Αλ. Κούγιας: «Ο Χρ. Αρχοντίδης έφερε την τακτική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο»

Αλ. Κούγιας: «Ο Χρ. Αρχοντίδης έφερε την τακτική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο»

Για την πορεία του Χρήστου Αρχοντίδη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, την προσφορά του Σερραίου τεχνικού αλλά και των προπονητών της γενιάς του μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών ο Αλέξης Κούγιας.

Ο ιδιοκτήτης της Α.Ε.Λ. που με την ομάδα του απέστειλε στεφάνι στην κηδεία του κορυφαίου Σερραίου προπονητή μίλησε για όλους και για όλα, για το επίπεδο που είχαν οι προπονητές εκείνα τα χρόνια, για την απουσία του Πανσερραϊκού από τα «σαλόνια» του Ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον νέο προπονητή των «λιονταριών» Άγγελο Διγκόζη αλλά κυρίως για τον άμεσο συνεργάτη του, Γιάννη Γκιόκα τον οποίο  χαρακτήρισε «κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο» τονίζοντας ότι με τον Γιάννη Παπακώστα είχαν κάνει επανάσταση στο ποδόσφαιρο αλλά και για τη δική του πορεία ως παράγοντας που επισφραγίζεται τη φετινή  χρόνια με την εξαιρετική παρουσία της Α.Ε.Λ. στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε στην αθλητική εκπομπή της ΕΡΤ Σερρών για:

-Για την πορεία του Χρήστου Αρχοντίδη στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και την κίνηση της ΑΕΛ να αποστείλει στεφάνι στην κηδεία του:

«Ήταν αυτονόητη η ενέργεια της ΑΕΛ και χαίρομαι αν κι άλλες ομάδες το έκαναν γιατί με αυτό έστειλαν ένα μήνυμα, να βρεθούν μιμητές ώστε να μην λησμονούνται οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μια σημαντική διαδρομή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.  Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Χρήστος Αρχοντίδης ως ένας προπονητής μιας άλλης εποχής κι αν δείτε τη διαδρομή του, τους συλλόγους που εργάστηκε και τα αποτελέσματα που είχε, με αποκορύφωμα βέβαια την παρουσία του στην Εθνική ομάδα και το καταπληκτικό για εκείνη την εποχή αποτέλεσμα με την Εθνική Αγγλίας όπου πραγματικά όλοι έδωσαν συγχαρητήρια για την τακτική του.  Χαρακτηριστικά να πούμε, γιατί εμένα μου αρέσει να αποδίδω ακριβώς την πραγματικότητα, ο Αρχοντίδης ήταν ένας προπονητής που μαζί με τον Βασίλη Δανιήλ και τον Νίκο Αλέφαντο  έφεραν την τακτική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τους ξένους μεγάλους προπονητές, κυρίως τον Μπόμπεκ και τον Λάκη Πετρόπουλο που πραγματικά ήταν ένας «βασιλιάς» της τακτικής, ο Χρήστος Αρχοντίδης ήταν ένας συνεχιστής αυτών των μεγάλων προπονητών. Συγχρόνως όμως ο Αρχοντίδης, ο Καραπατής, ο Πετρόπουλος, ο Παναγούλιας, ήταν και μορφωμένοι άνθρωποι. Αυτό είναι το σημαντικό. Ο Αντώνης Γεωργιάδης είχε τελειώσει νομική. Αυτοί οι προπονητές είχαν επίπεδο. Είχαν τέτοιο επίπεδο που ο  Καραπατής στον Ηρακλή μας μάθαινε πώς να τρώμε. Ο Γεωργιάδης μάθαινε στους παίκτες του πώς να μιλούν στις συνεντεύξεις. Αυτοί οι προπονητές είχαν ανεβάσει το επίπεδο του ποδοσφαίρου και των ποδοσφαιριστών. Για αυτό, οι άνθρωποι αυτοί δεν λησμονούνται εύκολα. Τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του. Βέβαια τα θερμά συλλυπητήρια δεν μπορούν να επαναφέρουν τους ανθρώπους αλλά είναι στις δύσκολες στιγμές μια συμπαράσταση στους συγγενείς. Για αυτό μαζί με τους συνεργάτες μου θέλαμε να έχουμε μια συμμετοχή και να δείξουμε ότι και η Α.Ε.Λ. είναι παρούσα σε μια τέτοια στιγμή που θυμίζει ότι όλο το ποδόσφαιρο είναι μια οικογένεια. Ήμουν στη Θεσσαλονίκη την ημέρα της κηδείας και πέρασε στο μυαλό μου να έρθω αλλά μείναμε στο δικαστήριο έως  αργά το βράδυ».

-Για το αν έχει ομοιότητες στο χαρακτήρα με τον Χρήστο Αρχοντίδη:

«Ναι έχω πολλές. Ο Χρήστος Αρχοντίδης δεν έκανε δημόσιες σχέσεις και να σας πω κάτι, όταν πιστεύεις στην αξία σου και ξέρεις ότι όταν σε προσλαμβάνουν ως προπονητή δεν σου κάνουν χάρη αλλά σε επιλέγουν για την αξία σου αυτό είναι σημαντικό».

-Για τον νέο προπονητή του Πανσερραϊκού, τον Άγγελο Διγκόζη:  

«Τον Άγγελο Διγκόζη τον είχα προπονητή στην Παναχαϊκή στη Football league. Τον έκανα προπονητή όπως έκανα προπονητές Β εθνικής και τον Αντωνίου και τον Σπανό και τον  Κούτση και δεκάδες άλλους προπονητές. Ο Άγγελος ίσως θα πρέπει να ξεχάσει την προσωπικότητα του ως ποδοσφαιριστής για να γίνει καλός προπονητής και θα πρέπει να γίνει και πιο ρομαντικός».

«Ο Γιάννης Γκιόκας είναι κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο»

Ο Αλέξης Κούγιας μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Γιάννη Γκιόκα που φέτος επέστρεψε στο τεχνικό τιμ του Πανσερραϊκού.

«Ο Γιάννης είναι κόσμημα για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και μακάρι να μπορούσε να έρθει στη Λάρισα, θα ήταν κομμάτι της οικογένειας μας.  Όταν χώρισε ο Παπακώστας με τον Γκιόκα, έφυγε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από την προπονητική αξία του Παπακώστα. Να ξέρετε ότι Παπακώστας και Γκιόκας έκαναν επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Ο Γιάννης Παπακώστας μετά την άδικη εμπλοκή του στα στημένα παιχνίδια, που αθωώθηκε τελικά,  εγκατέλειψε την καριέρα του. Ξέρω ότι τώρα είναι προπονητής ακαδημιών του Δήμου Χαϊδαρίου».

-Για τον Πανσερραϊκό:      

«Όταν ερχόμουν στον Πανσερραϊκό ως αντίπαλος δεν πρόφταινα να αγκαλιάζω ανθρώπους στην εξέδρα. Είτε ως πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, είτε της Παναχαϊκής, δεν προλάβαινα να αγκαλιάζω ανθρώπους. Αυτό είναι παιδεία και δυστυχώς η παράγκα του 1996 που δηλητηρίασε το Ελληνικό ποδόσφαιρο εξαφάνισε από το χάρτη μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις που είχαν υγιές ποδοσφαιρικό περιβάλλον. Μια τέτοια ομάδα είναι ο Πανσερραϊκός».

«Λείπει ο Πανσερραϊκός από την Α Εθνική»

«Μαθαίνω  τα πάντα για τον Πανσερραϊκό. Το θέμα είναι να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι εκεί να ζωντανέψει η ομάδα. Όταν έχεις ένα τέτοιο γήπεδο στην «καρδιά» της πόλης, να σε βοηθά ο Δήμος, να έχεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσεις τις ατέλειωτες εκτάσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Είχα τη δυνατότητα με τον πρόεδρου του Επιμελητηρίου τον Χρήστο Μέγκλα να δω τις εγκαταστάσεις, τις εκτάσεις που υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν προπονητικά κέντρα και μαζί με αυτήν την αγάπη που έχει ο κόσμος στο Νομό Σερρών για το ποδόσφαιρο και την ομάδα είναι κρίμα να μην είναι ο Πανσερραϊκός σε υψηλή κατηγορία. Και λείπει ο Πανσερραϊκός γενικότερα. Δηλαδή, είναι η Καβάλα που επανέρχεται σιγά σιγά, η Δόξα που περνά μια περιπέτεια και δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται εκεί, είναι αδιανόητο αυτό που γίνεται εκεί. Από την άλλη μεριά να βλέπεις κάποιες ομάδες που είναι στη Σούπερ Λιγκ 2 και στη Football league που είναι οι σφραγίδες του στοιχήματος, δηλαδή μιλάμε τώρα του παράνομου στοιχήματος και των στημένων παιχνιδιών. Είναι ομάδες μόνο για το στοίχημα».

-Για τον Πέτρο Θεοδωρίδη:

«Με το θάνατο του έχασε ο Πανσερραϊκός αλλά και όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Με τον Πέτρο κάναμε έναν Ηρακλή που ακόμα τον διηγούνται σε ολόκληρη την Ελλάδα».

-Για τον Κώστα Τσιμίκα και τα παιδιά που βγήκαν τα τελευταία χρόνια από την ομάδα:  

«Θυμάμαι τα παιδιά του Πανσερραϊκού όταν τον αντιμετωπίσαμε στη Ριζούπολη με την Παναχαϊκή στον τελικό του πρωταθλήματος Νέων, ήταν τα αδέλφια Τσιμίκα, ήταν ο Τριανταφύλλου, ο Γιαννόπουλος ένα εξαιρετικό χαφ που περίμενα να έχει πολύ μεγάλη εξέλιξη, ο Ανάκογλου κ.α. Ήταν μια φουρνιά τρομερή που νομίζω τα παιδιά αυτά τα είχε βγάλει ο Παύλος Δημητρίου (Σ.Σ. ήταν και ο Σάκης Αναστασιάδης) ».

-Για το αν θα ωφεληθεί ο Πανσερραϊκός με μια πιθανή μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα:

«Αυτός που θα ωφεληθεί θα είναι ο  Ερασιτέχνης γιατί τα χρήματα, τα τροφεία είναι πολύ σημαντική δύναμη. Για αυτό και πρέπει οι ερασιτεχνικές ομάδες να κάνουν αυτό που πάει να κάνει η ΕΠΟ τώρα και να αποτρέπουν τους ποδοσφαιριστές να ζητάνε τροφεία να τα πηγαίνουν στις επαγγελματικές ομάδες. Να παρακαλούν να επιλέγονται από επαγγελματικές ομάδες οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Αν βγει ένας ποδοσφαιριστής θα παίρνεις χρήματα σε όλη σου τη ζωή.

-Για το αν πάρει χρήματα και η ΠΑΕ:

«Δεν τα παίρνει η ΠΑΕ. Είναι άλλο νομικό πρόσωπο. Μόνο αν υφίσταται η παλιά ΠΑΕ. Η ΠΑΕ που είχε τον Τσιμίκα. Μόνο ο Ερασιτέχνης, για το διάστημα που ήταν το παιδί ερασιτέχνης, θα πάρει χρήματα και θα πάρει το 5%. Βγαίνει ένα κλάσμα εκεί από τα χρόνια που τον είχε στην ομάδα. Όσα χρόνια τον είχε στην ομάδα και είχε δελτίο κι από εκεί και πέρα αν υφίσταται η παλιά ΠΑΕ θα πάρει και η παλιά ΠΑΕ».

-Για το παιχνίδι κυπέλλου του Πανσερραϊκού με το Βόλο:

«Είναι πολύ δύσκολο παιχνίδι για τον Πανσερραϊκό. Ο Βόλος είναι εξαιρετική ομάδα και με τους νεαρούς του ΠΑΟΚ και με τις επιλογές των ξένων που έχει πάρει. Ο Βόλος είναι εξαιρετική ομάδα».

-Για τον πρώην τερματοφύλακα του Πανσερραϊκού Μποριβόγιε Ρίστιτς που είναι πλέον στην ΑΕΛ:

«Στη Λάρισα έχουμε δύο από τους καλύτερους τερματοφύλακες στην Ελλάδα. Ο Ρίστιτς ήταν το μεγάλο όνομα του Πανσερραϊκού πριν από χρόνια. Είναι σοβαρό παιδί, είναι ξενοδόχος στην Κατερίνη και η μητέρα του είναι Ελληνίδα και κατάγεται από τη Βέροια. Εμείς έχουμε τον Κρίστινσον που είναι διεθνής με την Εθνική Ισλανδίας, αδικείται όμως ο Ρίστιτς ο οποίος είναι εξίσου καλός. Έχουμε και τον 17χρονο Στέφανο Σουλούκο με ύψος 1.96 και τον Μισιρλή, δύο νέα παιδιά. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον Ρίστιτς και θα έρθει η ώρα του. Στα φιλικά που παίξαμε ο Ρίστιτς ήταν καλύτερος από τον Κρίστινσον».

-Για τον νεαρό Σερραίο τερματοφύλακα Στράτο Μισυρλή που έχει στο ρόστερ της η Α.Ε.Λ.:

«Είναι πολύ καλός. Έχει ιδιαίτερα φυσικά προσόντα. Είναι ο τέταρτος που έχουμε, είναι εξελίξιμος, έπαιζε πέρυσι στην ομάδα των Νέων την Κ19, είναι φοιτητής και εξαιρετικό παιδί».

-Για τον προπονητή της ΑΕΛ Μιχάλη Γρηγορίου που ήταν στον Πανσερραϊκό και ήταν από αυτούς που πίστευε ο Πέτρος Θεοδωρίδης:

«Ο Μιχάλης Γρηγορίου είχε κάνει τρομερό έργο στις Σέρρες και εκείνη την περίοδο δεν είχε τα στοιχειώδη  η ομάδα. Ο Μιχάλης Γρηγορίου προσπαθούσε τότε μόνος του να κρατήσει τον Πανσερραϊκό κι έβγαλε και παίκτες. Νομίζω τον Ανάκογλου ο Γρηγορίου τον εξέλιξε»

-Για την προσωπική του πορεία σε ομάδες του Ελληνικού ποδοσφαίρου μέχρι να φτάσει στην Α.Ε.Λ.:

«Είμαι ίσως ο μοναδικός εν ζωή ιδιοκτήτης ομάδας που έχω κάνει το αγροτικό μου σε όλες τις κατηγορίες. Δηλαδή, έπαιρνα ομάδες, γιατί με παρακαλούσαν να τις πάρω, σε κατάσταση όχι μόνο λίγο πριν του θανάτου αλλά νεκρές. Όταν πήρα τον Πας Γιάννινα ήταν Δ εθνική, έκανα το αγροτικό μου στη Γ εθνική στη Βόρεια Ελλάδα με τα Γιάννινα, στη συνέχεια έκανα στη Football league εκείνης της εποχής, έκανα το αγροτικό μου με την Παναχαϊκή στη Νότια Ελλάδα στη Γ εθνική που αντιμετωπίσαμε όλες τις ομάδες της παράγκας τότε, έκανα το αγροτικό μου στη Β εθνική και με τη Λάρισα και με την Παναχαϊκή και με τα Γιάννινα και τώρα αυτήν την σοφία την ποδοσφαιρική που απέκτησα σε συνδυασμό με τις γνώσεις μου την μετουσιώνω σε πράξη στη Λάρισα που νομίζω ότι είναι η μεγάλη τυχερή αυτής της ιστορίας γιατί πραγματικά αν σκεφτείτε ότι με την Πετρούπολη τη γειτονιά μου είχαμε δέκα χρόνια τότε στην Δ εθνική με τέσσερις ομίλους, ερχόμασταν δεύτεροι συνεχώς γιατί είχαμε πέσει πάνω στην παράγκα του Θωμά Μητρόπουλου. Κι έβγαιναν τότε κάτι Θρασύβουλοι και κάτι Ακράτητοι. Τότε έγιναν τρομερά πράγματα. Η παράγκα δεν έχει αλλάξει από το 1996 και μετά τα ίδια πρόσωπα και οι ίδιες νοοτροπίες. Πρέπει να γράψω βιβλία για εκείνα τα χρόνια. Η γραμματέας μου που την έχω 42 χρόνια μου λέει πρέπει να γράψουμε ένα βιβλίο».

-Για τους οργανωμένους οπαδούς

«Για μένα είναι η καταστροφή του ποδοσφαίρου. Υπάρχουν και σωστοί οργανωμένοι οι οποίοι δεν παρεμβαίνουν στο έργο της διοίκησης, ούτε επιβάλλουν προπονητές και ποδοσφαιριστές, ούτε εκβιάζουν τον ιδιοκτήτη όταν δεν παίρνουν το μεροκάματο ή όταν βλέπουν ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι από αυτούς που μπορούν να τον κάνουν κουμάντο».

-Για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και τους μάνατζερ:  

«Οι ποδοσφαιριστές είναι οι πρωταγωνιστές αλλά να ξέρετε έτσι όπως έγιναν τα πράγματα αυτοί οι ρομαντικοί ποδοσφαιριστές που ταύτιζαν την παρουσία τους με τη φανέλα είναι παρελθόν. Ελάχιστες εξαιρέσεις υπάρχουν. Τώρα ο ποδοσφαιριστής από ηλικία 15 ετών έρχεται να υπογράψει επαγγελματικό δελτίο κι έρχεται με τρεις μάνατζερ. Και με το που πατάει το πόδι του και υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο μαζί με τους μάνατζερ σκέφτονται την επόμενη μέρα που θα φύγουν. Αν είναι δυνατόν να φύγουν σε ένα μήνα. Για αυτό βλέπετε και παίρνουμε ξένους παίκτες. Δεν βλέπετε τι έγινε με τον Χατζηγιοβάνη στον Παναθηναϊκό; Να παρακαλάει ένας ολόκληρος Παναθηναϊκός τον Χατζηγιοβάνη. Αυτά σε εμένα δεν γίνονται και θα έπρεπε να γίνονται πουθενά».

 

www.ert.gr

Βασίλης Αναστασιάδης