Brexit:Πυρά κατά Τζόνσον για το «εγχειρίδιο Τραμπ»-Ανυπόγραφο το αίτημα για νέα αναβολή

Brexit:Πυρά κατά Τζόνσον για το «εγχειρίδιο Τραμπ»-Ανυπόγραφο το αίτημα για νέα αναβολή

Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία κλήθηκε να αποφασίσει για τη συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, υποστήριξε χθες τροπολογία που καθυστερεί την ψηφοφορία μέχρι την Τρίτη.

«Δυστυχώς χάθηκε μια ευκαιρία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, αλλά -όπως είπε- δεν απογοητεύεται.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι έλαβε το αίτημα για νέα αναβολή του Brexit και θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πώς θα αντιδράσουν.

Η ανυπόγραφη επιστολή Τζόνσον, μαζί με μια άλλη στην οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αναβολή του Brexit, προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, που τον κατηγορούν χαρακτηριστικά ότι χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ». Συνολικά, ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή – το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει – ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν.

Πηγή:ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ,BBC,Guardian

www.ert.gr

Δήμητρα Λαχουρή