Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας-Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν

Οι Κούρδοι ανακοίνωσαν ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας-Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν

Την αποχώρησή τους από τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον με σχετική επιστολή του ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί, σύμφωνα με ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι οι οποιές διήρκεσαν πάνω από πέντε ώρες. Αυτήν την ώρα παραχωρούν συνέντευξη τύπου.

Κατά την ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο, ο επικεφαλής των SDF σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι  η όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) -της βασικής συνιστώσας των SDF- έχουν αποσυρθεί, επομένως η συροκουρδική πλευρά έχει υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την αποχώρηση των μαχητών της.

«Έχουμε τηρήσει πλήρως τους όρους της συμφωνίας (…) και αποσύραμε όλους τους μαχητές και τις δυνάμεις ασφαλείας από τη ζώνη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις επιθέσεις», ανέφερε και ο Ρεντούρ Χαλίλ, ένας από τους διοικητές των SDF.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε ότι αναμένει η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη «μέχρι το τέλος του απογεύματος» και ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο πρόεδρος Τραμπ εγκρίνει απευθείας χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκ. δολαρίων στη συριακή Πολιτική Προστασία, τα λεγόμενα Λευκά Κράνη, οι οποίοι είναι εθελοντές διασώστες που δρουν στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας για την στήριξη των θυμάτων.

Ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα συμφωνηθέντα έχουν πράγματι υλοποιηθεί και πως πλέον αναμένεται η αντίδραση της Τουρκίας. «Εάν οι Τούρκοι βρουν κανέναν (σ.σ. Συροκουρδο μαχητή) εντός της ζώνης ασφαλείας, είτε θα μας ενημερώσουν, είτε θα πυροβολήσουν», είπε απευθύνοντας ταυτόχρονα προειδοποίηση προς την Τουρκία ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεών της μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι παραβίασε τη συμφωνία της με την Ουάσινγκτον, οπότε αυτή παύει να ισχύει. «Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας. Παύση θα πει παύση. Εάν παραβιάσουν τη συμφωνία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συμφωνία και για άρση ή πάγωμα κυρώσεων», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε και πάλι τη στήριξή του σε όσους μάχονται την Τουρκία.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε (…) την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα», είπε ο Άσαντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιντλίμπ, την άλλη γραμμή του μετώπου που απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα.

Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) -βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές-, «συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον», είπε.

Πηγή ΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

www.ert.gr

Κων/να Βαλαούρα