Οι αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου – Στο στόχαστρο η υπερσυνταγογράφηση

Οι αλλαγές στην πολιτική φαρμάκου – Στο στόχαστρο η υπερσυνταγογράφηση

Στο επίκεντρο των αλλαγών της πολιτικής για τα φάρμακα μπαίνει η υπερσυνταγογράφηση, την ώρα που παγώνουν οι αυξήσεις στα σκευάσματα αλλά έρχονται και μειώσεις έως και 7% για το 2020.

Η τροπολογία που προβλέπει πάγωμα των τιμών στα φάρμακα και μειώσεις που φθάνουν το 7% για την επόμενη χρονιά ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή.

Μιλώντας σε ημερίδα της φαρμακοβιομηχανίας για το clawback και τη φαρμακευτική δαπάνη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης.

Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορεί να εντοπιστεί πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.

«Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους» σημείωσε, λέγοντας ότι τα επόμενα τρία χρόνια, στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα διαρθρωτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας.

«Αυξήσαμε 45 εκατομμύρια ευρώ τον κλειστό προϋπολογισμό για το νοσοκομειακό φάρμακο. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη αλλαγή», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός.

Λόγω του clawback που εφαρμόζεται εδώ και 7 χρόνια πολλές φαρμακευτικές επιχειρήσεις βρίσκονται «στο κόκκινο» σύμφωνα με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

«8 στα 10 φάρμακα είναι στο κόκκινο, μας σώζουν οι εξαγωγές», είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιοηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιάννη

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου
image}

Αφήστε μια απάντηση