Τον καθαρισμό της στήλης προς τιμή των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ, ζητά από Δήμαρχο Αθηναίων ο Στ. Κάρμαντζης

Τον καθαρισμό της στήλης προς τιμή των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ, ζητά από Δήμαρχο Αθηναίων ο Στ. Κάρμαντζης

“Με αφορμή τις εικόνες που δημοσιεύθηκαν σε ηλεκτρονικά μέσα της Χίου αναφορικά με το βανδαλισμό της στήλης προς τιμήν των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ από τους Γερμανούς κατακτητές δίπλα στην προτομή του Κώστα Περρίκου που βρίσκονται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος σας εκφράζω τη λύπη μου για το περιστατικό που προσβάλλει την Εθνική μας υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια”, αναφέρει σε επιστολή του προς το Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο Δήμαρχος Χίου.

Digital Camera

Οπως σημειώνει ο Σταμάτης Κάρμαντζης, “Ειδικότερα, για τη Χίο ο Κώστας Περρίκος αποτελεί έναν εμβληματικό ήρωα που η μνήμη και η προσφορά συμβολίζει τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.
Ως εκ τούτου, παρακαλώ να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού και ευπρεπισμού του χώρου του μνημείου του καθώς και της στήλης της ΠΕΑΝ όπως αρμόζει σε Εθνικούς Ήρωες που αξίζουν την τιμή και το σεβασμό.

Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος Χίου

Σταμάτης Κάρμαντζης”

Κώστας Περρίκος και ΠΕΑΝ

Στη γωνία της Πατησίων με τον πεζόδρομο της Γλάδστωνος μία επιγραφή σε σχήμα ανοιχτού βιβλίου. «Εδώ ήταν στην Κατοχή 1941-1944 το Αρχηγείο της Ναζιστικής ΕΣΠΟ. Ανατινάχθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 από την Αντιστασιακή Οργάνωση ΠΕΑΝ – Πανελλήνιος Ενωσις Αγωνιζομένων Νέων» αναγράφεται στη μία σελίδα.

Λίγο πιο πέρα ορθώνονται δύο στήλες. Στη μία δεσπόζει η προτομή του Κώστα Περρίκου, αρχηγού της ΠΕΑΝ. Τη δεύτερη στήλη αγκαλιάζουν τα πορτρέτα των Ιουλίας Μπίμπα, Διονύση Παπαδόπουλου, Δημήτρη Λόη και Γιάννη Κατεβάτη.
Νέοι πατριώτες που ρίσκαραν τις ζωές τους -πολλοί από τους οποίους στη συνέχεια εκτελέστηκαν- για να χτυπήσουν την ΕΣΠΟ, την Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση, που προσπαθούσε να στρατολογήσει Ελληνες για να πολεμήσουν στο πλευρό της Βέρμαχτ στην ΕΣΣΔ.
Από την έκρηξη της βόμβας που τοποθέτησαν στα γραφεία της ΕΣΠΟ σκοτώθηκαν δεκάδες συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων και Γερμανοί αξιωματικοί, ενώ η δωσιλογική οργάνωση διαλύθηκε οριστικά. Τότε, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στο Λονδίνο και τη Μόσχα μιλούσαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ), ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1941, από τον Κώστα Περρίκο, απότακτο αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τους Αθανάσιο Σκούρα, Ιωάννη Κατεβάτη, Διονύσιο Παπαβασιλόπουλο, Γεώργιο Αλεξιάδη. Οι αρχηγοί της προέρχονταν από το Εθνικό Ενωτικό Κόμμα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.  Εως το καλοκαίρι του 1942, η ΠΕΑΝ είχε προσελκύσει την υποστήριξη πολλών νέων ανθρώπων. Η παράνομη εφημερίδα της, η «Δόξα» είχε αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα αντιστασιακά έντυπα.

Παράλληλα, ο Περρίκος συγκρότησε το ένοπλο σκέλος της οργάνωσης. Από τον Μάρτιο του 1942, μια ομάδα της ΠΕΑΝ είχε ξεκινήσει σαμποτάζ, κυρίως στο λιμάνι του Πειραιά.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 ήρθε η σειρά της ΕΣΠΟ. Η επιχείρηση θα γινόταν Κυριακή πρωί, όταν συνεδρίαζε η ΕΣΠΟ, ώστε να αποφευχθεί ο θάνατος αθώων, αλλά και να προκληθούν θύματα μεταξύ των δωσιλόγων. Η βόμβα, δέκα οκάδες δυναμίτιδα, μεταφέρθηκε από το σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα στο Κουκάκι ώς την πλατεία Κάνιγγος, από την ίδια και τον Μυτιληναίο, σε μια πάνινη τσάντα για ψώνια, σκεπασμένη με χόρτα. Στην επιχείρηση μετείχαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Μπίμπα, Μούρτος, και οι φοιτητές Μιχαηλίδης (Χημείας), Σπύρος Γαλάτης (Νομικής), Νίκος Λάζαρης (Νομικής), Σπύρος Στανωτάς (ΑΣΟΕΕ). Η ανατίναξη έγινε στις 12 το μεσημέρι, και το κτίριο τυλίχτηκε στις φλόγες. Σκοτώθηκαν πολλά μέλη της ΕΣΠΟ, μεταξύ τους και ο αρχηγός της, Στεροδήμος.

Η καταστροφή υπήρξε ολοκληρωτική, και ποτέ πια οι προδότες συνήλθαν από το πλήγμα. Ηταν το τέλος των προσπαθειών για δημιουργία ενός ελληνικού ναζιστικού κινήματος, και επομένως η ενέργεια της ΠΕΑΝ προκάλεσε μείζονα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της Κατοχής. Το ηθικό του χειμαζόμενου λαού τονώθηκε· οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί ύμνησαν την επιχείρηση, που άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο έως τότε σαμποτάζ σε πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης.

Η ίδια η ΠΕΑΝ πλήρωσε ακριβά τον θρίαμβο της ανατίναξης της ΕΣΠΟ. Ο Περρίκος και πολλά στελέχη της οργάνωσης συνελήφθησαν από τους Γερμανούς τον Νοέμβριο. Τέσσερις εκτελέστηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 1943 – Σκούρας, Κατεβάτης, Δημήτρης Λόης και Διονύσιος Παπαδόπουλος ενώ η Μπίμπα, εκτελέστηκε αργότερα με πέλεκυ.
Ο ίδιος ο Περρίκος τουφεκίστηκε ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου 1943.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, TVXS.GR

The post Τον καθαρισμό της στήλης προς τιμή των εκτελεσθέντων μελών της ΠΕΑΝ, ζητά από Δήμαρχο Αθηναίων ο Στ. Κάρμαντζης appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

ertweb