Πράσινα ομόλογα: Έσπασαν το φράγμα του 1 τρισ. δολ.

REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Τι μπορείς να κάνεις με 1 τρισ. δολάρια; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον τον κόσμο των λεγόμενων «πράσινων» ομολόγων και δανείων. Όταν πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους αυτά τα εργαλεία χρηματοδότησης project καθαρής ενέργειας και προώθησης πράσινων τεχνολογιών θεωρούνταν τόσο περίεργα, ώστε χρειάστηκε να περάσουν οχτώ χρόνια για να φτάσουν οι αθροιστικά οι εκδόσεις στα 100 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξή τους όμως τα τελευταία χρόνια είναι ταχεία.

Φέτος για πρώτη φορά οι εκδόσεις των πράσινων ομολόγων και δανείων έχουν ήδη υπερβεί τα 200 δισ. δολάρια, ενώ υπολογίζεται ότι θα κλείσουν τη χρονιά στα 230 δισ. με 250 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε η Climate Bonds Initiative. Έτσι πλέον αθροιστικά από το 2007 οι εκδόσεις έχουν σπάσει το φράγμα του 1 τρισ. δολ.

Ο όγκος των εκδόσεων έχει αυξηθεί χάρη και σε μία νέα κατηγορία, αυτή των ομολόγων «βιωσιμότητας».

Παρόλα αυτά το CBI υπογραμμίζει ότι ακόμη και εάν φτάσουμε σε εκδόσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων ετησίως και πάλι αυτό δεν θα είναι αρκετό για να χρηματοδοτηθούν πράσινες επενδύσεις ύψους 1 τρισ. δολαρίων ετησίως, που υπολογίζεται ότι απαιτούνται για τη μετάβαση σε μία οικονομία μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα.

Να θυμίσουμε ότι στη χώρα μας το πρώτο πράσινο ομόλογο εκδόθηκε πρόσφατα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία και άντλησε 150 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,6%. Την έκδοση στήριξε και η Ευρωπαϊκής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης με μία επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση