Να ποιος χρηματοδοτεί το κίνημα που αρνείται την κλιματική αλλαγή

Η επιστημονική κοινότητα το λέει πεντακάθαρα: η ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα της Γης με πρωτόγνωρους ρυθμούς και πρέπει να δράσουμε άμεσα αν είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Παρά τη συναίνεση της επιστήμης όμως και τις καθημερινές πλέον ενδείξεις, υπάρχει ένα ολοένα και αυξανόμενο ρεύμα που αρνείται την κλιματική αλλαγή. Ένα κίνημα που, αν πρέπει να το πούμε, εκπορεύεται από την Αμερική.

Και όπως μας λέει ο καθηγητής κοινωνιολογίας στο Drexel University, Robert Brulle, αν θέλουμε να καταλάβουμε τα πώς και τα γιατί, πρέπει να ιχνηλατήσουμε όλα αυτά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δίνονται σε τέτοιες εκστρατείες παραπληροφόρησης.

Ο Brulle έχει κάνει αναρίθμητες μελέτες χαρτογραφώντας τις σκοτεινές συναλλαγές, αποκαλύπτοντας ένα καλοσχεδιασμένο πλέγμα εταιριών, ιδρυμάτων, ενώσεων, ΜΚΟ, ακόμα και φορέων και λόμπι που βρίσκονται πίσω από τα fake news.

Σε μια από τις περιεκτικότερες μελέτες του, που δημοσιεύτηκε το 2014 στο περιοδικό «Climatic Change», ο καθηγητής έφερε στο προσκήνιο πάνω από 140 επιχειρηματικές και μη κυβερνητικές δομές, οι οποίες μεταξύ 2003-2010 έδιναν περισσότερα από 558 εκατ. δολάρια ετησίως σε 91 εκστρατείες παραπληροφόρησης και σκιώδεις οργανώσεις που προωθούν τον «μύθο της κλιματικής αλλαγής».

Ιδρύματα όπως τα Searle Freedom Trust, John William Pope Foundation, Howard Charitable Foundation και Sarah Scaife Foundation, ακόμα και ιδρύματα που συνδέονται στενά με εταιρίες-κολοσσούς, όπως το ExxonMobil Foundation, αλλά και τα τόσα ιδρύματα που έχει η οικογένεια Koch στην κατοχή της (του κολοσσού Koch Industries).

Το 79% αυτών των ιδρυμάτων είναι μάλιστα φιλανθρωπικές οργανώσεις, κάτι που σημαίνει ότι έχουν φοροελαφρύνσεις για τη δράση τους. Οι διαδρομές του χρήματος φτάνουν μέχρι μεμονωμένους δημοσιογράφους, μέσα ενημέρωσης, εταιρίες μάρκετινγκ και σωματεία ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα είναι τα φιλανθρωπικά σωματεία της ExxonMobil, που χρηματοδοτούν εδώ και δεκαετίες τέτοια προγράμματα άρνησης της επιστημονικής γνώσης.

Η InsideClimate News, στη μελέτη της για την ExxonMobil που έφτασε στους φιναλίστ για Πούλιτζερ, μας λέει πως τα στελέχη της γνώριζαν ήδη από τη δεκαετία του 1970 για τους κινδύνους από το φαινόμενο του θερμοκηπίου, γι’ αυτό και έδιναν λεφτά σε όποιον αποκαλούσε μύθο την επιστημονική γνώση…

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση