Για κυβερνοκατασκοπεία κατηγορείται ισραηλινή εταιρεία από την WhatsApp

Για κυβερνοκατασκοπεία κατηγορείται ισραηλινή εταιρεία από την WhatsApp

Είναι η πρώτη φορά που πάροχος υπηρεσίας ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων λαμβάνει νομικά μέτρα σε βάρος νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου», σημείωσε εκπρόσωπος του WhatsApp, διευκρινίζοντας ότι η μήνυση κατατέθηκε την Τρίτη και η εταιρεία απαιτεί οριστικό αποκλεισμό της ισραηλινής εταιρείας από τα πληροφοριακά συστήματα του WhatsApp και του «μητρικού» ομίλου του Facebook.

Οι υπεύθυνοι του WhatsApp εκτιμούν ότι η NSO χρησιμοποιήθηκε για να παγιδεύσει τα κινητά τηλέφωνα περίπου 1.400 χρηστών της εφαρμογής, σε 20 διαφορετικές χώρες, για μία περίοδο δύο εβδομάδων – από τα τέλη του περασμένου Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου.

Σε αυτό το φαινομενικά μικρό χρονικό παράθυρο, κορυφαίοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γνωστοί δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί και όχι μόνο, δέχτηκαν σειρά κυβερνοεπιθέσεων στα smartphone τους. Στόχοι φαίνεται πως έγιναν και αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων καθώς και δικηγόροι.

Aπό την πλευρά του, ο όμιλος της NSO διαψεύδει όλες τις κατηγορίες και σημειώνει ότι θα τις αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. «Ο μοναδικός σκοπός της NSO είναι να παρέχει τεχνολογία σε κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε να τους βοηθήσουμε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της σοβαρής εγκληματικότητας.

Η τεχνολογία μας δεν έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί εναντίον ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφων. Βοήθησε να σωθούν χιλιάδες ζωές τα τελευταία χρόνια».

Πηγή:Guardian

www.ert.gr

Σοφία Χούντα