Κομοτηνή: 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων στο πληρέστερο μουσείο των Βαλκανίων

Κομοτηνή: 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων στο πληρέστερο μουσείο των Βαλκανίων

Πάνω από 100.000 έντομα διαφόρων τάξεων περιλαμβάνει ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία της χώρας μας. Η πλειοψηφία των εντόμων που εκτίθενται στο μουσείο είναι πεταλούδες (λεπιδόπτερα) που ανήκουν σε περισσότερα από 40.000 είδη, υποείδη και φυλές.

Μέρος αυτής της εντυπωσιακής συλλογής, συλλογή του Εντομολογικού Μουσείου Βόλου, φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου κι εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες. Όχι άδικα, πρόκειται για μια πολύχρονη ιδιωτική προσπάθεια του Dr Αθανάσιου Κουτρούμπα, ιδρυτή του Μουσείου.

Η αρχή έγινε όταν ο Αθανάσιος Κουτρούμπας ήταν μαθητής και προέβαινε σε τεκμηριωμένες συλλήψεις νυκτόβιων λεπιδοπτέρων. Το 1964 με την εισαγωγή του στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή Αθηνών μπήκαν τα θεμέλια της επιστημονικής καταγραφής, κατάταξης και μελέτης των αποκτημάτων του μουσείου. Η διαμόρφωση του μουσείου ολοκληρώθηκε με την εξειδίκευση του Dr Αθανάσιου Κουτρούμπα στην φυσιολογία και συστηματική κατάταξη των εντόμων κατά τα έτη 1974-1978.

Τα εκθέματα προέρχονται από όλες τις ηπείρους και έχουν συγκεντρωθεί από τον Dr Κουτρούμπα κατά την διάρκεια επιστημονικών εξορμήσεων που έχει ο ίδιος πραγματοποιήσει. Εκθέματα τόσο εντυπωσιακά ώστε όχι μόνο είναι μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, αλλά είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο των Βαλκανίων και είναι γνωστό στον επιστημονικό κόσμο τόσο της Ελλάδας, όσο και του εξωτερικού. Δεν είναι τυχαίο ότι δέχεται κάθε χρόνο 5000 επισκέπτες.

Φώτο: Στιγμιότυπα από μέρος της σπουδαίας συλλογής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου