Πώς η γάτα έγινε ιερό ζωό στην Αίγυπτο;

  • Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Η γάτα κατείχε μία περίοπτη θέση στον πολιτισμό της Αιγύπτου, θεωρούταν θεά και το πρόσωπό της δεχόταν πάντοτε μεγάλες τιμές.

Όμως, ακόμα και στην Αίγυπτο, δεν ίσχυε πάντοτε αυτή η κατάσταση. Ακόμα και στον αρχαίο πολιτισμό της Αιγύπτου, η γάτα αντιμετωπιζόταν με δυσπιστία και φόβο, τη θεωρούσαν ως κάτι κακό και δαιμονισμένο.

Ένας μύθος της Αρχαίας Αιγύπτου μας έλεγε πως η κόρη του Φαραώ, βγήκε κάποτε να περπατήσει μόνη της και μετά από λίγη ώρα, έγειρε σε ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Την ηρεμία της διέκοψε ένα περίεργο ζώο που την πλησίασε και άγγιξε το χέρι της. Ήταν μία γάτα!

Η κοπέλα αν και έβλεπε ένα τέτοιο ζώο πρώτη φορά, δε φοβήθηκε. Αντιθέτως, την πλησίασε και σε λίγα λεπτά, κατάφερε να δημιουργήσει μία φιλική σχέση μαζί της.

Εκείνη επειδή την αγάπησε, αποφάσισε να την πάρει μαζί της στο παλάτι. Όταν όμως, ο Φαραώ και οι υπηρέτες την είδαν, τρόμαξαν.

-Μην τρομάζετε! τους αποκρίθηκε εκείνη. Είναι άκακο ζώο, δεν πρόκειται να μας βλάψει!

-Είναι επικίνδυνη, φώναξε ο πατέρας. Ο λαός μας πιστεύει πως είναι κάτι κακό, άρα πρέπει να την απομακρύνεις από κοντά μας.

Η κοπέλα στεναχωρημένη από τα λόγια, απομακρύνθηκε από το παλάτι κρατώντας στην αγκαλιά της το αγαπημένο αιλουροειδές.

Θέλοντας να χαλαρώσει, ξάπλωσε σε ένα δέντρο και δίχως να το καταλάβει, αφέθηκε στην έλευση του ύπνου.

Δεν μπόρεσε να αντικρίσει όμως, εκείνο το επικίνδυνο και δηλητηριώδες φίδι που την πλησίασε και ήταν έτοιμο να τη δαγκώσει. Και θα το έπραττε, αν η αγαπημένη της τετράποδη φίλη δεν είχε αντιληφθεί τον κίνδυνο και δεν του είχε επιτεθεί, τραυματίζοντάς το θανάσιμα και σώζοντας την κοπέλα.

Ο Φαραώ και ο Αιγυπτιακός λαός αγκάλιασε τότε με τιμή τη γάτα και αποφάσισε να τη σέβεται και να την τιμάει ως θεά.

Αυτός ο μύθος μας εξηγεί λοιπόν, πως η γάτα από αντικείμενο φόβου έγινε ένα πρόσωπο τιμής και σεβασμού..

The following two tabs change content below.

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας, αθλήτρια του Taekwondo πολλά χρόνια και λάτρης της φιλοσοφικής σκέψης, προσπαθώ να εξερευνώ μέσα από τα κείμενά μου την ψυχή του ανθρώπου και πώς μπορεί ο κόσμος μας αυτός να γίνει καλύτερος. Έχω πολλά και διάφορα ενδιαφέροντα, όπως μουσική, θέατρο, κινηματογράφο.
ΜΑΡΙΑ ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση