Χίος: Μείωση των αφίξεων προσφύγων- μεταναστών το Νοέμβριο, στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία

Χίος: Μείωση των αφίξεων προσφύγων- μεταναστών το Νοέμβριο, στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία

Με μικρότερες ροές προσφύγων κινείται το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, όπου την εβδομάδα 4 με 10 Νοεμβρίου έφθασαν στο νησί 47 άτομα.
Στατιστικά αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος των ημερήσιων αφίξεων αυτής της εβδομάδας ήταν 7 άτομα, συγκριτικά με τα 65 της προηγούμενης και κατά μέσο όρο τα 51 άτομα που έρχονταν καθημερινά καθ’ όλο τον Οκτώβριο.
Μέσω θαλάσσης την εβδομάδα (4-10/11) έφθασαν στα άλλα νησιά του Αιγαίου ακόμα 1.041 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στη Χίο ο πληθυσμός των προσφύγων και μεταναστών είναι τουλάχιστον 4.850 άτομα. Κατά πολλούς όμως, αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος ακόμα και από αυτούς που ζουν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ· χώρια τα άτομα από ευάλωτες ομάδες που διαμένουν σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.
Σε ότι αφορά το χάρτη των εθνοτήτων των προσφύγων- μεταναστών, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι από τη Σομαλία (19%), τη Συρία (19%), το Αφγανιστάν (16%), το Κράτος της Παλαιστίνης (14%) και το Ιράκ (8%).
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 24% του πληθυσμού και τα παιδιά το 22%, εκ των οποίων 8 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών.
Περίπου 33% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους. Περίπου 48% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Αναχωρήσεις προς την ενδοχώρα
Αυτή την 45η εβδομάδα του χρόνου (4-10 Νοεμβρίου), 188 αιτούντες άσυλο αναχώρησαν, μετά τη σχετική έγκριση από τις Αρχές, από τη Χίο προς την ενδοχώρα.
Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από κοινού με την Υ.Α., μετακίνησε 68 άτομα σε Ανοιχτές Δομές Υποδοχής στην ενδοχώρα.
Με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες, επιπλέον 20 άτομα μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα της Υ.Α. στην ενδοχώρα.

Αφίξεις από αρχές του χρόνου
Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια του 2019 και μέχρι και τον Οκτώβριο η πλειοψηφία των προσφύγων μεταναστών έφτασε στη Λέσβο 19.503 άτομα (ποσοστό 43%) στα Δωδεκάνησα 11.414 άτομα (ποσοστό 25%), στη Σάμο 8.133 (ποσοστό 18%) και στη Χίο 6.087 άτομα (ποσοστό 14%).

The post Χίος: Μείωση των αφίξεων προσφύγων- μεταναστών το Νοέμβριο, στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb