Πατέντα για τα “νεκρά” σημεία των αυτοκινήτων ανέπτυξε μία 14χρονη

Techblog.gr

Όλοι όσοι έχουν πάρει δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ακούσει από τον δάσκαλο τους να κάνει αναφορά στα νεκρά σημεία του αυτοκινήτου από τα οποία ο οδηγός δεν έχει οπτική επαφή με τον κόσμο γύρω του. Τώρα, μία 14-χρονη βρήκε έναν τρόπο για να λύσει αυτό το πρόβλημα. Με την τοποθέτηση μίας κάμερας στο εξωτερικό μέρος του αυτοκινήτου από την πλευρά του συνοδηγού και ενός μικρού projector στο εσωτερικό κατάφερε να προβάλει σε ζωντανή ροή τα αντικείμενα σε εκείνο το σημείο.

Η μικρή εκτύπωσε σε 3D ένα εξάρτημα το οποίο προσαρμόστηκε στον projector για να γίνει η εικόνα πιο καθαρή και έπειτα στοίχισε τον πυλώνα του αυτοκινήτου με ένα retroreflective ύφασμα το οποίο αντανακλά την εικόνα μόνο στον οδηγό.

Ήθελα να βρω έναν τρόπο να απαλλαγούμε από αυτά. Μόλις ξεκίνησε να οδηγάει και ο μεγαλύτερος μου αδερφός, ο Carter, έτσι ήταν ένα μεγάλο ζήτημα ασφάλειας.

Φυσικά, η πατέντα της μικρής Alaina Gassler έχει περιθώρια βελτίωσης καθώς η απεικόνιση μέσω του βίντεο δεν είναι τόσο καλή με αποτέλεσμα να μην ταιριάζει με την εικόνα που υπάρχει δεξιά και αριστερά από τον πυλώνα. Το επόμενο βήμα θα είναι η αλλαγή σε LCD οθόνες το οποίο θα δώσει καλύτερη εικόνα σε συνθήκες υψηλού φωτισμού.

Hyundai και Kia έχουν ήδη καταθέσει παρόμοιες πατέντες ενώ την ίδια ιδέα έχει και η Continental. Η Toyota από την άλλη το 2017 παρουσίασε ένα σύστημα το οποίο χρησιμοποιεί καθρέφτες για να “εξαφανίσει” τον πυλώνα που βρίσκεται στο δεξί και αριστερό μέρος του αυτοκινήτου. Μαζί με αυτές υπάρχουν πατέντες και από την Jaguar και την Land Rover ωστόσο καμία από όλες αυτές δεν έχει ενσωματωθεί στα αυτοκίνητα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι γίνεται κάποια προσπάθεια τελειοποίησης του συστήματος.

Πηγή

Techblog.gr

Γιώργος Ανδρονικίδης