Κομοτηνή: Τι προέβλεπε η πρόταση του Δ.Π.Θ. για την ανακαίνιση της Παλαιάς Νομικής

Κομοτηνή: Τι προέβλεπε η πρόταση του Δ.Π.Θ. για την ανακαίνιση της Παλαιάς Νομικής

Η χορήγηση βεβαίωσης για τα Πανεπιστημιακά κτίρια επί της Π. Τσαλδάρη, τα κτίρια της Παλαιάς Νομικής ζητήθηκε επανειλημμένα, τουλάχιστον με τέσσερις επιστολές, της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του ΔΠΘ προς τη Δημοτική Αρχή, πριν γνωστοποιηθεί το master plan «μαμούθ» που εκπόνησε ο δήμος Κομοτηνής για την ίδια αυτή περιοχή αυτή. Τι όμως ήταν εκείνο που είχαν κατά νου οι Πρυτανικές Αρχές;

Σύμφωνα με τους δύο αντιπρυτάνεις που επίσης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, τον κο Φώτιο Μάρη και την κα Μαρία Μιχαλοπούλου, το ΔΠΘ στόχευε στην ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών κτιρίων επί της Π. Τσαλδάρη.

Σύμφωνα με τους δύο αντιπρυτάνεις που επίσης ήταν παρόντες στη συνεδρίαση (ήταν όπως ήδη αναφέραμε σε προτεραία ανάρτηση και ο πρύτανης του ΔΠΘ, ο κος Α. Πολυχρονίδης), τον κο Φώτιο Μάρη και την κα Μαρία Μιχαλοπούλου, το ΔΠΘ στόχευε στην ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών κτιρίων επί της Π. Τσαλδάρη.

Ειδικότερα, οι εργασίες που προβλέπονται είναι: η κατασκευή θερμομονωτικού κελύφους, η αντικατάσταση όλων των εξωτερικών κουφωμάτων και η αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με στόχο την κατάταξη των κτιρίων σε ενεργειακή βαθμίδα τουλάχιστον Β. Παράλληλα, με την ενεργειακή αναβάθμιση, όπως τόνισαν, θα επιτευχθεί και η αισθητική αναβάθμιση καθώς, όπως αναφέρονταν στην πρώτη επιστολή (με ημερομηνία 4-6-2019), πρόκειται για κτίρια που αποτελούν «Τοπόσημο της πόλης».

Η αντιπρύτανης κα Μαρία Μιχαλοπούλου

Επίσης, προβλέπονταν η προμήθεια και η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 500 kWp, εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στην Κομοτηνή. Όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα διοχετεύεται στο δίκτυο, για την κάλυψη ιδίων αναγκών του ΔΠΘ σε ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά και η προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, όπως και η προμήθεια και η εγκατάσταση δύο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις Πανεπιστημιουπόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Ο κος Φώτης Μάρης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Στόχος των Πρυτανικών αρχών, όπως εξήγησε ο κος Μάρης, ήταν να ενταχθεί η συγκεκριμένη πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημοσίων Κτιρίων –Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης και Εξοικονόμισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» υποβάλλοντας την πρόταση με τίτλο: «Ενεργειακή Αναβάθμιση των πανεπιστημιακών κτιρίων Π. Τσαλδάρη», προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ. Το «εμπόδιο» που θα έπρεπε οι Πρυτανικές Αρχές να «υπερπηδήσουν» – και γι αυτό άλλωστε έστειλαν τις επιστολές και βρέθηκαν και στο Δ.Σ.- ήταν ότι για την ένταξη της πρότασης υποβάλλεται υποχρεωτικά ως δικαιολογητικό το αποδεικτικό δήλωσης ακινήτων στο Κτηματολόγιο, από το οποίο προκύπτει ότι τα ακίνητα έχουν δηλωθεί από τον Δήμο, γι αυτό και απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου. Και γι αυτό επίσης η παράκληση «όπως συναινέσετε στην ένταξη της πρότασης βεβαιώνοντας παράλληλα την ισχύ της ήδη πολυετούς παραχώρησης των κτιρίων στο ΔΠΘ».

Να σημειωθεί ότι στις εγκαταστάσεις της παλαιάς Νομικής στεγάζονται τα Τμήματα: Ιστορίας και Εθνολογίας, Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών και Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικής Επιστήμης. Στο κτιριακό αυτό συγκρότημα στεγάζεται επίσης και το φοιτητικό εστιατόριο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συνόλου των φοιτητών του Ιδρύματος.
Φώτο: Οι αντιπρυτάνεις Μαρία Μιχαλοπούλου και Φώτιος Μάρης την ώρα της συνεδρίασης του ΔΣ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου
image}

Αφήστε μια απάντηση