Ιράκ: Με πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών -13 θύματα τις τελευταίες ημέρες

Ιράκ: Με πραγματικά πυρά κατά διαδηλωτών -13 θύματα τις τελευταίες ημέρες

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ σήμερα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη γέφυρα Σουχάντα της Βαγδάτης, πυροβολώντας με πραγματικές σφαίρες στον αέρα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Όμως από τη Δευτέρα τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις κινητοποιήσεις εναντίον των πολιτικών κομμάτων που ελέγχουν την κυβέρνηση.
Οι διαδηλωτές έχουν κλείσει τη γέφυρα αυτή από χθες Τρίτη το απόγευμα και όπως λένε αποκλείουν τη γέφυρα για να οδηγήσουν τη χώρα στην παράλυση καθώς η πολιτική ανυπακοή είναι πλέον το μοναδικό τους όπλο. Κάλεσαν επίσης τους συμπατριώτες τους να συμμετάσχουν στη γενική απεργία, επιπλήττοντας όσους εξακολουθούν να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Στη Βασόρα, στον νότο, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει εδώ και πολλές ημέρες την πρόσβαση στο λιμάνι Ουμ Κασρ, που είναι ζωτικής σημασίας για τις εισαγωγές.

Το κίνημα διαμαρτυρίας, που συγκλονίζει το Ιράκ από τις αρχές Οκτωβρίου συνεχίζεται, ενώ περισσότεροι από 260 Ιρακινοί έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, κυρίως στις πρώτες εβδομάδες των κινητοποιήσεων, όταν ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούσαν το πλήθος από τις στέγες της Βαγδάτης. Αφού η κυβέρνηση περιόρισε τη χρήση ορισμένων φονικών τακτικών, οι διαδηλώσεις διογκώθηκαν τις τελευταίες 12 ημέρες.

Οι διαδηλωτές ζητούν να αποχωρήσει από την εξουσία όλη η πολιτική ελίτ και επισημαίνουν ότι η χρήση φονικής βίας εναντίον τους ριζοσπαστικοποίησε όσους αρχικά ήθελαν μόνο «συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις» και τώρα απαιτούν σαρωτικές αλλαγές.

Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη καταδίκασε σήμερα τους φόνους και τις απαγωγές άοπλων διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας και κάλεσε τους ηγέτες του Ιράκ να ακούσουν το συντομότερο δυνατό τα αιτήματα των χιλιάδων Ιρακινών που διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησης

«Καταγγέλλουμε τους φόνους και τις απαγωγές άοπλων διαδηλωτών, τις απειλές εναντίον της ελευθερίας του λόγου και τον κύκλο της βίας. Οι Ιρακινοί πρέπει να είναι ελεύθεροι να λάβουν από μόνοι τους αποφάσεις για το μέλλον του έθνους τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη