Samsung Galaxy S10: Σφάλμα επιτρέπει το ξεκλείδωμα με οποιοδήποτε δάχτυλο

Techblog.gr

Samsung Galaxy S10 ultrasonic fingerprint scanner fail

Η νοτιοκορεάτικη κατασκευάστρια δήλωσε ότι γνωρίζει για το σφάλμα ασφαλείας που επιτρέπει σε οποιοδήποτε δακτυλικό αποτύπωμα να ξεκλειδώνει τα Samsung Galaxy S10. Επίσης, η εταιρεία υποσχέθηκε ότι θα κυκλοφορήσει μία ενημέρωση λογισμικού η οποία διορθώνει αυτό το σφάλμα.

Το πρόβλημα και ο εντοπισμός του

Το πρόβλημα των Samsung Galaxy S10 αναφέρθηκε πρώτη φορά από μία βρετανίδα της οποίας το τηλέφωνο ξεκλείδωσε με επιτυχία ο σύζυγος της. Η κάτοχος του smartphone αγόρασε ένα φθηνό gel προστατευτικό οθόνης από το eBay.

Μόλις τοποθέτησε το προστατευτικό στην οθόνη του Samsung Galaxy S10 διαπίστωσε ότι μπορούσε να ξεκλειδώσει το smartphone με ένα δακτυλικό αποτύπωμα το οποίο δεν είχε καταχωρήσει. Ομοίως, ο σύζυγός της μπορούσε να ξεκλειδώνει το έξυπνο τηλέφωνο με τα δικά του δάχτυλα.

Επίσης, το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισε και ένας συγγενής της, ο οποίος αφού τοποθέτησε προστατευτικό οθόνης στο Samsung Galaxy S10 μπορούσε να το ξεκλειδώνει με όλα τα δάχτυλα του.

Η πηγή του προβλήματος

Το Galaxy S10 κυκλοφόρησε φέτος τον Μάρτιο και ήταν το πρώτο smartphone της εταιρείας που διαθέτει ultrasonic fingerprint scanner, τον οποίο η κατασκευάστρια χαρακτήρισε ως “επαναστατικό” κομμάτι τεχνολογίας. Ωστόσο, η λειτουργία ελέγχου ταυτότητας με τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι εξ αρχής ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα χαρακτηριστικά του Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10 ultrasonic fingerprint scanner fail

Τον Ιανουάριο που μας πέρασε, η κατασκευάστρια αξεσουάρ Armadillotek δοκίμασε να χρησιμοποιήσει το ultrasonic fingerprint scanner του Samsung Galaxy S10 έχοντας τοποθετήσει στην οθόνη προστατευτικό οθόνης.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σαρωτής δεν λειτουργούσε καν, διότι το προστατευτικό αφήνει ένα μικρό κενό μεταξύ του ίδιου και της οθόνης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σαρωτής να αποτυγχάνει να εκτελέσει σωστά τη ανάγνωση των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Επιπλέον, παλαιότερα κάποιος κατάφερε να ξεκλειδώσει το Galaxy S10 χρησιμοποιώντας ένα 3D printed δακτυλικό αποτύπωμα. Βέβαια, η περίπτωση διαφέρει αρκετά, διότι έγινε πάνω σε γυμνή οθόνη και το ομοίωμα ήταν βασισμένο στο δακτυλικό αποτύπωμα του ιδιοκτήτη του smartphone.

Η λύση στο πρόβλημα

Η Samsung αναφέρει ότι θα διορθώσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τότε, οι κάτοχοι Samsung Galaxy S10 θα είναι καλό να αποφεύγουν τη χρήση φθηνών αξεσουάρ και φυσικά να ταυτοποιούν τα στοιχεία τους κατά την εκτέλεση οικονομικών συναλλαγών χρησιμοποιώντας πιο ασφαλείς μεθόδους.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος