Τουρκικά ΜΜΕ: 600 εκατ. ευρώ απο Ε.Ε στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες

Τουρκικά ΜΜΕ: 600 εκατ. ευρώ απο Ε.Ε στην Άγκυρα για τους πρόσφυγες

Τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς την Τουρκία για το προσφυγικό ανοίγει η Ευρώπη, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, με 600 εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την απελευθέρωση 18 Σύρων στρατιωτών στη ΒΑ Συρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα,  τα 600 εκατομμύρια ευρώ, θα δοθούν για την στήριξη των προσφύγων, υπό μορφή προπληρωμένων χρεωστικών καρτών σε συνεργασία με το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα και το τουρκικό δημόσιο. Επιπλέον 63 εκατομμύρια ευρώ  θα δοθούν από την Ε.Ε για τις ανάγκες υγείας  και εκπαίδευσης των Σύρων προσφύγων.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε από τα τουρκοσυριακά σύνορα ότι «Τίποτα δεν τελείωσε ακόμη, ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε». Αναφέρθηκε ειδικά και στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «θα συνεχίσουμε νυχθημερόν να διαφυλάττουμε το δίκαιό μας και να προστατεύουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκύπριων αδελφών μας».

Στην Κωνσταντινούπουλη βρίσκεται ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και συζητά με τον Ταγίπ Ερντογάν την πρότασή του για διεθνή συνάντηση δωρητών για την ανοικοδόμηση της ζώνης ασφαλείας, που έχει ζητήσει στη Βόρεια Συρία.

Στη ΒΑ Συρία, ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Ρωσίας και Τουρκίας, εφαρμόζοντας το επόμενο βήμα στη συμφωνία του Σότσι, ενώ η Τουρκία άφησε ελεύθερους τους 18 στρατιώτες του Συριακού Στρατού, που είχε αιχμαλωτίσει πριν από 4 ημέρες, στη διάρκεια έντασης στην συριακή πόλη Ρας αλ Αίν.

Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διευκρινίζει ότι οι 18, αιχμαλωτίστηκαν, όχι εν μέσω μαχών, αλλά ενώ έκαναν περιπολίες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ σε μήνυμά του αναφέρει ότι «Η Τουρκία είναι άπληστη, αλλά δεν την θέλουμε για εχθρό».

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση: Αριάννα Φερεντίνου

Επιμέλεια: Άννα Παπασωτηρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη