Πέμπτη ημέρα συγκρούσεων στη Χιλή- Μέτρα κατευνασμού από τον Πινιέρα

Πεμπτη ημέρα συγκρούσεων στη Χιλή- Μέτρα κατευνασμού  από τον Πινιέρα

‘Εναν ακόμη θάνατο διαδηλωτή αναφέρουν διαδηλωτές στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σαντιάγο, ενώ η πέμπτη ημέρα χάους ξεκίνησε με σφοδρές συγκρούσεις και επέμβαση των δυνάμεων καταστολής, με αντλίες νερού και ρίψεις δακρυγόνων ακόμη και μέσα σε διαμρίσματα, όπως αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο επίσημος απολογισμός θυμάτων της βίας ανέρχεται σε 15, ενώ συνεχίζονται οι μαζικές συλλήψεις.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ανακοίνωσε ότι εισηγείται ένα πακέτο κοινωνικών μέτρων, προκειμένου να κατευναστεί η οργή , ενώ παραδέχθηκε πως δεν είχε προβλέψει την κοινωνική έκρηξη που θα προκαλούσε η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό στο Σαντιάγο, που εξυπηρετεί περίπου τρία εκατομμύρια επιβάτες καθημερινά.

Ο αρχηγός του Κράτους ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα αυξηθεί κατά 20% η κατώτερη σύνταξη, καθώς και ότι θα παγώσει η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς το έθνος σε τόνο απολογητικό και «θεαματικά διαφορετικό» σε σύγκριση με εκείνο της Κυριακής, όταν διαμήνυσε πως η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο» εναντίον ενός «ισχυρού», «αδυσώπητου», οπωσδήποτε «εχθρού».

Ο Πινιέρα αναγνώρισε ότι η κυβέρνησή του επέδειξε «έλλειψη διορατικότητας» και ζήτησε «συγγνώμη» από τους συμπατριώτες του, έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών που διεξήχθη χθες στο Σαντιάγο.

Πηγή:ΕΡΤ
Σχετική ειδηση:Αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων στη Χιλή

www.ert.gr

Σοφία Χούντα