Έρευνα: Βαρέα μέταλλα στο έδαφος του Βόλου – Εντός των ορίων με αυξητικές τάσεις

‘Ερευνα για τη συγκέντρωση βαρέων μετάλλων στο έδαφος, στο κέντρο του Βόλου, παρουσιάστηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών με θέμα τη γεωργική μηχανική ως βασικό στοιχείο αειφόρου ανάπτυξης της γεωργίας.

Ηέρευνα παρουσιάστηκε από το εργαστήριο εδαφολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, από ομάδες φοιτητών, με επικεφαλής καθηγητές την κ. Ευαγγελία Γκόλια και τον κ. Βασίλειο Αντωνιάδη.

Η έρευνα έγινε τον Αύγουστο του 2018, τον Αύγουστο του 2019 και θα συνεχιστεί και δύο ημέρες μέσα στον Νοέμβριο. Η έρευνα, σύμφωνα με τους καθηγητές και τους φοιτητές, απέδειξε ότι οι συγκεντρώσεις μετάλλων στο έδαφος του Βόλου είναι κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια της Νομοθεσίας, αλλά η τάση καταγράφηκε αυξητική για το 2019, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Αυγούστου.

Η αυξητική τάση του 2019 θα διερευνηθεί εάν προέρχεται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες καθώς καταγράφεται χαλκός, ψευδάργυρος, νικέλιο. Η μελέτη θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων και θα παρουσιαστεί σε επιστημονικό περιοδικό. Σημειώνεται ότι η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με βαρέα μέταλλα οφείλεται στη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Γεωργικών Μηχανικών Ελλάδος και το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε ο Χρήστος Καβαλάρης, που ανήκει στο εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό του Τμήματος με αντικείμενο τη γεωργική μηχανική, το συνέδριο πραγματευόταν τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν ό,τι καινοτόμο υπάρχει στην εκμηχάνιση της γεωργίας , από ρομπότ και drones μέχρι την τηλεπισκόπηση. «Οι τεχνολογίες αυτές είναι χρήσιμες αλλά πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τις αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν σήμερα τεχνολογίες αλλά δεν ξέρουμε τη χρησιμότητά τους» ανέφερε.

Ακόμη, σημείωσε ότι στο smart farming (έξυπνη γεωργία) υπάρχει το σύστημα που κάνει τις ενέργειες, αλλά πρέπει να έχει κατευθυνθεί από τον γεωργό, τον γεωπόνο ή τον γεωργικό μηχανικό. «Αν το σύστημα αυτό εκπαιδεύεται μόνο του, πρέπει να του δείξει κάποιος τι πρέπει να παρακολουθεί και πως πρέπει να ξεκινήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν 57 εργασίες καθηγητών, διδακτόρων ή φοιτητών και οι 19 εξ αυτών αφορούσαν καινοτομίες, ενώ υπήρχαν εργασίες για το έδαφος, τους υδατικούς πόρους και τη διαχείριση.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση