρώθηκε η πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία, χωρίς επεισόδια και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Δεκατέσσερις κλούβες των ΜΑΤ είχαν στηθεί κατά μήκος της Βασιλίσσης Σοφίας. Στις έξι το απόγευμα έφτασε η κεφαλή της πορείας στην Αμερικανική πρεσβεία.

Αμέσως μετά το πέρας της πορείας, άνοιξαν όλοι οι δρόμοι, καθώς και οι σταθμοί του μετρό, στο Σύνταγμα, Μέγαρο Μουσικής και στον Ευαγγελισμό.

ΟΜΑΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΕΝΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Όταν ολοκληρώθηκαν οι τρεις πορείες προς το Αμερικανικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, μια μικρή ομάδα κουκουλοφόρων, που αποκολλήθηκε από την ουρά της τελευταίας πορείας, προκάλεσαν μικρής έντασης επεισόδια, πετώντας βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να πάρουν φωτιά κάποια αυτοκίνητα. Οι ένοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια τους και άρχισαν να ρίχνουν νερό για να τις σβήσουν. Με την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής έσβησαν έγκαιρα οι φωτιές.

Στην πρώτη πορεία ήταν το μπλοκ των εξορισθέντων και φυλακισθέντων , ακολούθησε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις με μια Τρίτη πορεία , όπου συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη της εξοκοινοβουλευτικής αριστεράς και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη ακολουθούσε καθ΄όλη τη διάρκεια της πορείας τους αντιεξουσιαστές

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Επεισοδιακό ήταν το τέλος της πορείας για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου στην Πάτρα, επανέρχεται όμως σταδιακά η ηρεμία στο κέντρο της πόλης

Δύο ομάδες αντιεξουσιαστών έριξαν περίπου 40 μολότοφ και γκαζάκια,  χωρίς όμως να προκληθεί καμιά ζημιά σε καταστήματα ή σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Στις έξι και μισή το απόγευμα, ξεκίνησαν τρεις πορείες στην Πάτρα, με χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν σε αυτές, ανάμεσά τους περίπου 100 άτομα που ανήκαν στον αντιεξουσιαστικό χώρο, με κράνη και κουκούλες και κρατώντας πέτρες. Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, δημιουργήθηκε ένταση στο κέντρο της πόλης, με φωτιές σε κάδους απορριμάτων. Κάτοικοι με λάστιχα απο τα μπαλκόνια τους προσπαθούσαν να τις σβήσουν. Άνδρες των ΜΑΤ τους καταδίωξαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 10 προσαγωγές.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη