«Reigen-Δέκα διάλογοι για το σεξ» – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη Knutsen

«Reigen-Δέκα διάλογοι για το σεξ» – Συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη Knutsen

Το έργο του Αυστριακού Άρτουρ Σνίτσλερ «Reigen-Δέκα διάλογοι για το σεξ», που έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τον τίτλο «Το γαϊτανάκι του έρωτα», παρουσιάζεται στο Θησείον-Ένα θέατρο για τις τέχνες, έως και τις 10 Νοεμβρίου.

Για το ιδιαίτερο έργο, που με αφετηρία τις ανθρώπινες και κοινωνικές σχέσεις που αλλάζουν μορφή, σκιαγραφεί το πορτρέτο μιας ολόκληρης κοινωνίας μέσα από τις ιστορίες δέκα ζευγαριών, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» η σκηνοθέτις και μεταφράστρια της παράστασης, Αλίκη Δανέζη Knutsen.

Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο, και ειδικά μόνο με δύο ηθοποιούς;

Το «REIGEN – Δέκα διάλογοι για το σεξ» είναι ένα έργο «αίνιγμα», κατά τη γνώμη μου. Ένα έργο που ζητάει «αποκωδικοποίηση». Σε πρώτη ματιά, μου φάνηκε σαν ένα ερωτικό παιχνίδι που σκαρφίστηκε ο συγγραφέας του, Άρτουρ Σνίτσλερ, για τις ελεύθερες ώρες του καλλιτεχνικού κύκλου της Βιέννης του 1900. Όμως, αν  εντρυφήσει κανείς στο κείμενο, τα νοήματα είναι πολύ βαθιά και αγγίζουν τις έννοιες της αγάπης και της ευτυχίας, οδηγώντας σε μια φιλοσοφική αναζήτηση για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Γυναίκα και Άντρας, εξ ου και η επιλογή να ερμηνευτούν όλοι οι ρόλοι από δύο ηθοποιούς, στροβιλίζονται σ’ έναν ερωτικό χορό, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν το νόημα του σεξ και των ανθρώπινων σχέσεων.

Πώς ένα έργο που είναι γραμμένο στα τέλη του 19ου αιώνα μπορεί να «μιλήσει» στους σύγχρονους θεατές;

Οι δέκα χαρακτήρες του έργου συνευρίσκονται, ξανά και ξανά, κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες και «δυσκολίες». Το σεξ επανέρχεται σε κάθε συνάντηση ως το απαραίτητο, το ζητούμενο, αυτό που κάθε φορά ένας από τους δύο χαρακτήρες θέλει πάση θυσία.  Πέρα από το φαινομενικό επίπεδο, στην πραγματικότητα οι ήρωες του έργου ζητούν απεγνωσμένα την οικειότητα. Το σεξ είναι το «μέσο» για την οικειότητα, η οποία όμως σπάνια έρχεται. Οι ήρωες θέλουν να συνδεθούν, να δημιουργήσουν δεσμούς, να ερωτευτούν, να διεκδικήσουν, να κατακτήσουν, να κατανοήσουν. Όμως, όλοι είναι απελπιστικά μόνοι.

Πώς είναι η συνεργασία σας με τη Θεοδώρα Τζήμου και τον Γιώργο Χρανιώτη;

Η Θεοδώρα Τζήμου και ο Γιώργος Χρανιώτης είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί με φοβερή χημεία μεταξύ τους, πολυτάλαντοι και ευέλικτοι. Είμαι πολύ τυχερή που μου δείχνουν εμπιστοσύνη να δοκιμάσω όσα έχω στο μυαλό μου. Έχουν απίστευτα αποθέματα υλικού και συναισθημάτων, που οδηγούν την παράσταση σε σπουδαία μονοπάτια.

Είναι η δεύτερη φορά που συνεργάζεστε με τον μουσικό Blaine Reininger. Τι προσθέτει η μουσική του στην παράσταση;

Ο Blaine Reininger είναι ένας κορυφαίος μουσικός, με φοβερή γενναιοδωρία και δημιουργικότητα. Έχουμε πολύ καλή σχέση και συνθέτει εξαιρετική μουσική που ταιριάζει στη δική μου ιδιοσυγκρασία και αισθητική. Ξέρω, κάθε φορά, ότι μόλις μπει η μουσική πάνω σε κάποια σκηνή, όλο το εύρος των συναισθημάτων που πραγματεύεται αποκαλύπτεται και ξεχύνεται προς τα έξω. Είμαι ευγνώμων.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας;

Πέρα από το ότι συζητάω για κάποιες άλλες θεατρικές παραγωγές, έχω εδώ και ένα χρόνον αρχίσει να γράφω το σενάριο για την επόμενη μεγάλου μήκους ταινία μου, που ελπίζω ότι θα μπορέσω να ξεκινήσω μέσα στα επόμενα 3 χρόνια.

Συντελεστές:

Μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλίκη Δανέζη Knutsen

Σκηνικά-κοστούμια: Πάρις Μέξης

Μουσική: Blaine Reininger

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Κίνηση: Θανάσης Ακοκκαλίδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Παπαναστασάτου

Κατασκευή κοστουμιών: Μαρία Σιαφάκα

Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου

Promo φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Φωτογραφίες παράστασης-trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Χρανιώτης

Info

Θησείον, Ένα θέατρο για τις τέχνες

Τουρναβίτου 7, Αθήνα (Ψυρρή)

Παραστάσεις:

Έως 10 Νοεμβρίου 2019

Τετάρτη έως Κυριακή στις 19:00

Από 13 Νοεμβρίου 2019 έως 12 Ιανουαρίου 2020

Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 21:15 και Παρασκευή 19:00

Τιμές εισιτηρίων:

Προσφορά 10€ για τις παραστάσεις του Οκτωβρίου

Κανονικές τιμές:

Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή

Κανονικό: 15€

Φοιτητικό, άνω των 65: 12€

ΟΑΕΔ, ΑΜΕΑ: 10€

Παρασκευή

Γενική είσοδος: 12€

 

www.ert.gr

Ασπασία Κακολύρη