Η Άγκυρα απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές

Η Άγκυρα απειλεί να πλημμυρίσει την Ευρώπη με τζιχαντιστές

Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας,η Άγκυρα απειλεί να «πακετάρει» επικίνδυνους τζιχαντιστές που έχει συλλάβει και να τους στείλει στις χώρες καταγωγής τους στην Ευρώπη. Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν σπεύσει να αφαιρέσουν την ιθαγένεια από πολίτες τους που έχουν προσχωρήσει στην ISIS,ενώ η αμερικανοτουρκική συμφωνία προβλέπει ότι θα έμεναν υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Μετά τις απειλές ότι θα στείλει στην Ευρώπη κύματα προσφύγων, η Άγκυρα απειλεί τώρα να στείλει και εξτρεμιστές της ISIS. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού προανήγγειλε ότι η Τουρκία ξεκινά αμέσως την επιστροφή μελών της οργάνωσης στις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες προήλθαν.

«Οι Συροκούρδοι τους αφήνουν ελεύθερους κι εμείς τους πιάνουμε. Λέμε στην Ευρώπη ότι σας τους στέλνουμε. Θα στείλουμε τρεις ISIS, πέντε ISIS, δέκα ISIS. Δεν είναι δικοί μας, είναι δικοί σας άνθρωποι. Τους πακετάρατε και τους στείλατε. Τώρα εμείς θα σας τους επιστρέψουμε. Με τη βοήθεια του Θεού θ’ αρχίσουμε από τη Δευτέρα», απειλεί ο Σοϊλού.

Η συμφωνία Ουάσινγκτον-Άγκυρας που άνοιξε το δρόμο για την τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία προέβλεπε ότι η Τουρκία θα αναλάμβανε την ευθύνη για τους κρατουμένους της ISIS στις περιοχές που θα έθετε υπό τον έλεγχό της.

Ο επαναπατρισμός των Ευρωπαίων τζιχαντιστών που πήγαν να πολεμήσουν στη Συρία προσκρούει στην αντίδραση των Ευρωπαϊκών χωρών ορισμένες εκ των οποίων σπεύδουν να τους αφαιρέσουν την ιθαγένεια για να μην τους δεχτούν πίσω. Κατά τον Σοϊλού η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να παρακάμψει αυτό το εμπόδιο.

Υπέρ του επαναπατρισμού των Ευρωπαίων τζιχαντιστών έχει εκφραστεί επανειλημμένως ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπρτάζ: Λ. Παπαδοπούλου, Α. Φερεντίνου

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ