Κομοτηνή ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

Κομοτηνή ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 24-10-2019
Πρωτογενής Τομέας
ΥΠΑΑΤ και Περιφέρειες μαζί για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Tο νέο μοντέλο στοχοθεσίας και προγραμματισμού θέτει σε άμεση εφαρμογή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εφαρμογή των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε, διευρυμένη συνάντηση υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτα, στην οποία συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας,οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης των Περιφερειών καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΑΤ
Για τον ίδιο σκοπό, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη τεχνική συνάντηση με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης που υλοποιούν τα τοπικά προγράμματα LEADER.

ΤΕΕ
Νέα δεδομένα στο Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2 για την ΑΜ-Θ
Το ΤΕΕ Θράκης ως Τεχνικός Σύμβουλος του κράτους, παρακολουθεί στενά το θέμα του προγράμματος εξοικονομώ κατ’ οίκον και μετά την ανακοίνωση της Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, για την περαιτέρω ενίσχυση με 15 εκ. ευρώ, θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν οι 1.126 αιτήσεις, για τις οποίες είχαν εξαντληθεί οι πόροι, αλλά και να ενταχθούν και νέες αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας.
Εξ άλλου στάθηκε και στο γεγονός πως ξεκινά μια συνεργασία Περιφέρειας και ΤΕΕ για διάφορα ζητήματα όπως η διευθέτηση ρεμάτων, αρμοδιότητα που πέρασε στην Περιφέρεια, αλλά και η Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτιρίου της παλιάς καπναποθήκης όπου στεγάζεται το ΤΕΕ, μέσω κάποιου προγράμματος, το οποίο θα αποφασισθεί από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Κόμματα
Συνάντηση βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου με τον ενιαίο σύλλογο δημοτικών υπαλλήλων Ν. Ροδόπης

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ενιαίου συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ροδόπης, με κεντρικό θέμα συζήτησης την κατάθεση του νομοσχεδίου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που εκχωρεί σημαντικές δραστηριότητες των Δήμων στα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο βουλευτής σημείωσε ότι με τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση στο εν λόγω νομοσχέδιο, δίνει το «πράσινο φως» στα δημοτικά συμβούλια με τις αποφάσεις τους, με απλή πλειοψηφία, να προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες σε καθαριότητα, πράσινο και ηλεκτροφωτισμό. Γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο επιβάρυνσης των δημοτών και υπονόμευσης της εργασιακής προοπτικής των ήδη εργαζομένων στους Δήμους.

Δήλωση του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για το ΠΣ
Αλαζονική συμπεριφορά καταλογίζει στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, ο Συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων, αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
«Η αντιπολίτευση σύσσωμη αποχώρησε επειδή η διοίκηση ήθελε να στελεχώσει επιτροπές της περιφέρειας με μονοπαραταξιακές επιλογές.
Η αποχώρηση των συμβούλων της αντιπολίτευσης από το πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο καθώς και οι εντάσεις που υπάρχουν στο κορυφαίο αιρετό όργανο της περιφέρειας, ουσιαστικά αναδεικνύουν ένα μείζον θέμα λειτουργίας του οργάνου με ευθύνη της διοίκησης Μέτιου.
Είναι πρόδηλο ότι η αλαζονική αυτή συμπεριφορά υπονομεύει την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου. Η εμμονή της σε μονοπαραταξιακές λογικές ουσιαστικά οδηγεί την περιφέρεια σε στασιμότητα. Τα «λουδοβίκεια» σύνδρομα έχουν και σοβαρές επιπτώσεις», καταλήγει στην ανακοίωνσή του ο κ. Σακελλίων.
Αυτοδιοίκηση
Δεν πήρε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση του κάθετου άξονα Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων στο περιφερειακό συμβούλιο ο Μ. Αμοιρίδης
Με τη συζήτηση για την κατασκευή του κάθετου άξονα Ξάνθης-Ελληνοβουλγαρικών συνόρων ξεκίνησε η τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, με επερώτηση του περιφερειακού συμβούλου Μιχάλη Αμοιρίδη.
Στην τοποθέτησή του ο περιφερειακός σύμβουλος ανέφερε πως το ζήτημα της κατασκευής του δρόμου είναι μείζονος σημασίας, όχι μόνο για την εμπορική και τουριστική κίνηση, αλλά πρωτίστως για την ασφαλή οδική επικοινωνία των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Όπως ανέφερε και στο κείμενο της επερώτησής του, εφόσον έχουν διατεθεί 20 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και άλλα 40,5 εκ. ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για το τμήμα Δημάριο-Μελίβοια, το «δύσκολο» της εύρεσης των πόρων έχει επιτευχθεί και άρα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη για να μη χαθούν τα χρήματα.
Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε με νόημα ότι υπογραφή από τον υπουργό ή τον περιφερειάρχη σημαίνει άμεση ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ι. Λεβέντης: « Δωράκια σε επιχειρηματικούς ομίλους η εκχώρηση σε εργολάβους ευαίσθητων υπηρεσιών»
Ανακοίνωση με αφορμή την ψήφιση διάταξης που περιλαμβάνεται στον «Αναπτυξιακό» Νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία εκχωρεί στους εργολάβους τις υπηρεσίες της καθαριότητας, πρασίνου, τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας δημοτικών κτηρίων, εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κομοτηναίων και ο επικεφαλής της Ιωάννης Λεβέντης.
«Είναι “ηλίου φαεινότερο”, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τις πρόθυμες διοικήσεις των δήμων, χαρίζουν ακόμα περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών που θα πληρώσουν απευθείας το μάρμαρο, μέσα από τα δημοτικά τέλη και τους φόρους που ασφαλώς θα εκτοξευθούν.
Ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει είναι η αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη, που υλοποίησε η Δημοτική Αρχή της Κομοτηνής με τη συναίνεση –διά της αποχής από την ψηφοφορία- των υπολοίπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, σε συνέχεια της παραχώρησης του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων στη ΔΙΑΑΜΑΘ και την επακόλουθη σύμπραξη της τελευταίας με ιδιώτες για την διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή μας», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λεβέντης.

Εισβολή αγριόχοιρων σε καλλιέργειες του Δήμου Ιάσμου
Προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλά χωριά του Δήμου Ιάσμου, κυρίως το Μωσαϊκό και η Διαλαμπή, από την εισβολή αγριόχοιρων, καταστρέφοντας καλλιέργειες,αλλά και την πιθανή εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην περιοχή.
Σε επικοινωνία της κοινότητας Ιάσμου με τον υπεύθυνο της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης κ.Βασιλειάδη, βεβαιώθηκε πως η υπηρεσία λαμβάνει μέτρα σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, που σημαίνει συγκρότηση ειδικών συνεργείων ελεγχόμενης δίωξης από συλλόγους κυνηγών, τα οποία θα δράσουν στα μέρη που χρειάζεται, υπό την εποπτεία της υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Π.Ε. Ξάνθης
Συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα γίνουν ψεκασμοί στο Κανάλι «Ροδόπης», Βαφέικα, Γενισέα, σφαγεία Πατρωνη, κανάλι Χατζηιωάννου, Λεύκη, Νέα Αμισός, Εξοχή, Κυψέλη.
Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου οι ψεκασμοί θα συνεχισθούν στον χώρο στάθμευσης φορτηγών αυτοκινήτων τελωνείου, εντός πόλης και το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Γήπεδο Α.Ο.Ξ.,
Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου
Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα (18.00) το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου έντεκα θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Η Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος η 9η αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019 και ο ορισμός γραμματέα στα διοικητικά συμβούλια των κοινοτήτων και χρηματοδότησή τους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τουρισμός
Παρούσα και φέτος η Περιφέρεια ΑΜΘ στη διεθνή έκθεση Anuga 2019
Ανταποκρινόμενη στο αίτημα συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου και με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης συμμετείχε και φέτος στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών Anuga 2019, που πραγματοποιήθηκε από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου στην Κολωνία της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, 11 επιχειρήσεις από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε ένα διεθνές κοινό και να αναπτύξουν το δίκτυο των συνεργασιών τους.Το περίπτερο της Περιφέρειας ΑΜΘ επισκέφτηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, αλλά και άλλοι επίσημοι.
Η Anuga θεωρείται ως η σημαντικότερη διεθνής έκθεση στον τομέα των τροφίμων και των ποτών παγκοσμίως. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 7.200 εκθέτες από 108 χώρες, ενώ οι εμπορικοί επισκέπτες ξεπέρασαν τους 150.000.

Πολιτισμός-Τουρισμός

Βήμα για νέους καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης
Ως βήμα για νέους καλλιτέχνες σε διεθνές επίπεδο, θα λειτουργήσει από την νέα χρονιά ο Πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης, το Σπίτι όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο Μάνος Χατζιδάκις.
Αυτό τόνισε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου, Μιχάλης Πουσπουρίκας, με αφορμή την συμπλήρωση 94 ετών από την γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι(σ.σ. 23-10-1925) και τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα όλη την ημέρα.
«Υπάρχει σχεδιασμός ο οποίος θα αναλυθεί τις επόμενες μέρες και από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Ο σχεδιασμός αυτός θα υποστηρίζει οικονομικά την λειτουργία του κτιρίου, καθώς ο χώρος θα είναι επισκέψιμος, επτά ημέρες την εβδομάδα!
Θα λειτουργεί το καφέ και θα γίνει αυτό που θα ήθελε ο Μάνος Χατζιδάκις, ως τόπος συνάντησης καλλιτεχνών, μιας κυψέλης πολιτισμού και δημιουργίας και μάλιστα διεθνούς εμβέλειας», τόνισε ο κ. Πουσπουρίκας.

Πρωτογενής Τομέας- Εκδηλώσεις

Η 14η Μανιταροσυνάντηση στους Τοξότες Ξάνθης 26-27 Οκτωβρίου

Η 14η Πανελλαδική Συνάντηση των Μανιταρόφιλων θα γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στους Τοξότες της Ξάνθης.
Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών οι Μανιταρόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να συλλέξουν μανιτάρια από την γύρω περιοχή, να ακούσουν τις εισηγήσεις του Άγγελου Παπαδημητρίου, αλλά και να ενημερωθούν για την καλλιέργεια και συλλογή του μανιταριού τρούφα.
Το πρόγραμμα θα εμπλουτισθεί με μανιταρογεύσεις και εδέσματα με μανιτάρια από τον Σύλλογο των Γρεβενών και άφθονη μουσική.

Εκπαίδευση-Εκδηλώσεις
Στην διάθεση των νηπιαγωγείων για ενημερωτικές συναντήσεις το Κέντρο Πρόληψης «Έκφραση»
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης «Έκφραση» ανακοίνωσε πως είναι στην διάθεση όλων των νηπιαγωγείων που θα επιθυμούσαν την υλοποίηση ενημερώσεων σε γονείς (στον χώρο των σχολείων και σε μέρες και ώρες που θα επιλεγούν από κοινού).
Τα θέματα των ομιλιών μπορεί να αφορούν σε:
Πρακτικές καλή επικοινωνίας με τα παιδιά,Πειθαρχία και όρια, Διαχείριση συναισθημάτων
Διαμόρφωση και ενίσχυση αυτοεκτίμησης, Αναπτυξιακά ορόσημα και αυτονομία.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις στο τηλέφωνο του κέντρου 25410 74444. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και η θεματολογία μπορεί να προσαρμοστεί και να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας.
Εκκλησία
Τα εγκαίνια του Α Βρεφονηπιακού Σταθμού

Σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. θα γίνει από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελήμων, Αγιασμός για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Α΄Βρεφονηπιακού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως «΄Αγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, στην οδό Ανθίμου 1α.

Πολιτισμός
Όνειρα ,Χρώματα, μυρωδιές και αρώματα το θέμα στο Καρναβάλι 2020
Η Οργανωτική Επιτροπή των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την Προεδρεία του νέου Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλία Ασκαρίδη.
Μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση αποφασίστηκε και το θέμα του επόμενου καρναβαλιού. Όπως αποφάσισαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι που αποτελούν την οργανωτική επιτροπή, το θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2020 θα είναι “Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές και αρώματα”

www.ert.gr

Παναγιώτης Ζιώγας