Αυστραλία: Άγρια επίθεση καρχαρία σε δύο νεαρούς βρετανούς τουρίστες.

Αυστραλία: Άγρια επίθεση καρχαρία σε δύο νεαρούς βρετανούς τουρίστες.

Δύο βρετανοί τουρίστες 22 και 28 ετών υπήρξαν θύματα επίθεσης ενός καρχαρία σε παραλία της πολιτείας Queensland, στη βορειοανατολική Αυστραλία.

Ο 28χρονος έχασε το ένα πόδι και ο 22χρονος έχει σοβαρές πληγές στα κάτω άκρα.

“Οι δύο τουρίστες κολυμπούσαν αμέριμνοι μπροστά σε περίπου 20 ακόμη άτομα που επέβαιναν στο τουριστικό σκάφος που τους μετέφερε και βρισκόταν δίπλα τους, όταν σημειώθηκε η «επίθεση” ανέφερε ο δήμαρχος του Whitsunday, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται η παραλία, Andrew Willcox .

Ο καρχαρίας επιτέθηκε πρώτα στο ένα θύμα, στη συνέχεια απομακρύνθηκε και επέστρεψε για να επιτεθεί στο δεύτερο, ανέφεραν οι αυτόπτες μάρτυρες.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της υπηρεσίας ασθενοφόρων της Πολιτείας, οι οποίοι με αεροδιακομιδή μετάφεραν τους δύο πολυτραυματίες στο νοσοκομείο της ναυτικής βάσης Mackay.

 

Η υπόθεση έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα των “προστατευόμενων παραλιών” στην Αυστραλία, με δίχτυα ή μπάρες αποκλεισμού των καρχαριών, αλλά η γεωγραφική αποτύπωση των ακτών και η ελευθερία πρόσβασης σε αμέτρητα σημεία πέρα και γύρω από την προστατευόμενη παραλία, συνήθως λίγων εκατοντάδων μέτρων, καθιστά το μέτρο, περιορισμένης αποτελεσματικότητας. Περιορισμένης γενικά, αλλά υπαρκτής για όσους κολυμπούν στα προστατευόμενα όρια.

Ανταπόκριση: Έμμα Παπαεμμανουήλ

www.ert.gr

Αλέκα Σταυροπούλου