Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 8-11-2019

Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 8-11-2019

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 8-11-2019
Στο 1,5 χλμ έφθασε η Αφρικανική πανώλη στη συνοριακή γραμμή Δράμας-Ξάνθης και Βουλγαρίας
Στο 1,5 χλμ έφθασε η Αφρικανική πανώλη στη συνοριακή γραμμή Δράμας-Ξάνθης και Βουλγαρίας, θέτοντας, σε συναγερμό τις αρχές.
«Σε συναγερμό είμαστε από το 2018 τότε που εμφανίστηκε στην γειτονική χώρα. Υπήρχαν μέτρα προστασίας που ίσχυαν, τα οποία και ενισχύονται με επιπλέον ζώνη προστασίας και επιτήρησης, οι οποίες αποτελούν την επέκταση των αντίστοιχων ζωνών της Βουλγαρίας», υποστήριξε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής υπηρεσίας ΑΜΘ, Αχιλλέας Σαχπατζίδης.
Η έκταση των ζωνών αυτών είναι 3 και 10 χλμ αντίστοιχα και σε αυτή την έκταση δεν υπάρχουν εκμεταλλεύσεις και οικισμοί.
Επι πλέον ο κ. Σαχπατζίδης πρόσθεσε πως κατασκευάζεται στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, Κομοτηνή-Μακάζα, η απολυμαντική τάφρος. «Στόχος είναι να μην περάσει το νόσημα προς τα κάτω και η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Για τον έλεγχο των μέτρων στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης θα λειτουργήσουν σημεία ελέγχου σε Δράμα(Διπόταμα) και στην Ξάνθη(Μύκη, Ωραίο, Δημάριο, Πάχνη).

Αυτοδιοίκηση
Κατά πλειοψηφία το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ για το 2020
Κατά πλειοψηφία πέρασε το Τεχνικό Πρόγραμμα της ΑΜ-Θ για το 2020. Μιλώντας για τα έργα που περιλαμβάνονται σε αυτό ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, τόνισε πως υπάρχουν επτά συνεχιζόμενα έργα και δύο νέα έργα, 15 συνεχιζόμενες μελέτες και 3 καινούργιες μελέτες.
Στεκόμενος σε κάποια εμβληματικά έργα, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Μέτιος, ανέφερε, τη Μελέτη για την Λίμνη Ισμαρίδα, το Φράγμα Ιασίου και τον παραλιακό άξονα Μαρώνειας-Μάκρης στη Ροδόπη, , τη στατική επάρκεια του παλιού νοσοκομείου Αλεξ/πολης, το οποίο θα λειτουργήσει ως Διοικητικό κέντρο, την γέφυρα επέκτασης υπήνεμου μώλου στην Καβάλα, τη μελέτη διαχείρισης της λίμνης Βιστωνίδας στην Ξάνθη, τη γέφυρα στον ποταμό Αγγίτη της Δράμας.
Από την πλευρά της μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, χαρακτήρισαν το Τεχνικό Πρόγραμμα πρόχειρο, με πολλές αοριστολογίες, με προτάσεις εμβαλωματικού χαρακτήρα και χωρίς πνοή νέων έργων.
Συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την επιτάχυνση υλοποίησης του έργου Φυσικού Αερίου στην Περιφέρεια

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, συναντήθηκε με τον νέο Διευθύνοντα σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ),Μάριο Τσάκα, στο γραφείο του στην Κομοτηνή.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επιτάχυνση της πορείας του έργου «Ανάπτυξη δικτύων Φυσικού Αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης στην ΑΜΘ».
Υπενθυμίζεται , πως το έργο αφορά σε κατασκευή νέου δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια ΑΜΘ και θα καλύψει Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Ορεστιάδα.
Τελικό ζητούμενο, είναι η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.

Κόμματα
Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με δικαστικούς υπαλλήλους Ροδόπης

Ο Βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Χαρίτου, είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Ροδόπης και τις προϊσταμένες των Εφετείου Θράκης, Πρωτοδικείου Ροδόπης και Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης.
Η έλλειψη προσωπικού αναδείχθηκε ως μείζον πρόβλημα το οποίο θα επιδεινωθεί, όπως σημείωσε ο βουλευτής, καθώς η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να προσλαμβάνεται ένας εργαζόμενος και για κάθε έναν εργαζόμενο που συνταξιοδοτείται.

Αναγνωρίστηκε, από τον βουλευτή, η ανάγκη ενίσχυσης, μέσω του νέου κύκλου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, των δικαστικών υπηρεσιών της Κομοτηνής, γιατί μόνο έτσι θα επιτευχθεί η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης για τους πολίτες.

Επιμελητήρια
Η εξαγωγική προοπτική της Ροδόπης στις ΗΠΑ σε ημερίδα

Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών – Βιοτεχνιών Ν. Ροδόπης και ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων διοργανώνουν Ημερίδα, στην οποία θα παρουσιασθεί η εξαγωγική προοπτική της Ροδόπης στην αγορά των ΗΠΑ.

Η Ημερίδα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη τις ώρες 15:00-17:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης (Βασ. Γεωργίου 2β, Κομοτηνή).
Η είσοδος είναι ελεύθερη, με τη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής.

Αυτοδιοίκηση
Δωρεά φορτηγού από τον ΤΑΡ στο Δήμο Αβδήρων
Ο Δήμος Αβδήρων, στο πλαίσιο του προγράμματος της εταιρείας Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επένδυσης του ΤΑΠ, προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες και αιτήθηκε τη χρηματοδότηση της προμήθειας ενός τριαξονικού φορτηγού το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες σε χωματουργικές εργασίες του Δήμου.
Εκπαίδευση
Tριημερίδα για τη διαφοροποιημένη διδασκαλία σε Ξάνθη, Δράμα και Καβάλα
Η Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ) πραγματοποιεί τριημερίδα στις 8-10/11/2019 στην Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα (αντίστοιχα), με χορηγία της Αμερικανικής Πρεσβείας.
Η τριημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς κάθε βαθμίδας γενικής και ειδικής αγωγής. Η γλώσσα των ομιλιών/ εργαστηρίων θα είναι η Ελληνική και η Αγγλική.

Το εργαστήριο τριτέκνων και πολυτέκνων Ξάνθης
Ξεκινά σήμερα το απόγευμα στα γραφεία τους το προαναγγελθέν δημιουργικό εργαστήριο για τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου Τριτέκνων και της Ένωσης Πολυτέκνων Ξάνθης, στο TechLab. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στρατός
20 Νοέμβρη εορτή για τις Ένοπλες Δυνάμες από την 21η ΤΘΤ
Από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία ανακοινώνεται ότι την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 20:00, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, μουσική εκδήλωση από τη Στρατιωτική Μουσική της Ταξιαρχίας σε συνεργασία με την χορωδία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητρόπολης ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ και ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, στο Μέγαρο Μουσικής ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.
Σύλλογοι-Αλληλεγγύη-Υγεία
«ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙOΡΗΣ» και Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία : Δωρεάν Προληπτικός Μαστογραφικός Έλεγχος από 8 έως 10 Νοεμβρίου 2019 στην Ξάνθη
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία με πρόσκληση και πρωτοβουλία του Κοινωνικού Κέντρου «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙOΡΗΣ» προσφέρει δωρεάν προληπτικό μαστογραφικό έλεγχο.
Η μονάδα μαστογράφου θα βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 από τις 09.00 πμ – 19.00 μμ. Τηλέφωνο για ραντεβού: 2541352597 ( καθημερινές 09.00 – 13.00).
Τα ραντεβού θα κλείνονται με σειρά προτεραιότητας.
Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό Κυριακή 10 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό διοργανώνει το βράδυ (20.00) της προσεχούς Κυριακής στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ξάνθης.
Θα συμμετάσχουν οι σολίστ Έφη Ζάννη (πιάνο), Εύα Ξανθοπουλίδου (πιάνο), Μαρίνα Παύλου (βιολί) και Χάρης Ξυλάς (σαξόφωνο). Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σούλα Τζιγκουνάκη. Είσοδος πέντε ευρώ.
Σύλλογοι
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Χρήστου Ιωαννίδη
Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας «Ο Εύξεινος Πόντος» διοργανώνει παρουσίαση της πρώτης δισκογραφικής δουλειάς του Χρήστου Ιωαννίδη «Καρδίας Λογόπα», που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και ώρα 19.30 μ.μ. στον 1ο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Θάμυρις: Tρίτο παραδοσιακό ξεφάντωμα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου
Το 3ο Παραδοσιακό Ξεφάντωμα, στο πλαίσιο του ετήσιου χορού του Πολιτιστικού Συλλόγου Θάμυρις διοργανώνεται αύριο στις 9 το βράδυ στο κέντρο διασκέδασης “Απόλλων”, όπου θα πρωτοστατήσει η συνύπαρξη τριών λυρών, της θρακιώτικης, της ποντιακής και της κρητικής.

Πολιτισμός
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής Άννυς Μαχαιροπούλου

Οι Εκδόσεις Βακχικόν και η εφημερίδα Παρατηρητής της Θράκης διοργανώνουν αύριο στις 7 το απόγευμα, παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Άννας Μαχαιροπούλου, «Γυμνό Δέρμα», παρουσία της ποιήτριας, στο καφέ ΟΧΤΩ (Λ. Βασιλέως Παύλου 8)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Στέφανος Γραβάνης, Μέλος ΕΔΙΠ Γαλλικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Νομικής Σχολής ΔΠΘ Χρήστος Χαρτοματσίδης, Συγγραφέας.

Θα συντονίσει η Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, Φιλόλογος – Επιμελήτρια εκδόσεων
Ποιήματα θα αναγνώσει ο Γιώργος Κουκαλιώτης και η εκπαιδευτικός Κυριακή Αμβροσιάδου.

Θα ακουστούν ποιήματα της συλλογής μελοποιημένα από τον μουσικό Γιώργο Κελεσίδη και θα προβληθούν βίντεο.

Σήμερα στην Οικία Χατζιδάκι oι ραψωδοί της Ξάνθης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα Εκατό χρόνια ελεύθερης ζωής στην Ξάνθη, σήμερα στις 7 το απόγευμα στην Οικία Χατζιδάκι μέσα από κείμενα του Θανάση Μουσόπουλου, παλιότερα και νέα, πεζά και ποιητικά, θα πραγματοποιηθεί ένας περίπατος στην Ξάνθη της περιόδου 1919 – 2019.
Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ποιητές της Ξάνθης Ελένη ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΦΡΑΙΜΙΔΟΥ – Κώστας ΤΑΒΟΥΛΤΣΙΔΗΣ – Τάσος ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ

www.ert.gr

Παναγιώτης Ζιώγας