Το προσφυγικό μεγάλη πρόκληση για τα κράτη και την επιστήμη (audio)

Το προσφυγικό μεγάλη πρόκληση για τα κράτη και την επιστήμη (audio)

Ο ρόλος και οι προκλήσεις του προσφυγικού / μεταναστευτικού ρεύματος και οι πολλαπλές μεταμορφώσεις που προκύπτουν μέσα από αυτό, βρέθηκαν στο επίκεντρο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στις 17 και 18 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο, με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση ή η Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση άρχισε να γίνεται έντονα αντιληπτή το 2015, όταν αυξημένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών μετακινήθηκε προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ταξιδεύοντας μέσω της Μεσογείου Θάλασσας ή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να ζητήσουν άσυλο κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων, ο ερευνητής Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών Άγγελος Τραμουντάνης, αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο που δόθηκε από την Ευρώπη στην Τουρκία στη διαχείριση του μεταναστευτικού, στην αδυναμία της Ε.Ε. να χαράξει σαφή και ενιαία στρατηγική για το θέμα και στα αδιέξοδα που δημιουργεί ο εγκλωβισμός εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων ανθρώπων.

Ακούστε τη συνέντευξή του:

Οι αιτούντες άσυλο προέρχονται από περιοχές όπως η Δυτική και Νότια Ασία, η Αφρική, αλλά και τα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι τρεις κορυφαίες εθνικότητες προσφύγων, με πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις μέσω της Μεσογείου το 2015, ήταν οι Σύριοι (49%), οι Αφγανοί (21%) και οι Ιρακινοί (8%). Οι προσφυγές και μετανάστες που έφθασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης το 2015 ήταν κατά το 58% άνδρες, 17% γυναίκες και 25% παιδιά.

Οι φράσεις «Ευρωπαϊκή μεταναστευτική κρίση» και «Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση» άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως τον Απρίλιο του 2015, όταν πέντε πλοία που μετέφεραν σχεδόν 2.000 μετανάστες προς την Ευρώπη βυθίστηκαν στη Μεσόγειο, με συνολικό αριθμό νεκρών που υπολογίζεται σε πάνω από 1.200.

Ρεπορτάζ: Κ. Πολύζου / Ηλ. Επεξεργασία: Φ. Περβολιανάκη

www.ert.gr

Κατερίνα Πολύζου