Επεισόδια στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή

Επεισόδια στη Μελβούρνη κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για την κλιματική αλλαγή

Την επέμβαση της αστυνομίας η οποία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού, καταστολή των διαδηλωτών με έφιππους αστυνομικούς και συμπλοκές σώμα με σώμα προκάλεσε η διαδήλωση λίγων εκατοντάδων διαδηλωτών οι οποίοι επιχειρούν να παρεποδίσουν τις εργασίες ενός διεθνούς συνεδρίου (Ιnternational Mining and Resources Conference (IMARC) το οποίο πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο της Μελβούρνης και συμμετέχουν οι εκπρόσωποι μεγάλων μεταλλευτικών εταιριών.

Νωρίτερα, όπως και το πρωί της Δευτέρας. προκάλεσαν κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στους κεντρικούς δρόμους του οικονομικού και εμπορικού κέντρου της Αυστραλιανής μεγαλούπολης, την ώρα της πρωινής κυκλοφοριακής αιχμής.

Η ένταση ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς των μονάδων καταστολής είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας διαδηλώτριας από την επέμβαση των έφιππων αστυνομικών αλλά και τεσσάρων αστυνομικών.

Συνολικά έγιναν 45 συλλήψεις και ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Πολιτεία Βικτώρια Tim Tully δήλωσε πως οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν με την κατηγορία της άρνησης να υπακούσουν σε αστυνομικές εντολές και επειδή παρεμπόδιζαν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων και συνεργείων εκτάκτων αναγκών όπως η πυροσβεστική και τα ασθενοφόρα.

Δύο ακόμη συλλήψεις έγιναν γιατί οι κατηγορούμενοι επιτέθηκαν σε άλογο της αστυνομίας, ανέφερε ο Αστυνομικός διοικητής.

“Η συμπεριφορά της Αστυνομίας ήταν σωστή, επέδειξαν μέγιστη υπομονή και ακολούθησαν τις τακτικές για τις οποίες έχουν εκπαιδευτεί”, τόνισε ο κ. Tully.

Η Emma Black, εκπρόσωπος της κίνησης “Blockade IMARC alliance”, η οποία οργανώνει τις κινητοποιήσεις χαρακτήρισε “ακραία επιθετική” την αστυνομική αντίδραση και τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα που διαρκεί το συνέδριο.

Αυστραλία-Ανταπόκριση:Έμμα Παπαεμμανουήλ

www.ert.gr

Σοφία Χούντα