Κομοτηνή: Τίμησαν τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο

Κομοτηνή: Τίμησαν τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα που ανέδειξε κατά τη μακραίωνα ιστορία της η πόλη της Κομοτηνής και η τοπική εκκλησία, τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, Ο Φιλιππίδης, τίμησε χθες η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονος και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου.

«Επέδειξε ένα τεράστιο πνευματικό, εκκλησιαστικό, ποιμαντικό και ευρύτερο έργο, τιμώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την ορθόδοξη Εκκλησία και το ευσεβές γένος μας» τόνισε κατά την εισαγωγική ομιλία ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως πατέρας Βαρθολομαίος. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος πρωτοστάτησε σε διπλωματικές και εκκλησιαστικές αποστολές Εθνικής σημασίας υπέρ του Ελληνισμού του Πόντου και της Μακεδονίας , ενώ χαρακτηριστική ήταν η δράση του ως Αρχιεπισκόπου του ’40 ως Εκείνου που ορθώθηκε και διακινδύνευσε αρνούμενος να δεχθεί τους Γερμανούς και να ορκίσει την κατοχική Κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά λόγια ότι: «Έργο του Αρχιεπισκόπου δεν είναι να υποδουλώνει αλλά να απελευθερώνει!».

«Την σπουδαιότητα και την αξία της προβολής μιας αξιομίμητου προσωπικότητας σαν αυτής του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου συναισάνθηκε ο σεπτός ποιμενάρχης μας» ανέφερε ο πατέρας Βαρθολομαίος και δεν είχε άδικο καθώς από το Μαϊο μτου 2016 στην ίδια αίθουσα είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης διημερίδας εγκαινιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μια σειρά επιστημονικών συμποσίων, η θεματική των οποίων σχετίζεται με την Εκκλησιαστική Ιστορία, με την ιστορία του τόπου, αλλά και με γενικότερα θεολογικά ζητήματα και κοινωνικά προβλήματα της εποχής.
Προσκεκλημένος στην χθεσινή εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος μαζί με εκλεκτούς επιστήμονες, την Ευαγγελία Αμοιρίδου , καθηγήτρια του Τμήματος θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τον στενό συνεργάτη της Μητροπόλεως και καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κο Γιώργο Τσιγαρά. Παρουσίασαν την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ο οποίος αξιοποίησε «τα τάλαντα που του δώρισε ο Θεός και με την ευφυΐα και διπλωματικότητα που τον διέκριναν, δίνοντας λύσεις σε ποικίλα εκκλησιαστικά και εθνικά προβλήματα, ενώ με τη σύνεση και τη σοφία που τον διέκριναν κατόρθωσε να διαφυλάξει το ποίμνιο του από ποικίλους εχθρούς, αλλά και με την ευρυμάθεια και τον βαθυστόχαστο λόγο του χάρισε σημαντικές μελέτες εθνικού, ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου, ώστε το Πανεπιστήμιο Αθηνών να τον ανακηρύξει Επίτιμο Διδάκτορα Θεολογίας και η Ακαδημία Αθηνών να τον εκλέξει τακτικό μέλος της.» όπως ανέφερε ο πρωτοσύγκελος πατέρας Βαρθολομαίος. Παρόν στην χθεσινή εκδήλωση ήταν ο περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης ο κος Χρήστος Μέτιος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης, ο κος Μιχάλης Σεβδυνίδης και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής.
Φώτο: Στιγμιότυπα από τη χθεσινή εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου