Ομιλία και συναντήσεις Μητσοτάκη κατα την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο

Ομιλία και συναντήσεις Μητσοτάκη κατα την 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 12.00 το μεσημέρι θα απευθύνει ομιλία στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο (EU – Arab World Summit) στο Μέγαρο Μουσικής.

Αναμένεται να αναφερθεί στο ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και συνδετικό κρίκο των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο.

Παράλληλα ο κ. Μητοτάκης θα αναφερθεί σε όλες τις εξελίξεις σχετικά με την οικονομία της χώρας που περιλαμβάνουν την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τον ESM, την μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s και την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός  θα έχει διμερείς συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πρωθυπουργούς της Κροατίας, της Αλβανίας και της Σερβίας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Συγκεκριμένα:

-Στις 10.00, με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

-Στις 13.30, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

-Στις 14.30, με την πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπίρναμπιτς.

-Στις 18.00, με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα παρευρεθεί τελικώς στην 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο, λογω των πολιτικων εξελίξεων που έφερε το γαλλικό «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η απόφαση για πρόωρες εκλογές τον Απρίλιο του 2020.
Σε συνέντευξή του, μαλιστα, στο Euronews, προειδοποιεί πως η άρνηση των Ευρωπαίων στη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας, μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργος της Βορειας Μακεδονιας.

 

 

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr

Παντιάς Ζαχαριάδης