Microsoft: Χρησιμοποιεί AI για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Techblog.gr

Η Ινδία είναι μία χώρα η οποία μαστίζεται από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, με αποτέλεσμα η ασθένεια αυτή να σκοτώνει περίπου 67.000 γυναίκες στην Ινδία κάθε χρόνο. Ωστόσο, μία έγκαιρη ανίχνευση του μπορεί να συμβάλει στην θεραπεία του. Σήμερα, η διαδικασία για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Η Microsoft όμως πιστεύει πως η AI της μπορεί να βοηθήσει στην διάγνωση της ασθένειας και σε συνεργασία με την SRL Diagnostics δημιούργησε ένα Δίκτυο Τεχνητής Νοημοσύνης για την Παθολογία το οποίο θα διευκολύνει τους κυτταροπαθολόγους και τους ιστοπαθολόγους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η SRL Diagnostics λαμβάνει περισσότερα από 100.000 δείγματα test Pap ετησίως. Από αυτά το 98% περίπου είναι φυσιολογικά ενώ το υπόλοιπο 2% χρειάζεται έρευνα.

Ο Arnab Roy, Τεχνικός Επικεφαλής για Νέες Πρωτοβουλίες και Διαχείριση Γνώσης στην SRL Diagnostics εξήγησε:

Ψάχναμε να βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε ότι οι κυτταροπαθολόγοι μας θα μπορούσαν να βρουν γρηγορότερα αυτά τα μη φυσιολογικά δείγματα.

Για την εκπαίδευση του συστήματος Cervical Cancer Image Detection API, χρησιμοποιήθηκαν οι σημειώσεις που έκανα οι κυτταροπαθολόγοι με το χέρι πάνω σε διαφάνειες Whole Slide Imaging (WSI) καθεμία από τις οποίες περιείχε 300 – 400 κύτταρα.

Διαφορετικοί κυτταροπαθολόγοι εξετάζουν διαφορετικά στοιχεία σε μία διαφάνεια με μοναδικό τρόπο ακόμη και αν η τελική διάγνωση είναι η ίδια. Αυτό είναι το στοιχείο υποκειμενικότητας σε ολόκληρη την διαδικασία, που πολλές φορές συνδέεται με την εμπειρία του εμπειρογνώμονα.

Ο Manish Gupta είναι ο Κύριος Εφαρμοσμένος Ερευνητής στο Microsoft Azure Global Engineering, ο οποίος συνεργάστηκε στενά με την ομάδα της SRL Diagnostics και δήλωσε ότι η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος AI ο οποίος θα μπορούσε να εντοπίσει τομείς τους οποίους όλοι έβλεπαν ενώ ταυτόχρονα θα συνένωνε τους τομείς που αξιολογούνταν το ίδιο. Κυτταροπαθολόγοι λάμβαναν αυτά τα αποτελέσματα τα σχολίαζαν και αν υπήρχαν διαφωνίες τότε αυτά αποστέλλονταν σε ανώτερους κυτταροπαθολόγους για την τελική ανάλυση.

Η συνεργασία των δύο εταιρειών ξεκίνησε να επιστρέφει τα πρώτα αποτελέσματα αφού η SRL Diagnostics ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το Cervical Cancer Image Detection API το οποίο τρέχει στο Microsoft Azure. Το σύστημα μπορεί γρήγορα να ανιχνεύσει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα πρώιμα στάδια του και επιστρέφει πληροφορίες οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από τους παθολόγους στα εργαστήρια.

Αρχικά, το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί μόνο στην SRL Diagnostics για πάνω από μισό εκατομμύριο ανώνυμες εικόνες και έπειτα θα προωθηθεί για χρήση σε νοσοκομεία και άλλα διαγνωστικά κέντρα. Το API θα αυξήσει την παραγωγικότητα του τμήματος της κυτταροπαθολογίας περίπου τέσσερις φορές ενώ μελλοντικά η προετοιμασία θα μπορούσε να γίνεται αυτοματοποιημένα από το σύστημα.

Το σύστημα που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την SRL Diagnostics και την Microsoft, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την διάγνωση και άλλων ειδών καρκίνου, όπως αυτός των νεφρών, του στόματος, του παγκρέατος αλλά και του ήπατος.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης