Τι σημαίνει Lifestyle Medicine?

Ας μην ξεχνάμε τον Ιπποκράτη…

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν!» υποστήριζε ο Ιπποκράτης, αλλά μάλλον το έχουμε ξεχάσει… Τα χρόνια νοσήματα μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, με το δυτικό τρόπο ζωής να υπονομεύει την υγεία μας εκ των έσω. Κι εδώ αξίζει να σας θυμίσω τον ορισμό της  υγείας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που το 1946 στην ιδρυτική του διακήρυξη, όρισε την υγεία σαν “ μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας, όχι μόνο απουσία νόσου ή αναπηρίας ”. Αυτό αποτελεί βέβαια περιγραφή μιας ιδανικής κατάστασης.

Η υγεία ενός ατόμου ή ενός πληθυσμού φαίνεται ότι εξαρτάται κατά 20% από βιολογικούς παράγοντες, κατά 20-30% από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, κατά 10-20% από τις υπηρεσίες υγείας και κατά 40-50% από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Αυτό το κενό λοιπόν έρχεται να καλύψει πλέον η εξειδίκευση της Lifestyle Medicine!!

Τι σημαίνει Lifestyle Medicine??

Η Lifestyle Medicine είναι ένας κλάδος της ιατρικής βασισμένης σε ενδείξεις (evidence based medicine -EBM) όπου οι αλλαγές στο lifestyle μας (διατροφή, φυσική δραστηριότητα, διαχείριση του στρες, κοινωνική υποστήριξη αλλά και διαχείριση περιβαλλοντικής έκθεσης) χρησιμοποιούνται για την πρόληψη, τη θεραπεία αλλά και την αντιστροφή της εξέλιξης των χρόνιων νοσημάτων στοχεύοντας στα υποκείμενα αίτια. Οι παρεμβάσεις της Lifestyle Medicine περιλαμβάνουν τον υπολογισμό κινδύνου (π.χ. καρδιαγγειακού κινδύνου), το screening, τη συμβουλευτική αλλαγής τρόπου ζωής αλλά και την κλινική εφαρμογή των προηγούμενων. Συχνά, τα παραπάνω γίνονται παράλληλα με φαρμακοθεραπεία και άλλες μορφές θεραπείας.
“Lifestyle Medicine involves the use of evidence-based lifestyle therapeutic approaches, such as a predominantly whole food, plant-based diet, regular physical activity, adequate sleep, stress management, avoidance of risky substance use, and other non-drug modalities, to prevent, treat, and, oftentimes, reverse the lifestyle-related, chronic disease that’s all too prevalent.”
πηγή: iator.gr 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση