Κομοτηνή ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 5-11-2019

Κομοτηνή ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 5-11-2019

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 5-11-2019
Αστυνομικό Δελτίο
Πρόσφυγες και Μετανάστες σε φορτηγό απεγκλώβισε η Αστυνομία Ξάνθης
Χθες το μεσημέρι η Αστυνομία της Ξάνθης σε μπλόκο απεγκλώβισε πάνω από 41 πρόσφυγες- μετανάστες μέσα από φορτηγό ψυγείο, στην Εγνατία οδό.
Οι Αστυνομικοί αφού το εντόπισαν λίγο μετά τα διόδια στα όρια των νομών Ροδόπης- Ξάνθης, το ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον διακινητή, που ήταν υπήκοος Γεωργίας.
Οι συνθήκες ήταν ασφυκτικές και σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών θα ήταν αμφίβολο αν θα κατόρθωναν να επιβιώσουν μέχρι την Θεσσαλονίκη.

Όλοι τους ήταν άνδρες ηλικίας 20- 30 ετών. Από αυτούς 8 αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα με την συνδρομή της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ξάνθης. Δύο από αυτούς είναι στην χειρουργική χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους, 4 είναι στην μονάδα Βραχείας νοσηλείας, χωρίς επίσης να διατρέχου κίνδυνο. Άλλοι δύο εξετάστηκαν και επειδή ήταν σε καλή κατάσταση, έφυγαν από το Νοσοκομείο της Ξάνθης .

Πρωτογενής Τομέας
Το ραντεβού με Βορίδη –Κτηνοτρόφους έκλεισε στις 22 Νοέμβρη τελικά
Έκλεισε το ραντεβού των Κτηνοτρόφων της ΑΜ-Θ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για τις 22 Νοέμβρη στη 1 το μεσημέρι.
Οι Κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ θα ζητήσουν από τον Υπουργό την ισχύ των συμβολαίων γάλακτος με τις εταιρείες. Στα συμβόλαια θα αναγράφεται η τιμή με την οποία θα πληρωθούν οι Κτηνοτρόφοι το γάλα που πούλησαν, αλλά και το πότε θα πληρωθούν.
«Τα Αυτονόητα ζητάμε και τίποτα άλλο» επαναλαμβάνουν οι πρόεδροι των Κτηνοτρόφων σε όλους τους τόνους και τα βλέμματα στρέφονται πια στη στάση που θα κρατήσει ο αρμόδιος υπουργός.

Τη χρηματοδότηση αρδευτικών έργων ενέκρινε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Βορίδης

Την έγκριση της χρηματοδότησης τριών έργων κατασκευής, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Πρόκειται για τα έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων στη Δυτική πεδιάδα του Νέστου συνολικού ύψους 11.590.000 ευρώ.
Κόμματα
Τέλη Νοεμβρίου μέσω ΠΣΕΑ οι ζημιές από τα ακραία φαινόμενα
Σε επικοινωνία που είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, ο Υπουργός τον ενημέρωσε πως, ολοκληρώθηκε η καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές καλλιέργειες του Νομού Ροδόπης.
Επίσης τον διαβεβαίωσε πως οι ζημιές εντάσσονται και στις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΣΕΑ και εντός του Νοεμβρίου θα εκδοθεί και η σχετική Υπουργική απόφαση.

Επαφές με Αθήνα του δημάρχου Αρριανών με πρωτοβουλία Ιλχάν Αχμέτ
Λίγες μόλις μέρες μετά την συζήτηση στην Βουλή της επίκαιρης ερώτησης για την στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου Αρριανών, σειρά επαφών με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ είχε στην Αθήνα για θέματα του δήμου του, ο δήμαρχος Αρριανών, Αχμέτ Ριτβάν.
Κατά την συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιάννη Τσακίρη, συζητήθηκαν οι προοπτικές ενεργοποίησης χρηματοοικονομικών εργαλείων για τον δήμο Αρριανών, με στόχο την υλοποίηση απαραίτητων τεχνικών έργων και υποδομών του δήμου.
Στην συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, ο οποίος παρέσχε την διαβεβαίωση προς τον δήμαρχο Αρριανών και τον Βουλευτή Ροδόπης, πως έως το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθούν οι προκηρύξεις για την πρόσληψη των ειδικοτήτων, που είναι απαραίτητες για την διάρθρωση και λειτουργία πλήρως στελεχωμένης τεχνικής υπηρεσίας στον Δήμο Αρριανών.

Αυτοδιοίκηση-Πρωτογενής Τομέας
«Πλάνο διετίας με ενέργειες κι έργα σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ από τον Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης
Την εφαρμογή ενός πλάνου διετίας με ενέργειες και έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρότεινε ο Αντιπεριφερειάρχης, Νικόλαος Τσαλικίδης στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκρέκα.
Οι κυριότερες παρεμβάσεις είναι
– η αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, μέσα από την δημιουργία ταμιευτήρων, μικρών και μεγαλύτερων φραγμάτων με στόχο την μείωση δαπανών της αγροτικής παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή διαθέτει περίπου το 40% των υδάτινων πόρων σε πανελλήνιο επίπεδο.
-η σύνδεση του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής παραγωγής με την εκπαίδευση και την καινοτομία μέσα από την δημιουργία γεωργικής σχολής, μέσω της παραχώρησης του αμπελουργικού σταθμού έκτασης 300στρ στην Κομοτηνή από το ΥΠΑΑΤ.
– η θέσπισης ορεινής οινοποιητικής ζώνης στη Ροδόπη, κατά τα πρότυπα του Παγγαίου και της Μαντινείας.
Σημειώνεται τέλος ότι, στο προσεχές χρονικό διάστημα προγραμματίζεται και νέα συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα.
Δωρεάν σεμινάριο «Ελαιοκομία: Ορθές πρακτικές και οργανοληπτική αξιολόγηση» στην Κομοτηνή

Το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» συνδιοργανώνει με το Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου (16:00-20:00), ενημερωτική εκδήλωση στην Κομοτηνή, με θέμα «Ορθές πρακτικές από τη συγκομιδή ως την τυποποίηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου και ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης» στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης (Αίθουσα «Γεώργιος Παυλίδης»).
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων «Toolkit Events» που διοργανώνει το πρόγραμμα σε διαφορετικά μέρη στην Ελλάδα.

Αυτοδιοίκηση
Στην πρώτη παρουσίαση του Δικτύου Πόλεων Μεγαλέξανδρου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ
Στην Πρώτη Σερρών και στην ΟΙΚΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ,Χρήστος Μέτιος, προσκεκλημένος από την οργάνωση «Δίκτυο Πόλεων Μεγαλέξανδρου».
Το «Δίκτυο Πόλεων Μεγαλέξανδρου» αποτελεί μία σύμπραξη Μακεδονικών πόλεων και περιοχών, οι οποίες αναπτύσσουν πολιτιστικές, αθλητικές και τουριστικές δράσεις με σκοπό να μετατρέψουν την ιστορία σε λόγο αναπτυξιακής τροχιάς.
Από το βήμα της εκδήλωσης, ο κος Μέτιος δήλωσε την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο έργο του «Δικτύου», εκτιμώντας παράλληλα πως τα οφέλη από ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι όχι μόνον ιστορικά και πολιτιστικά αλλά και αναπτυξιακά.
Σύλλογοι
Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία στην Ξάνθη
Έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των σαράντα παραρτημάτων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε όλη την χώρα αποτελεί η Ξάνθη.
Πρωταρχικός στόχος για την Ξάνθη είναι η υποδοχή όλων των μαθηματικών του νομού από τη δημόσια, την ιδιωτική και φροντιστηριακή εκπαίδευση, τον πανεπιστημιακό χώρο, των φοιτητών των μαθηματικών τμημάτων, των πολυτεχνικών σχολών, καθώς και όλων όσων ενδιαφέρονται για τα μαθηματικά.
Η διοικούσα επιτροπή καλεί τα μέλη του παραρτήματος Ξάνθης της Ε.Μ.Ε. σε γενική συνέλευση το πρωί (11.00) της Κυριακής 10 Νοεμβρίου στο 1ο γενικό λύκειο Ξάνθης (περιοχή της Χρύσας) με τα πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη:
Πολιτισμός
“Genesis” Πορεία στο Άπειρο στο “Νόησις” της Θεσσαλονίκης από τον Τριαντάφυλλο Βαΐτση
Η έκθεση τέχνης της σκιάς “Genesis”- Πορεία στο Άπειρο του Τριαντάφυλλου Βαΐτση από την Ξάνθη ξεκίνησε την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου στο Νόησις, στη Θεσσαλονίκη και θα ολοκληρωθεί στις 30/6/2020.
Μέσα από 25 έργα σκιάς, κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά, παρουσιάζεται η δημιουργία της γης και του ανθρώπου και η εξέλιξη του ανθρώπου πάνω στη γη μέχρι σήμερα
Έκθεση Δρόμος, τόπος, χώρος
O Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει στη Ξάνθη έως τις 15 Νοεμβρίου 2019, την εξαιρετική εικαστική δουλειά των μελών της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας, σε μια έκθεση που επιδιώκει να επανασυστήσει στο κοινό την τοπική εικαστική δημιουργία.
Τίτλος της Έκθεσης:«Δρόμος, χώρος, τόπος».

Αστυνομικό Δελτίο
Σύλληψη ανηλίκων για κλοπή
Συνελήφθησαν στην Κομοτηνή, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 15, 15 και 14 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού, αφαίρεσαν από ανασφάλιστη οικία της πόλης μία τσάντα και ένα πορτοφόλι, τα οποία περιείχαν χρήματα και διάφορα έγγραφα.
Στην κατοχή του 14χρονου δράστη βρέθηκαν όλα τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, χρήματα και έγγραφα, τα οποία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον δικαιούχο τους.

Έρευνες για εντοπισμό και σύλληψη τριών αγνώστων
Επιστάμενες έρευνες διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών αγνώστων μέχρι στιγμής δραστών, οι οποίοι χθες το πρωΐ με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, εισήλθαν σε επιχείρηση στην πόλη της Ξάνθης, όπου βρισκόταν η 35χρονη υπάλληλος και δύο πελάτες και με την απειλή πιστολιού αφαίρεσαν χρηματικό ποσό, ενώ στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Αθλητική ενημέρωση

Στις 24 Νοεμβρίου ο 6ος Δημοκρίτειος Ημιμαραθώνιος στην Ξάνθη
Το περασμένο Σάββατο στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης βρέθηκαν μέλη του Α.Π.Σ. Δρομέων Ξάνθης « Xanthi Runners » και ενημέρωσαν το κοινό για τη διοργάνωση των αγώνων του 6ου Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου Δρόμου Ξάνθης (21χλμ και 5χλμ), που θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου.

www.ert.gr

Παναγιώτης Ζιώγας