Ένταση σε Γιαννιτσά και Σέρρες για τους πρόσφυγες/μετανάστες-Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση (video)

Ένταση σε Γιαννιτσά και Σέρρες για τους πρόσφυγες/μετανάστες-Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση (video)

Επεισόδια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στα Γιαννιτσά. 30 άτομα προσπάθησαν να εμποδίσουν την εγκατάσταση περίπου 150 προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχείο της περιοχής, και απαιτήθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία προχώρησε στη δημιουργία φραγμού ώστε να ολοκληρωθεί η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών.

Στο μεταξύ, τα ξημερώματα επίσης, στην περιοχή των Σερρών, ομάδα ατόμων θέλησε να παρεμποδίσει λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες σε ξενοδοχείο του Σιδηροκάστρου. Τελικά, και πάλι με τη συνδρομή της Αστυνομίας, τα λεωφορεία έφτασαν στον προορισμό τους ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα. Το περιστατικό σημειώθηκε στο ύψος των νέων διοδίων του Στρυμωνικού (που δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία), στον κάθετο άξονα της Εγνατίας.Το πρωί ένας μετανάστης σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Ασπροβάλτα.

Οι μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται από τα νησιά στην ενδοχώρα. Πενήντα οκτώ αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν το απόγευμα από τη Λέσβο για τον Πειραιά, ενώ έχει προγραμματιστεί η μετακίνηση άλλων 115 την ερχόμενη Τετάρτη.

Πολιτική αντιπαράθεση

Την ίδια ώρα, πολιτική αντιπαράθεση δημιουργεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι προχωρά συντεταγμένα, με συγκεκριμένο σχέδιο, με την αντιπολίτευση να την κατηγορεί περί του αντιθέτου.

«Το ζήτημα υπερβαίνει τη χώρα Για να έχουμε όμως την στήριξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους συνέχεια ακατάπαυστα» ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να αποσυμφορηθούν τα νησιά με την αναλογική κατά το μέτρο του δυνατού κατανομή των προσφύγων στην ενδοχώρα. «Όλοι μαζί θα επωμιστούμε το βάρος, γιατί όλοι μαζί πονάμε για αυτό που συμβαίνει στη Μυτιλήνη και στη Σάμο. Δεν θα αφήσουμε αβοήθητους τους συμπατριώτες μας εκεί και πρέπει να ανταποκριθούμε θετικά», τόνισε.

«Για έλλειψη σχεδιασμού» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν υπάρχουν διεθνείς πρωτοβουλίες στο προσφυγικό» δήλωσε ο Γιώργος Τσίπρας.

«Το κλείσιμο των hot spot» ζήτησε το ΚΚΕ.

Για «μισανθρωπισμό της κυβέρνησης» μίλησε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης.

«Μια είναι η λύση» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, από τη Σκύδρα, «κλείσιμο των συνόρων και των ΜΚΟ, παύση των επιδομάτων, και πηγαίνουν σε ακατοίκητα νησιά».

Πηγή:ΕΡΤ

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή

Αφήστε μια απάντηση