Στη Βουλή το αθλητικό ν/σ- Ένταση για τα όρια ηλικίας στα διοικητικά των ομοσπονδιών

Στη Βουλή το αθλητικό ν/σ- Ένταση για τα όρια ηλικίας στα διοικητικά των ομοσπονδιών

Την αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού να μπει τέλος στην χειραγώγηση των αγώνων και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί η βία ώστε να μπορούν όλοι να πηγαίνουν στους αθλητικούς χώρους και στα γήπεδα με ασφάλεια, τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στη Βουλή επί του αθλητικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο εχει υπερψηφίσει επί της αρχής και επί των αρθρων μόνο η ΝΔ το ΚΙΝΑΛ είχε επιφυλαχθεί και τα υπολοιπα κόμματα το είχαν καταψηφίσει.

Να σημειωθεί πως η συζήτηση ξεκίνησε με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση και την γνωμοδότηση του Συνταγματολόγου Νίκου Αλεβιζάτου σχετικά με την αναδρομικότητα των θητειών και τα όρια ηλικίας για την εκλογή στην διοίκηση των αθλητικών ομοσπονδιών.

Η ένσταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να τονίζει την ανάγκη ανανέωσης των Ομοσπονδιών με νέους ανθρώπους.

Η «διοικητική αναζωογόνηση», θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (σ.σ. όταν και είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες των ομοσπονδιών), ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Ο κ. Αυγενάκης μίλησε επίσης για υποκριτικές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και εμπρηστικές δηλώσεις παραγόντων του αθλητισμού, ενώ τόνισε για ακόμη μία φορά ότι οι επίμαχες διατάξεις έχουν τύχει ευρείας αποδοχής από Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές.

Να σημειωθεί πάντως ότι στο πλαίσιο νομοτεχνικών βελτιώσεων απέσυρε την διάταξη που αφορούσε την αναδρομικότητα των θητειών.

«Κάναμε αλλαγή στη διατύπωση, όχι στην ουσία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα αντισυνταγματικότητας». Με αυτά τα λόγια αποσαφήνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που εισήγαγε στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου, σε ο,τι αφορά το πολυσυζητημένο άρθρο 8, που αφορά τους περιορισμούς στις θητείες και τα όρια ηλικίας για τους προέδρους και τα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. των αθλητικών ομοσπονδιών.

«Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει συμπληρώσει τρεις (3) συνολικά πλήρεις ή μερικές θητείες στο αξίωμα αυτό.

Δεν επιτρέπεται να εκλεγεί Αντιπρόεδρος, Γραμματέας ή Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, όποιος έχει εκλεγεί σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα αυτά δύο (2) συνεχόμενες φορές, πλήρους ή μερικής θητείας.

Πρόσωπο που έχει υπηρετήσει επί δύο (2) συνεχόμενες θητείες σε οποιοδήποτε από τα αξιώματα του προηγούμενου εδαφίου, δύναται να επανεκλεγεί σε τέτοια θέση εφόσον μεσολαβήσει χρονική περίοδος δύο (2) ετών.

Μετά τη συμπλήρωση του εβδομηκοστού πρώτου (71ου) έτους της ηλικίας του, ουδείς δύναται να εκλεγεί σε οποιαδήποτε θέση του Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται όμως να αναλάβει άλλες αρμοδιότητες σε μη αιρετές θέσεις με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Κατ’ εξαίρεση για τις αθλητικές ομοσπονδίες ατόμων με ειδικές ανάγκες  το ηλικιακό όριο ορίζεται στο εβδομηκοστό τέταρτο (74ο) έτος.

Πηγή:Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα