Κομοτηνή: Θετικός ο απολογισμός της 3ης γιορτής τσίπουρου

Κομοτηνή: Θετικός ο απολογισμός της 3ης γιορτής τσίπουρου
Ο κος Φεϊμ, ελαιοπαραγωγός από την Μάκρη πήρε και φέτος μέρος στην έκθεση τοπικών προϊόντων, όπως δεκάδες άλλοι παραγωγοί και μεταποιητές.

Εκφράζουν την ικανοποίησή τους τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου για την 3η γιορτή τσίπουρου, τη διοργάνωση, τη συμμετοχή, την προσέλευση του κόσμου. Πριν τρία χρόνια είχανε την ιδέα να αναδείξουν τον οικισμό τους μέσα από ένα προϊόν που συνδέεται μακραίωνα με τον τόπο τους, την ιστορία, τον Ίασμο και το κατάφεραν, «ποντάροντας» στο τσίπουρο.

Ανάρπαστο και φέτος το τσιπουράκι του Ιάσμου

«Είμαστε γεωγραφικά το κέντρο της Θράκης μπορούμε να γίνουμε και κέντρο της γαστρονομίας» δηλώνει με βεβαιότητα πια ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Ηλίας Μπούκας και προσθέτει εμφανώς ικανοποιημένος «Καταφέραμε γύρω από το τσίπουρο να προβάλουμε Θρακομακεδονικά προϊόντα. Ανάπτυξη σημαίνει επισκεψιμότητα ήδη για τρίτη φορά μετρήσαμε χιλιάδες επισκέπτες κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του στόχου που βάλαμε, να αποκτήσει το προϊόν την εξωστρέφεια του και παράλληλα και τα υπόλοιπα θρακομακεδονικά προϊόντα να γίνουν γνωστά.»

Ο κος Μόσχος για μια ακόμη φορά παρόν με τις δημιουργίες του

Στον Ίασμο καθιερώθηκε πια το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου να πραγματοποιείται η γιορτή τσίπουρου. «Ζήσαμε το τρίτο διήμερο. Ελπίζω κι εύχομαι να γίνει τριήμερο και ίσως και παραπάνω μέρες. Θα ξέρει ο κόσμος ότι θα έρθει στον Ίασμο, θα γευτεί και θα προμηθευτεί Ιασμιώτικο τσίπουρο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα θα μπορεί να γευτεί και να προμηθευτεί Θρακομακεδονικά προϊόντα, ιδιαίτερες, ποιοτικές γεύσεις. Επίσης και φέτος δώσαμε τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να επιμορφωθούν στην ημερίδα. Αναδεικνύουμε τον τόπο μας, τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μέσα από μια πολυσύνθετη προβολή της περιοχής.» σημειώνει ο κος Μπούκας. 

Τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον του τόπου. « Εμείς που ζούμε εδώ, μεγαλώσαμε εδώ και τις οικογένειές μας ξέρουμε καλά ότι ο Ίασμος έχει μια δομή και μια υποδομή, μια Ιστορία, τον βοηθά πολύ η γεωγραφική του θέση, η πληθυσμιακή του σύνθεση, ακόμη και ο κόμβος της Εγνατίας και μπορεί να γίνει ανάπτυξη βήμα- βήμα. Δεν γίνεται τίποτα από την μία μέρα στην άλλη . Σαν τοπική κοινωνία θα πάμε ένα βήμα παραπέρα όλοι μας ενωμένοι κι αγαπημένοι.»
Φώτο: Ο κος Ηλίας Μπούκας με τη σύζυγο του και την κα Χαρά Κουρή – στιγμιότυπα από τη γιορτή τσίπουρου ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου