«Ιnferno-Στην Κόλαση του Δάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

«Ιnferno-Στην Κόλαση του Δάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Με τη μουσική παράσταση «Ιnferno-Στην Κόλαση του Δάντη», που ανεβαίνει για τρεις βραδιές, 28, 29 και 30 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 21:00, το σύνολο Εx Silentio μεταφέρει το κοινό στη χρυσή εποχή της Φλωρεντίας και στο συναρπαστικό ομότιτλο έργο του μεγάλου ποιητή Dante Alighieri, μέσα από κείμενα, μελωδίες και όργανα της εποχής. 

Μεσαιωνικές αντιλήψεις περί Κολάσεως και ένα πάνθεον χαρακτήρων με σημείο έναρξης τη «Θεία Κωμωδία», τη μουσική του Μεσαίωνα και την αέναη αγωνία του δίπτυχου ζωής-θανάτου. Μουσική και κείμενα του 14ου αιώνα, έργα της περίτεχνης Ars Nova καθώς και συνθετών που εκθειάζονται από τον Δάντη, όπως ο Arnaut Daniel, πλαισιώνουν την παράσταση, αναδεικνύοντας την υπερκόσμια αλληγορική θεώρηση της εποχής ανάμεσα στο Θείο και στο ανθρώπινο, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται μια ποικιλία του μεσαιωνικού intsrumentarium όπως η γοτθική άρπα, η βιέλα και διάφορα είδη φλάουτου.

Την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από τη μουσική παράσταση «Inferno», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τη σχέση της μουσικής με το έργο του Δάντη και για τη μουσική ζωή στη Φλωρεντία εκείνης της εποχής, με τη βοήθεια του Δημήτρη Κούντουρα, ο οποίος είναι ο εισηγητής της διάλεξης «Inferno–Ο Δάντης και η μουσική». Στην ομιλία του, ο γνωστός φλαουτίστας και μαέστρος θα επιχειρήσει να αναλύσει το ζήτημα της μουσικής στην «Κόλαση» του Δάντη, αλλά και το ευρύτερο μουσικό υπόβαθρο της εποχής με τις σχετικές αναφορές και προεκτάσεις του, χρησιμοποιώντας ζωντανά μουσικά παραδείγματα σε όργανα εποχής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή τους αρχίζει στις 17:30.

Συμμετέχουν: Φανή Αντωνέλου (φωνή), Δημήτρης Κούντουρας (μεσαιωνικά φλάουτα και μουσική διεύθυνση), Φλώρα Παπαδοπούλου (γοτθική άρπα) και Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα). Μαζί τους, ο ηθοποιός Τηλέμαχος Κρεβάικας (σκηνοθετική επιμέλεια, επιμέλεια, απόδοση κειμένου).

 

Τιμές εισιτηρίων: 10€ (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15€ (γενική είσοδος)

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

Τηλ: 210 7282333

megaron.gr

www.ert.gr

Ραδιοτηλεόραση