120 δόσεις : «Σαφάρι» της εφορίας στους τραπεζικούς λογαριασμούς

Αντιμέτωποι με… τις «συμπληγάδες» θα έρθουν οι οφειλέτες που γύρισαν την πλάτη τους στις 120 δόσεις της εφορίας.

Έτσι, πάνω από 560.000 φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Πρόκειται για οφειλέτες που δεν φρόντισαν να εντάξουν τα χρέη τους σε κάποια από τις ισχύουσες ρυθμίσεις, αλλά ούτε έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων της πρόσφατης ρύθμισης των 120 δόσεων.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν εντοπίσει τους εν λόγω φορολογούμενους.

Από το σύνολο των 4 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου, το 54,6% χρωστά ποσά κάτω των 500 ευρώ, από 501 ευρώ έως 5.000 ευρώ χρωστά το 32,9% των οφειλετών, από 5.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ το 10,7%, ενώ το 1,7% των οφειλετών χρωστά ποσά από 50.001 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ και από 1.000.001 ευρώ και πάνω χρωστά το 0,2% των οφειλετών.

Κατασχέσεις για τις 120 δόσεις

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα βρεθούν στο «στόχαστρο» της ΑΑΔΕ και αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο των μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι:

– κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου,

– κατάσχεση ακινήτων

Οι καταθέσεις στις τράπεζες

Τραπεζικοί λογαριασμοί θα δεσμευτούν με το μέτρο να αγγίζει και τους συνδικαιούχους.

Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, με την οποία γνωστοποιείται από το φυσικό πρόσωπο ένας μοναδικός λογαριασμός.

Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Σε επόμενο στάδιο ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ θα αναζητήσει ομόλογα, μετοχές και ασφαλιστήρια συμβόλαια προς κατάσχεση.

Κατάσχεση μισθού ή σύνταξης

Κατάσχεση μισθού ή σύνταξης. Ισχύει, όμως, ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ.

Για το τμήμα μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% ενώ για ποσό άνω των 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 100%

Τα ακίνητα στο «στόχαστρο»

Στο στόχαστρο βρίσκονται τα ακίνητα οφειλετών που χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει επικεντρωθεί σε μεταβιβάσεις ακινήτων που έχουν πραγματοποιήσει οφειλέτες με σκοπό να αποκρύψουν και να προστατεύσουν την περιουσία τους, πριν δηλώσουν αδυναμία για την εξόφληση των οφειλών τους, αλλά και σε περιπτώσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Αφήστε μια απάντηση